Баща да си! Удължава живота с поне 7 години

Бащинството удължавало живота, още по-добре – ако не сте женени
14 мар 2017 13:15,
7
Баща да си! Удължава живота с поне 7 години
Снимка: архив Reuters

Отглеждането на поне едно дете удължава живота по-специално на мъжете, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало над 1,4 милиона шведи, родени между 1911 г. и 1925 г. Резултатите показват, че продължителността на живота на хората на 60-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, е с близо две години по-голяма от тази на бездетните хора. Разликата е по-голяма сред мъжете - 1,8 години, докато сред жените е 1,5 години.

За мъжете на 80-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, допълнителната продължителност на живота е 7,7 години, при 7 години за бездетните мъже, т.е. разликата е 0,7 години. За майките на същата възраст продължителността на живота е 9,5 години, при 8,9 години за бездетните жени, т.е. разликата е 0,6 години.

Отглеждането на деца увеличава продължителността на живота, отбелязват авторите на изследването. Те освен това констатирали, че полът на детето не оказва никакво влияние.

Често се смята, че момичетата помагат повече на възрастните си родители в сравнение с момчетата. Учените обаче не открили подобна връзка.

Колкото до относителното предимство за мъжете, станали бащи, то е още по-значимо сред неженените мъже "може би защото женените мъже се ползват с грижите и подкрепата на партньора, докато неженените и вдовците са по-зависими от порасналите си деца".

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
POVOROT преди 7 години
Връзката е ОБРАТНА! Просто тези, които са здравеняци по рождение, по-лесно си намират жени, които им се отдават и затуй стават бащи. А ако не се бяха женели, може би са щяли да живеят още 5 годи отгоре, ама не го твърдя.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново и отново корелацията се обявява за причинно-следствена връзка. Типична лъже-наука.
4
2
 
7
 
! Отговори
свобода преди 7 години
Най-дълго и щастливо живеят разведените бащи !!!
3
1
 
6
 
! Отговори
Ахахахаха преди 7 години
Ще ме уморите от смях беееее"Резултатите показват, че продължителността на живота на хората на 60-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, е с близо две години по-голяма от тази на бездетните хора."Всичките на 60 годишна възраст, обаче едните са живели с 2 години повече....това ще да е от безсънните нощи покрай потомството сигурно...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието на отговаря на написаното в статията. Според статията продължителността на живота се увеличава с 0,7 години за хората над 80 години, и 2 години за хората над 60 години.
1
2
 
17
 
! Отговори
Швед преди 7 години
Егаси! Що така бритчедите Мюмюн, Шукри, Сабайдин и Мемет не изкараха и до 50, а имаха по 10 чаавенца? Шах и мат