Орхидея и таралежова гъба - новите видове за 2018 г.

Много растения бяха открити на най-невероятни места
Обновена: 22 дек 2018 18:00 | 22 дек 2018 17:55, Веселина Йорданова
2
Орхидея и таралежова гъба - новите видове за 2018 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Насекомоядно растение, таралежова гъба и странно създание, живеещо във водопад, са сред най-впечатляващите нови видове, открити през 2018 г., съобщи в. "Дейли мейл".

Специалисти от кралската ботаническа градина Кю гардънс откриха повече от 100 вида растения миналата година на най-невероятни места - от склоновете на Андите до черен пазар в Азия. На големина те варират от няколко сантиметра до 25 м.

Сред "най-зрелищните" е орхидея, открита на черния пазар в Лаос. Специалистите я описват като "изключителен, но сериозно застрашен вид с голям цветарски потенциал".

Друга орхидея Blbophyllum adolinae от планините в Нова Гвинея е много нежна и беше наречена на съпругата на губернатора на Западна Папуа Джулиана Адолина Мандакан.

Ботаниците откриха също непознат див сродник на бахаровото дърво, а в Боливия се натъкнаха на два вида ипомея, позната и с името телефонче.

Най-голямото растение, открито от британски ботаници през 2018 г., е 25-метрово дърво в Гвинея.

Друг вид - Kindia gangan от семейството на кафето, открит върху пясъчник в Гвинея, има съставки с противоракови свойства. Бяха открити и нови гъби, много от които стават за ядене. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми много видове изчезват,но държавите и богатите не правят достатъчно за запазването на биоразнообразието.А другите нямат възможност.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при тия гмо, изкуствени торове и радиация, тепърва ще откривате "нови" видове!