Учени отговориха на въпроса как се е зародил животът в океаните

Някъде в Космоса могат да съществуват елементите на живота
Обновена: 4 мар 2019 08:49 | 3 мар 2019 22:45, Нели Христова
40
Учени отговориха на въпроса как се е зародил животът в океаните
Снимка: Pixabay

Как се е появил животът в океаните? На този въпрос отговориха астробиолози от НАСА с поредица от тестове. Те пресъздадоха условия, подходящи за развиването на първите организми под водата без необходимите за фотосинтеза слънчеви лъчи, съобщи Фокс нюз.

За целта учените са възпроизвели процесите в хидротермалните източници, като са поставили в стъкленици вода, минерали, амоняк, пируват, които се срещат около тях. Те загрели сместа до 70 градуса Целзий, отвели кислорода и след това добавили железен хидрокис, който е бил в изобилие в ранните дни на планетата ни. Те възпроизведоха химическите процеси в хидротермалните отвори, които са можели да протекат на дъното на първичния океан.

Експериментът им е доказал, че по този начин спонтанно се е появил живота в океаните.

"Важно е да разберем докъде може да се стигне само с органични вещества и минерали, преди да се развие истинска клетка. Това показва в каква среда може да се появи живот", каза ръководителят на изследването Лори Бардж от Лабораторията за реактивни двигатели.

Железният хидрокис реагирал с останалите следи от кислород и се образувала аминокиселината аланин, която влиза в състава на много протеини, както и алфа-хидрокси киселина. Двата продукта могат да се комбинират и да образуват още по-сложни молекули, предшественици на живота.

С експеримента учените не са възпроизвели появата на живот, но показват, че ако такива хидротермални източници има на друго място в космоса, там може да съществуват градивните елементи на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами не знам за тези учени, ама дарвин ако беше видял как сума ти народ стават ***, вегани и прочие и как обратно вървят към маймунското, щеше да се обърне в гроба. даже съжалих, че обидих горките маймунки.
11
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитват се по всякакъв начин да докажат, че от мъртвото може да стане живо.... нещо което не са и няма да успеят никога! Мозъчетата им не могат да допуснат, че живота на тази планета е бил докаран от другаде както дори може би условията за този живот да процъвтява...
10
4
 
14
 
! Отговори
Може, Може??? преди 5 години
Когато някой наистина разбере всички закони по които материята "оживява", било даже като една единствена клетка-значи е открил тайната и на живота и на смъртта. Засега сме мнооого-много далеч от това знание, въпреки че медицината днес по-често помага в много случай. Да не забравяме, че навремето са правели кръвопускане с пиявици или са налагали болния с пръчка да изкарат дявола от него...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се е зародил животА ли, бе! Мани...
8
0
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Това с кофата отпадъци е на Станислав Лем-приключенията на звездния навигатор Пиркс, а не Азимов или Стругацки.
7
8
 
2
 
! Отговори
Милица преди 5 години
Според мен, живота и Разума са в резултат на случайна съвкупност от грешка...Вероятно е същото да се развие нов разум в интернет и компютърни с-ми...
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да , появил се е във вода , но не в океана , по-скоро в някои топли минерални извори .
5
12
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 5 години
Едно е сигурно, *** се пръкват отвсякъде. Я покажете как в тенджерата ще се появи яйцето от водата и няколко соли и ще ви повярваме.
4
10
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Отговора за възникването на живота е даден от Айзък Азимов, от Братя Стругатски, отдавна, в книгите им./За поколението на телефоните с тъч скрийн-това са писатели-фантасти, но фантастиката някога е реалност сега в много направления./"Човечеството-експеримент на чужда цивилизация, при това-неуспешен...""Животът на земята се зароди в мига, когато в първичния океан астронавтът от другата планета изсипа кофата с отпадъци на кораба си, и я изплакна..."
3
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да отговорят на въпроса защо при наличието на всички елементи на Земята не се зараждат нови форми на живот, вместо да гадаят как са се появили сегашните. Животът на Земята е на милиони години и във всеки един момент трябваше да виждаме появата на нови форми на живот ако приемем теорията за еволюцията.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експериментът им е доказал, че по този начин спонтанно се е появил живота в океаните."Това могат да го твърдят когато в епруветките им "спонтанно" се зароди живот от химикалите. Дотогава пресъздаването на химическа среда за живот не е никакво доказателство.
1
7
 
27
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
От органическото вещество до живата клетка има път от земята до небето. Дори най-простата жива клетка е ужасно сложна и е почти невъзможно да пъкне от самосебе си.