Използва ли ни Facebook и защо винаги печели?

"Дойче веле": Скандалите ни заливаха непрекъснато, ще спрат ли?
Обновена: 3 фев 2019 19:46 | 3 фев 2019 19:46, Веселина Йорданова
44
Използва ли ни Facebook и защо винаги печели?
Снимка: архив, Ройтерс

Трудно е да си спомним всички скандали с Фейсбук през 2018 г. - те ни заливаха непрекъснато един след друг. Затова вече дори не си правим труда да подлагаме на съмнение отрицателните новини, свързани със социалната мрежа. Защото отдавна сме наясно, че Фейсбук има своите “кирливи ризи”.

И също така вече сякаш автоматично приемаме за основателя и единствен собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг, че той лъже още докато си отвори устата, пише в коментара си Фолкер Вебер, Дойче веле.

Фейсбук би могъл да върши толкова добри неща: да събира приятели, да прави света по-малък - и така всички да си живеят мирно в дигиталното село. Такава е и представата на Марк Зукърбърг. За съжаление, на практика нещата изглеждат различно: когато става въпрос да се защитят интересите на Фейсбук или тези на неговите потребители, винаги печели Фейсбук.

Извъртането като принцип

Зукърбърг се е превърнал в майстор на извъртането на правните регулации до такава степен, че лесно може да се измъкне от всяка ситуация. Още като първокурсник в Харвард той успява да се забърка в скандал заради използването на снимки на негови съученици за уебсайта „Facemash“ без тяхното изрично разрешение.

Дали Фейсбук наистина е негова идея или на по-старите му състуденти Камерън и Тайлър Уинкълвос и Дивия Нарендра, така и никога не бе изяснено.

Това, което знаем днес, е че най-новата му идея е да свърже в една обща платформа услугите за безплатни съобщения на Фейсбук, Инстаграм и Уотсап. По този начин обаче той би нарушил условието, наложено му от ЕС при придобиването на Уотсап - а именно тези данни никога да не се комбинират.

Популярността на империята на Зукърбърг въпреки това не намалява. Светът днес се дели на две части: по-голямата, състояща се от интензивни потребители, които вече не могат да си представят живота без Уотсап, Инстаграм и Фейсбук, и много по-малката част на т.нар. “въздържатели“. “Да, цялото това наблюдение е отвратително, но как ще организираме живота си без Уотсап?" или пък: "Вече няма да влизам във Фейсбук, но всичките ми приятели са там" - подобни извинения чуваме редовно.

Принос в поляризацията на обществото

Лична ангажираност и участие - това е водещият принцип на Зукърбърг. Тъй като колкото повече потребители използват неговите платформи, толкова повече те се превръщат в продукти на компанията. Продукти, които могат да бъдат измерени и категоризирани, а след това продадени на действителните клиенти: рекламодатели в по-добрия случай и политически манипулатори в по-лошия. Фейсбук може би няма за основна цел да поляризира обществото, но въпреки това има съществен принос точно в тази посока.

 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрях да ползвам този сайт преди 3 години и се чувствам много добре.

Интересно ми е още как се навиват толкова много хора да вписват съдържание в този сайт, за да може той да печели от това. Реално сайта не създава нищо от което да печели, потребителите го правят всичкото. Сайта само организира и в вкарва в някаква рамка безплатното съдържание. Ограничава го и го филтрира.
НО в крайна сметка сайта печали от безплатния труд на всички.

Каня всички да на раздумка на моята нива.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ви е виновен ФБ,че не сте щастливи и доволни от статуквото си и живуркате обсебени от разни фалшиви конспиративни теории.Да,данни се записват,водят се статистики,виждат се тенденциите на обществото.Нищо лошо няма в това.В случай на нужда,дори ФБ е полезен за разобличаване на престъпления и заговори.Всеки може да ползва ФБ за точно оптеделени желания.Вие сте следени чрез банкови карти,телефони,сметки,гугъл,камери,сателити и прочие( отделен въпрос е,че никой не се интересува точно от ЦИНИКА ) !
37
5
 
1
 
! Отговори
До Циник преди 5 месеца
Жалко е за теб,че живееш в страх и постоянно търсене на конспирация ! Бъди щастлив с живота си и не се срамувай да продадеш домашния си папагал на най-голямата клюкарка в града.Ясно е,че данни се съхраняват,но това защо ти пречи да се радваш на живота си и да поддържаш връзка с близки приятели чрез ФБ.Казвам БЛИЗКИ,защото ФБ предоставя възможност за всякакви ограничения и забрани. Брат ми е в Русия,и комуникирам с него чрез ФБ основно,защото са скъпи телефонните разговори,тази причина ми стига.
36
2
 
