Какво удължава живота? Учени откриха топлата вода

Здравословният начин на живот - предпоставка за дълголетие
Обновена: 16 окт 2017 13:01 | 16 окт 2017 12:50, Красимир Ангелов
42
Какво удължава живота? Учени откриха топлата вода
Снимка: Reuters

По-високият ценз и здравословният начин на живот са предпоставка за дълголетие, докато тютюнопушенето и употребата на алкохол съкращават живота с няколко години, установиха британски учени с ново изследване, цитирано от Лента.

Заключението е на специалисти от Единбургския университет, след като анализирали генетични данни за над 300 000 души и преценили продължителността на живота на родителите им.

Тъй като гените на всеки индивид включват равен дял бащина и майчина ДНК, може да се прецени влиянието им върху дълголетието. Въздействието на наследствеността може да е косвено, например посредством гени, които допринасят за склонността към употреба на алкохол.

В рамките на изследването биолози взели под внимание странични фактори, свързани с начина на живот. Оказало се, че ежедневното изпушване на пакет цигари през целия живот го съкращава със средно 7 години, съобщава БТА.

Отказалите цигарите пък могат да живеят толкова дълго, колкото и онези, които никога не са пушили. Излишното телесно тегло и други фактори, свързани с диабета, също съкращават живота. От друга страна всеки 12 месеца допълнително образование удължават живота с около година.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
"...12 месеца допълнително образование удължават живота с около година..."------Тоест, ако постоянно записвам по нещо в НБУ, след като завърша, мога да живея вечно?
16
0
 
4
 
! Отговори
До Константинов преди 6 години
А гена Константинов, забрави генната обусловеност. Познавам няколко като теб, тренираха здраво, не пушеха, пиеха умерено, но рака ги отнесе. Стреса, простотията, завистта, безнадежността, че у нас няма справедливост и надежда, правят живота ни кратък и напрегнат.
15
0
 
8
 
! Отговори
дрън дрън преди 6 години
Божа работа е ,рецепти за това няма.
14
1
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Не е страшно да умреш, страшно е ако не си живял. - Виктор Юго.
13
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
и друго да знайти...Ако сте БАЧКАТОР 99.99% и баща ви е бил бачкатор и дядо ви...затова и нямате и "връзки" да се уредите на хубава работа!От там с мизерните си доходи обричате и детето си да стане бачкатор като вас...Затова ако сте бачкатор ежти ,пиити ибити за последно и най накрая като ви хване рака и цирозата си слагайте въжето на вратната жила и да се свършва с тези мъки!
12
0
 
8
 
! Отговори
статия - баластра , преди 6 години
, ей така - за пълнеж ...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От друга страна всеки 12 месеца допълнително образование удължават живота с около година."Хаха. Докато учите ще живеете вечно, защото живота ви ще се удължава постоянно :) Тези, които ги мързи да учат да му муслят.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен британски учени не ми трябват. По-малко стрес (ако може никакъв, най-добре), качествена храна, да не се прекалява с нищо (алкохол, работа и подобни) и много движение (физически труд, ходене пеш). Всеки, който има дядовци и баби, живяли до 90 и повече години, го знае това. За съжаление, в момента това не е толкова възможно поради ред причини (трудно е да се ограничи стреса, а качествената храна не се намира лесно). И да не се ядосваш за глупости :)
9
5
 
10
 
! Отговори
бохем преди 6 години
Тичането сутрин, правилното хранене и пълният отказ от вредни навици могат да удължат избраното от вас жалко съществуване!!!
8
0
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
От бай ви Ваня да знайти...най-много се скъсява живота на човек от БАЧКАТОРСТВОТО!Когато бачкотите се блъскате от тъмно до тъмно,спите няколко часа,ръботата ви е *** ,гадна и стресова,но за сметка на това накрая на месеца взимате пари колкото да си купите хапчета, долнопробна храна и да върнете някой лев от борчовете си..От там пушите повече цигари и жулите ракия!
7
0
 
3
 
! Отговори
хаде,бе... преди 6 години
....и на това ,ако се каже откритие, да му сей на "учените",ха..
6
0
 
7
 
! Отговори
ъхъ преди 6 години
преди 20-на години комплексарите си пускаха опашка отзад да им стърчи, сега си пускат брада. Ама гледам бая народ отърча за това време. Не знам колко им е помогнала опашката. Та и брадата едва ли ще помогне
5
3
 
13
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Ако по време на образоването винаги преписваш, брои ли се за удължаване на живота?
4
4
 
4
 
! Отговори
ъхъ преди 6 години
Допълнителното което удължава живота е да се пуска брада като тоя на снимката.
3
2
 
7
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 6 години
До АнонименАбе те да не открият, че в геврека има дупка, че току виж изяли всички гевреци с по-големите дупки. ;-)
2
1
 
22
 
! Отговори
Бай Ганьо Балкански преди 6 години
"Британските учени установиха, че те всъщност са индийци"
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще установят, че колелото е кръгло и има способността да се върти.

Спонсорирани публикации