Можем ли да надебелеем от домашния прах?

Той крие рискове за здравето
20 юли 2017 18:06, Анна Дантева
4
Можем ли да надебелеем от домашния прах?
Източник: pexels.com

Изследователи от Университета "Дюк" в САЩ са открили връзка между излагането на определени химикали, намерени в някои прахови частици, и натрупването на мазнини. Да, домашният прах вкъщи може да ни направи дебели, според специалистите.

Според данните на лабораторното проучване, поместено в Environmental Science & Technology, домашният прах съдържа т. нар. "ендокринни нарушители", които могат да повлияят на баланса на хормоните, свързани с метаболизма и да доведат до натрупване на повече мазнини.

Тези химикали могат да се открият по всички предмети вкъщи, включително електроника, козметика и всяка друга повърхност.

В предишни проучвания се посочва, че излагането на тези вещества повишава риска от здравословни нарушения като рак на гърдата при жените, рак на простата при мъжете, както и изоставане в развитието и хиперактивност при децата.

Това проучване за първи път анализира ролята на ендокринните нарушители по отношение на формирането на мастните клетки.

От данните става ясно, че тези химически вещества водят до натрупване на триглицериди. Те са най-често срещаният тип мазнини в организма, а високите им нива крият риск от сърдечносъдови заболявания или диабет.

По-обезпокоителното е, че според проучването, много малки количества прах – дори само 3 микрограма – могат да предизвикат нежелани ефекти.

Още любопитни новини може да прочетете на Tialoto.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен от пиенето на вода се надебелява.
Доказателството - всички дебели пият вода.
2
0
 
8
 
! Отговори
Халюциниращ преди 1 година
Само с пушене не идват такива идеи, тук са нужни и гъби.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахаааа, те тези по лагерите и затворите щяха да са по 145 кг.