Пуйка на трапезата? А дали е расла на кокал?

Учени: До 2030 г. коледните пуйки ще се отглеждат в лаборатория
29 ное 2016 11:52, Красимир Ангелов
8
Пуйка на трапезата? А дали е расла на кокал?
Снимка: Reuters

Американски учени правят експерименти за отглеждане на пуешко месо в лабораторни условия, за да намалят вредата от интензивното животновъдство върху околната среда, съобщава Хъфингтън пост.

Появата на подобни пуйки на празничната трапеза съвсем няма да е далечна, смятат те. Пол Моздзяк от университета на Северна Каролина е убеден, че в бъдеще тези птици ще се отглеждат в огромни барабани с "клетъчно земеделие".

Процесът се състои в това да бъде взето малко парче от пуешки гърди, след което да бъдат изолирани специални стволови клетки, които образуват мускулните влакна. Тези клетки се поставят в смес от захар и аминокиселини в колба. Разтворът подмамва клетките да се чувстват сякаш са в естествена среда и да продължат да се делят.

Учените вече са разработили технологията за лабораторното производство на месото, но засега тя не е изгодна икономически. Цената на една пуйка, получена по този начин, все още е 34 000 долара. Това все пак е постижение, защото първият лабораторно направен хамбургер струваше 220 000 британски лири през 2013 г., припомнят изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: месоученипуйка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Ще стане същото като с пластмасовите хидро домати от Холандия, абсолютно отвратителни са, но пък са доста евтини :) И с лабораторната мръвка ще е така щом я пуснат в масово производство.
6
1
 
5
 
! Отговори
златна тая пуйка преди 7 години
само да не говори и да не избяга от трапезата в най-неподходящия момент, но ако говори - поне да изпълнява желания за 20 хиляди долара, докато си спасява кълките.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утопия е, че в бъдеще хората, ще могат да живят по над 100 години, като гледам, каква химична храна пълзи сега по мрежата, хеле след още 10-20 години. Направо на 20 години, вече от вътре ще си пълен леш!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия па глупавите янки защо ядат пуйки като не знаят какво е това кисело зеле?
3
3
 
11
 
! Отговори
луи преди 7 години
Гледайте "Крилце или кълка" на Луй дьо Финес. Там човека го показа /е малко по-различно/ още преди много години.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клонирането не беше ли забранено?
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение на какво е расла - важното е да е щастлива и да стои на климатик според меркелтизма!