Златен удар: Откраднаха монета за $1 милион!

На експоната, откраднат от берлински музей, е изобразена Елизабет II
12
Златен удар: Откраднаха монета за $1 милион!
Снимка: Reuters

Уникален експонат - златна монета с тегло 100 килограма и номинал 1 милион долара, беше открадната от берлинския музей Боде, съобщи ТАСС.

Злосторниците проникнали в сградата в нощта срещу понеделник, като използвали стълба.

По данни на експертите, стойността на уникалното, но не много удобното платежно средство, е значително по-висока от неговия номинал. Става дума за златна монета от Канада, изготвена през 2007 година в чест на британската кралица Елизабет II.

Откраднатият експонат е бил с диаметър 53 сантиметра при дебелина 3 сантиметра. Ориентировъчната реална стойност на монетата е 4 милиона долара, предава БТА.

Полицията не е разкрила как крадците са могли да обезвредят системата за охрана на музея и дали монетата е имала допълнителни средства за защита.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се косете , канадците измъкват от БГ всяка година къде 7-8 тона злато от онази глупава концесия, та имат за мнооого такива монетки... за наша сметка
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е монета а златна тава с дебелина 3 сантиметра и половин метът широка.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Открадната монета не е удобно платежно средство". Такава глупост може да измисли някой гламар с бяла ризка в банка,или младопенсиониращ се рушветчия. Дялаш си всеки ден по малко и пак ще се разплащаш.
5
1
 
16
 
! Отговори
Златар преди 4 години
1 трой Унция 24 карата струва 2264 лв борсова цена .В 100 кг има точно 3215 Трой Унции.Простата сметка показва че стойността на златото излиза за над 7.2 млн лева.Претопявам .Добавям 40 % примеси за да достигна 14 карата и имам 140 кг златни бижута на пазарна цена над 10 млн лв!!!
4
3
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Само така Германия може да опази златото си от САЩ - като имитира кражба и изчезване.
3
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
До Анонимен

стотинка....цели сто килограма !
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откраднали жълти стотинки.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анка преди 4 години
Не сме я откраднали, а сме я национализирали! Сега търсим начин да я разменим за кашкавал, салам и ракия, така необходими за народното дело.