Мрачна прогноза: Ставаме все по-дебели и по-болни!

През 2045-та населението в света ще е много затлъстяло
Обновена: 23 май 2018 14:31 | 23 май 2018 14:30,
71
Мрачна прогноза: Ставаме все по-дебели и по-болни!
Снимка: Pixabay

Близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора - 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", казва д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, към здравословния проблем с килограмите се прибавят още Диабет тип 2, който ще обхване 12% от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е бич за общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.

"За да може случаите на диабет да обхващат около 10% от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10%", отбелязаха авторите на изследването, цитирани от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
do 31 преди 5 години
Щом със замразена пица сте успяли, значи наистина мнооого е имало за сваляне. Това е вредно до 16 да се седи гладен, гаранция после ще има йойо ефект. Яжте си пакетираните ***, но това са глупости! Хора, хапвайте си домашно прготвена храна, това е!
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От едната страна ви подават отрова, от другата - противоотрова. Така ви дерат два пъти, а единственото, което трябва да направите, е да спрете да играете на тази игра. В нея жертвите сте вие самите.
32
1
 
10
 
! Отговори
zvxzvxzx преди 5 години
Яката дупара е на снимката
31
0
 
3
 
! Отговори
Комар лилипут преди 5 години
До Хаха явно много работиш имаш много движение.
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение - как отслабнах с пакетирани ***? Ами те са идеални за отслабване, защото каквото и да ви казват, всичко е в калориите, а на тях си пише точно колко калории имат. От събуждането до 16 часа - нищо, напитки без захар и без подсладител. В 16 часа - каквото си искаш за 1000-1200 калории (една цяла замразена пица има 850-950). Ако вечерта има още глад - салатка домати-краставици, ябълки. Сваля се 1 кг. на седмица чиста мазнина.
29
2
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Когато бяхме малки /аз съм по-възрастен/ нямаше дебели деца ,по-точно срещаха се много рядко.Тогава вървеше един детски сериал "Вилхем Тел", в който отрицателния герой , австрийския наместник се казваше Геслер, та на всички по -дебелички момчета им лепнахме прякора Геслер.И в нашия клас имаше един Геслер,който тичаше най-бавно от всички включително и от момичетата,ама някои от тях тичаха по-бързо и от момчетата
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без захар, хляб, разните пакетирани бокуци и газирано!...И точно от такива съвети хората се хвърлят да не ги ядат изобщо, издържат до два дена, в които мислят само за тях, на третия тичат към магазина, купуват ги накуп, преяждат с тях, после продължават по старому и качват още повече. Със само здравословна храна и спорт успяват хора, които искат да променят целия си начин на живот, включително дневния ритъм и интересите си, а това за мнозинството е неприложимо и затова лош съвет.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина си досаден като комар, спри да спамиш
26
3
 
34
 
! Отговори
Много е важно преди 5 години
Движението. Едно време,обичахме топла баничка с бозичка,баклавичка,захарен памук,толумбички и други вусотии, НО! Тогава нямаше лаптопи и таблети.След училище,тичане на воля и игри. Цяло лято свобода,зеленина,чист въздух и студена бистра водица. Пълни деца се срещаха рядко и то предимно с някакъв здравословен проблем и проблем с обмяната на веществата. Имаше възможности за спортуване и всички бяхме с червени бузки. Вижте сегашните деца. Бледи,изморени и натоварени от системата.
25
3
 
21
 
! Отговори
ццц преди 5 години
Всичко е от плюскане, факт! А после я инфаркт, я инсулт, я диабет...някои се сещат, но вече е късно! За това не се заблуждавайте, дебелото не е на м.ода (колкото и да се пропагандират моделите ХL)! Хубаво е стегнато, здраво изглеждащо тяло! Без захар, хляб, разните пакетирани бокуци и газирано! Повече движение, това е!
24
0
 
