Неандерталците изчезнали заради… облеклото си

Хомо сапиенс пък са носили топли кожени дрехи
14 авг 2016 12:22, Елка Василева
36
Неандерталците изчезнали заради… облеклото си
Снимка: архив, Reuters

През последната ледникова епоха древните представители на Хомо сапиенс са носили топли кожени дрехи, а неандерталците - прости наметки, които ги правили уязвими на студа, съобщи Лента. Такива са заключенията на антрополози от университета Саймън Фрейзър в Канада.

Учените първо установили какви бозайници са се срещали преди 60-24 хиляди години. След това взели под внимание кожи от какви животни се използват по традиция за създаване на дрехи от народи, които живеят в райони на средни и високи географски ширини. Накрая фокусирали вниманието си върху животински останки, намерени край биваци на неандерталци и Хомо сапиенс.

Резултатите показали, че представителите на Хомо сапиенс използвали кожи от различни животни - мечки, елени, зубри, за да създадат облеклата си. В резултат Хомо сапиенс били добре защитени от студа. За разлика от тях неандерталците били склонни да правят не толкова плътни кожени дрехи, с които покривали части от телата си. Облеклата им били без ръкави, качулки и допълнителна изолация, която би могла да съхрани тялото от студа.

Учените все пак отбелязват, че е рано да се правят категорични изводи. Възможно е намерените край биваците кости да са от животни, които са били убити заради месото им.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Anthropological Archaeology.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак измислиците на еволюционистите.
7
0
 
6
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Мухахаха поредното инфантилно твърдение от къде го разбраха учените чутури да не им го е казал модният им гуру. Дрехите им били без ръкави и не носели качулки и сигурно жените са ходели с голи гърбове ей тъй на просто за да им е студено и да изчезнат.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елате у Перник да видите е пуно с неандерталци и чат пат некой кроманьонец
5
2
 
5
 
! Отговори
Светла преди 7 години
Между другото неандерталците също са хомо сапиенс дори се смята че те са създали първото изкуство в пещерите на днешна Франция
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз доколкото знам, неандерталците изчезват по времето когато съвременните хора навлизат в Европа. Следовователно най-вероятно е, че хомо сапиенс като по умни просто да са избили неандерталците.
3
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неандерталците не са изчезнали! В началото на месеца имха събор на Бузлуджа
2
5
 
17
 
! Отговори
ууу преди 7 години
..... а европейците заради толерастията си ....
1
2
 
31
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
В природата оцеляват тези видове, които са с по-малка степен зависими от промените на околната среда, напр. крокодилите и акулите или тези, които успяват бързо да се адаптират.Хомо сапиенс за били значително по приспособими, мобилни, интелигентни и креативни. Неандерталците са изчезнали не толкова от студ, а поради неспособноста да си набавят храна в променящата се околна среда.