Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!

Владимир Койлазов получи отличието за разработени от него технологии
12 фев 2017 10:16,
97
Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!
Кадър: Нова телевизия

Оскарите, най-големите награди за постижения в киното, най-после погледнаха и нашата страна. 38-годишният Владимир Койлазов тази нощ грабна престижната статуетка за разработените от него технологии.

Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс.

Владимир я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация, съобщи "Нова телевизия".

Всички измислени градове от измислените светове по филмите се правят с подобна технология. А софтуерът, разработен от Владимир и Петър, е в основата на световете в "Игра на тронове", "Аватар",  "XМan", "Капитан Америка" и много други.

Владимир е на 38 години, от Русе.  Завършил е информатика в Софийския университет.

"Нито съм бил най-добрият в училище, нито после в състезанията по информатика.  Но все пак 15 години пот и сълзи дават резултат", коментира той.

Фирмата на Петър и Владимир с над 26 млн. лв. приходи, от тях близо 6 млн. лева са печалба

"За мен успех би било да си вдигна краката и да кажа – това е оттук нататък няма накъде повече", каза Владимир.

България е в очакване дали това ще остане единственият “Оскар“ в тазгодишните раздавания С огромни шансове за успех според наблюдателите е и още един българин - Тео Ушев за късометражния си филм по разкази на Георги Господинов "Сляпата Вайша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз започнах училище 1987 година.В момента работя в компания, в която съм един от най-възрастните, а съм на 35. Повечето ми колеги са под 30 години. Работим за чужди възложители по целия свят. Да се чудиш как тези хора са станали такива програмисти, без да са имали школи в училище.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Защо?А представяш ли си какво щеше да е, ако не бяхме *** и задръстена страна от комунистическия блок, а имахме достъп до всички технологии които са имали в Германия, САЩ, Япония....
33
3
 
14
 
! Отговори
Школа, а не клуб преди 7 години
"Защото, като дойде демокрацията, всеки можеше да си купи собствен компютър, другарю. Ти сега от клуб ли пишеш?"Не става въпрос за клуб, а за школа. Място където ходиш да се учиш. Аз запознах училище през 1991-та и в училище никога не съм учил програмиране. Не е имало школи, в които да се запиша и да се запаля по програмирането и по математиката. И въпросът не е дали имаш собствен компютър или не, а какво можеш да правиш с него. Едно е да цъкаш във фейса, друго е да пишеш софтуер.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото, като дойде демокрацията, всеки можеше да си купи собствен компютър, другарю. Ти сега от клуб ли пишеш?
31
15
 
9
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
И какво - въртим го, сучем го и пак стигаме до там, че благодарение на някогашния Правец 8 България се е превърнала в страна с изключително силни позиции в ИТ сектора.Както каза Владо в интервюто, той се е научил да програмира по време на кръжоците по информатика в училище. Да, по времето на лошия комунизъм. Но защо като дойде демокрацията тези школи бяха навсякъде закрити? Защо? Днес можеше да има още десетки други българи, отличени по същия начин като Владо?
30
1
 
27
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Страхотна новина! Браво на Chaos Group! Браво за упоритостта, за знанията, за положения труд. Неслучайно българските програмисти и математици ги смятат за едни от най-добрите в целия свят.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Всички останали неща, дето се правят от "велики" режисьори които се провъзгласяват за истинско кино, са точно като картините на които виждаш две линии - червена и синя и се питаш - Бах мааму, аз ли съм толко ***, че нищо не разбирам, или тоя е толко изкуфял, че за това л.айно иска 30 милиона???
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Пич, киното не започва и не завършва никъде. То е длъжно да следи желанията на масовата публика.Ако на публиката и харесват дракони - киното трябва да намери начин да им покаже дракони.Ако публиката иска "исторически" Мега-продукции тип Спартак или Клеопатра, то киното трябва да намери начин да им ги осигури.
27
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Браво и за Факултета по математика и информатика на Софийския университет) (Браво и за Днес))
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахахаа, човече, така добре си описал НАТФИЗА, още се смея...Там са спрели някъде около "Кавказка пленница" и няма мърдане.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано ме замислихте . Къде започва и къде свършва изкуството наречено кино .Наистина технологиите и програмите вече изместват актьорите , което не е добре ...
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Burzumikus BurzumskiХехехехе.радвам се, че въпреки развитието на технологиите в НАТФИЗ все още нещата си остават същите като преди 50 години... Още навремето беше така:Ако има дракони - не става. Ако няма дракони - става.Ако няма дракони и е претенциозно гавно на руски режисьор - истинско кино.Нищо, че още през 30-те Чарли Чаплин е използвал специални ефекти във филмите си.
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това не е водеща новина?Иначе браво на ИТ сектора. Показаха на разните партийни бизнесмени защо не успяват да пробият на пязари извън България.
22
1
 
24
 
! Отговори
fen преди 7 години
Браво на колегите от Chaos Group! Само един проблем има в тази фирма и това са HR-ките! Петре, кога ще ги уволниш тези скрофли Даниела, Диляна?!? Тези жени за нищо не стават! Много пада нивото на фирмата с толкова некъдърен административен персонал!!! И откъде я изкопахте тази Диляна? Знаете, ли че не интервютата с кандидатите се държи безобразно - само разваля имиджа на фирмата, а доколкото чувам и нищо полезно не прави в компанията.
21
2
 
12
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Хаос груп. Това добре, умеят колегите. За изразените тежнения - реализирайте потенциала си, после коментирайте чуждите постижения и статуетки.
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито, браво и повече такива статии от тук насетне.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и истински качествено кино само и изцяло със CGI-ефекти, някои анимационни филми примерно.
18
2
 
24
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Браво!
17
16
 
7
 
! Отговори
Burzumikus Burzumski преди 7 години
Казах истинското кино...там дракони няма...
16
18
 
20
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
Браво на момъка.Разбира се че е завършил Софийския университет а не Техническия университет където нищо не учат а искат да записват студенти за бройка за да лапат държавните субсидий.

Спонсорирани публикации