33
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Една позната скоро се върна от САЩ и казва ,че нашите дебелаци са средно пълен човек там ,та даже клоняли към стройна фигура.Жените били с тегло над 130 кг.Моите наблюдения се покриват с нейните.Веднъж в Милано на Малпенса се случи така ,че в заминаващи се събраха пътниците на два джъмбо и нашия самолет.Никога до тогава не бях виждал толкова дебели жени на куп-страшна работа.Целулит ,пък тръгнали с къси панталонки , а в краката приличат на носорог/женски/,целите на дипли.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово жените над 30 са дебели.Или имат големи кореми или големи задни части или и двете.При мъжете е същата работа. Ядене на мазно ,на хляб ,пушене и пиене ,липса на движение няма до какво друго да доведат.
22
4
 
20
 
! Отговори
С наднормено тегло преди 5 години
Саоредимно бедните хора. Те нямат възможност да се хранят по- камествено и наблягат на хляб и евтини тестени изделия.......Да! Има и богати,които са пълни от преяждане ,угаждане и завиден апетит. Трети пък,лапат вредни храни- дюнери,хот- доци, доналдси ,чипсове и прочее.Заседналият живот пред бюрата и компютрите ,също ще ни затрие.Някога,учениците преди да влезат в училище за деня,задължително са правили сутрешна гимнастика,а в учебната програма са имали много часове по физкултура.
21
1
 
13
 
! Отговори
Комар лилипут преди 5 години
Никои не пише че трябва да си тофлек просто от слаб,дебел и як говорим за генетично яки хора не анаболни *** най-добрия вариян е да си як но това е ген,всичко друго е ботафория.Забележете слабите мъже след 30 години колко бръчки имат по лицата си защото подкожно имат прекалено малко мазнини.
20
6
 
12
 
! Отговори
Комар лилипут преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ СЛАБИТЕ ХОРА КЛЬОЩАВИТЕ И ИЗЛИЗАТ БРЪЧКИ МНОГО ПО-РАНО ОТ НА ПО-ЗДРАВИТЕ ХОРА ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ТЕСТОСТЕРОНА НА КЛЬОЩАВИТЕ ХОРА СРАВНЕН С ТОЗИ НА НАТУРАЛНИТЕ НЕ СПОРТИСТИ А ГЕНЕТИЧНО ЯКИ ХОРА Е ДО 7 ПЪТИ ПО-НИСАК ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ КЛЬОЩАВИТЕ(ЕЛЕГАНТНИ ХОРА) СА С МНОГО ПО-ЧУПЛИВИ КОСТИ ДА НЯМАТ КОЛАГЕН В КОСТИТЕ СИ ДОРИ ДА СА НА ПО 30-40 ГОДИНИ ПРОЙЗВЕЖДАТ МНОГО ПО-МАЛКО СПЕР*А ОТ ГЕНЕТИЧНО ЯКИТЕ ХОРА И СА С ПО-СЛАБА ИМУНА СИСТЕМА!ИМА НАУЧНИ ФАКТИ,ИМА КНИГИ ПО СПОРТ И ФИЗИОЛОГИЯ ЧЕТЕТЕ!
19
7
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Уважаеми жени,не си мислете ,че жените се кефят на дебели задни части и виснали балкони ,мне ,освен някои *** от Африка и талибани от третия свят ,нормалните мъже не харесваме това ;) !!!
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебелината е здраве.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
здрав човек няма как да прилича на угоена свинкя, хормони може би при някои, при други просто лакомия
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стрес, скапана храна пълна с ГМО и всякакви химия, заседнал начин на живот, от колата-в офиса и така по 9-10 часа всеки ден... и накрая защо сме дебели? Еми, стои седнал по 16 часа (през дена в офиса, вечер на дивана), тъпчи се с разни полуфабрикати и мазни банички, наливай се с газирано и бира и после олеле, станах 100 кг! Нормално! Лошото е, че после и да искаш свалянето е много трудно или пък има йо-йо ефект.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на снимката здрави американки ми показали