8
 
! Отговори
Mile Kitich преди 5 месеца
Фейсбук е масонско-юдейско творение
35
0
 
13
 
! Отговори
Циник преди 5 месеца
ФБ - прочетете коментар 28 - твърде показателен е - какви са вдлъбнатеняците направили поредното "израелско чедо" - милиардер.И името трябва да се изписва - Цукърбърг - от немски - захарнапланина! ФБ - произвеждащ идиoти! Сборище на "спонтанни" , и осъзнати ексхибиционисти, педофили, мошеници , и глуnaци.Не вярва едиота с 28 , че някъде - всичките му данни се съхраняват ..че го манипулират и използват.Такива тъnaци са основната клиентела на поредната еврейска машина за пари!
34
2
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 5 месеца
фейсбук нямам => а "приятели" които имат фейсбук сметай колко са ми приятели. Преди 10 години в България наши съученички срещнали жена ми и й поискали фейсбука и се изсмяли като тя казала че няма фейсбук. Имаме ли нужда от такива "приятели"? Преместихме се в Австралия и нито искам да са част от живота ми, да си живукат в БГ колкото по далеч толкова по добре
Качваме си личните снимки на един фрее хостинг сайт и там семейство и роднини в БГ могат да ги гледат
Живота е прекрасен без фейсбук "прияте
33
2
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук... преди 5 месеца
Нещо- вирусно,.
Винаги - влиза,.
Във, еротиките,...
32
2
 
18
 
! Отговори
ад под небето преди 5 месеца
Могат да манипулират съзнанието Ви и да говорите неща,които никога не бихте казали или написали, да вършите неща,които никога не бихте извършили,с помоща на техника и физика,това не е фантазия за съжаление,само ако поискат,могат да го направят!
Събират информация,манипулират информация,използват откраднатата информация,злоупотребяват с тази информация,каквото пожелаят,само да пожелаят!
Не вярвайте на всеки телефонен или видео разговор,те могат да се манипулират.И много други неща
Излезте от това
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Там се регистрирвам за да псувам БХК и малко по късно нямам профил ! През кураа ми е за фейсбука !
30
3
 
3
 
! Отговори
ад под небето преди 5 месеца
До До29

Защо се засягаш от истината?Ако наистина не ти дреме и не е вярно,защо се засягаш?
Или е вярно?
29
3
 
7
 
! Отговори
ад под небето преди 5 месеца
Теророзират хора посредством фейсбуук,налагат психически терор!И да не желаеш,натрапват ти всеки път,когато отвориш нета каквото си пожелаят,включително и всяване на страх,паника и са расисти!Могат да убият психически и дори физически(това не е шега).Манипулират много яко и не всичко което мислиш, че виждаш е реалност,могат дори да наблюдават през екраните,не само на пц,а изобщо,може да си разговаряш или пишеш с някой близък,но реално това да е подставено лице,дори да го виждаш на видео и пак да
28
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво ще ви проследи ФБ ?! Жалкото ви,рутинно съществуване ?! Защо си мислите,че някой се интересува от обикновения ви скучен и травиален живот ?! Защо си мислите,че сте толкова важни ? Защо се криете,когато никой не ви търси ....,ама никой !
Нямал ФБ ,защото не искал да си показва личния живот.А мислиш ли,че пък някой се интересува от личния ти живот ?
Аман от снобари с изпилени акъли....
27
3
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 5 месеца
Затова ли Фейсбук е забранен в Русия?
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фейсбук е занимание за хора, които нямат значение за никого в реалния живот. Чрез него решават да натрапят несъществуващата си значимост в един измислен свят. Трагедия и нарцисизъм в едно, с преобладаване на трагедията като изходна и крайна дестинация на субекта.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ползвам само вайбър и телефон. Нямам нужда от други платформи. Жива и здрава съм. Мерси.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При мен няма как фейсабук да печели, изтрих го след 2-рия непознат, който пожела да ми става "приятел". Това беше преди 10 год. и не съжалявам. Рахат и спокойствие! На когото му трябвам, ми се обажда лично и по същество.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледайте сериала Под наблюдение! Той казва всичко.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз имам 9 профила във фейса и всички са фалшиви. Има ли някой *** с реален?!?!
21
0
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 5 месеца
Ако си с телефон с андройд ,знаят всичко за тебе включително и в кое кафе си пиеш кафето в момента .даже може по някое време да те пита какво ти е мнението за заведението в което си пиеш кафето .
Всеки потребител на смарттелефон е наясно че събират много информация за него , и съответно му предоставят много информация която иска, например как да стигна до еди къде си .
20
0
 
32
 
! Отговори
проект на ЦРУ преди 5 месеца
Основната концепция на тази мрежа е всеки сам да създава донос за себе си и приятелите си. Когато обработиш цялата налична информация предоставена от жителите на дадена държава, реално можеш да изградиш обобщен профил на населението, чрез който да контролираш цялата държава.