Кийт Флинт преди три години: Когато се изчерпам, просто ще се самоубия

Фронтменът на The Prodigy бил лудак на сцената и спокоен извън нея
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 13:08, Нели Христова
56
Кийт Флинт преди три години: Когато се изчерпам, просто ще се самоубия
Снимки: Reuters

Юли 2016 г. Фестивалът EXIT в Нови Сад. Хората са толкова много, че дори и прашинка не може да падне на земята. Всички чакат едно – The Prodigy. След дълго интро Кийт, Лиъм и компания излизат на сцената и забиват Breathe и изведнъж всички полудяват.

Трудно е да ви опиша енергията, която струеше от сцената. Навярно е успяла да зареди целия Нови Сад и дори цяла Сърбия.

Спомням си, че едва от време на време едва успявах да дишам тъй като мястото беше по-малко от хората, които се бяха събрали в него, но въпреки това не можех да откъсна очи от сцената и за секунда, най-вече възхищавайки се на лудостта на Кийт Флинт. Втори като него едва ли ще има.

През 1996 г. той запалва огъня у феновете на електронната музика с Firestarter. Ако можеше да прочете това, Флинт най-вероятно би ме глобил с един паунд за тази метафора. В пъба, който държал в Есекс, фронтменът държал буркан над камината си. Всеки път, в който тръгвал да я пали и някой правил шега, лишена от оригиналност, свързана с Firestarter, Флинт го глобявал. Събрал едва 57 паунда и ги дарил за благотворителност.

Всъщност, Кийт може и да е лудак на сцената и образ, който е плашил малките деца от телевизора при излизането на Firestarter, но в личния си живот и извън прожекторите, той бил изключително мил. Веднъж таблоидите се опитват да създадат скандал около The Prodigy и пращат репортер в градчето, където Флинт живее, за да разпитва за клюки. Всички негови съседи обаче казват само едно – той е страхотен, спокоен човек, който много често разказва за езерото, което копае в задния си двор.

Много фенове също споделят мили спомени с него.

"Веднъж се наложи да поправя сателитната чиния на Кийт Флинт. Къщичката беше малка и тиха, с прекрасна градина и 10 – 15 немски овчарки. Аз бях притеснен, но той беше прекрасен“, пише в Twitter мъж на име Саймън.

Друга жена разказва, че докато била в самолета, Флинт й пял песни на Боб Дилън, за да му даде сладки.

В последните дни от своя живот, Кийт Флинт се подготвя за предстоящото си турне като тренира непрестанно. Съседите му често го виждат да бяга из квартала и отново не пестят милите си думи.

"Той изглеждаше спокоен и в доста добра форма.  - разказва 70-годишният Рей, който за последно вижда музиканта преди десет дни.  - След няколко месеца започваше неговото турне в Америка и както всеки път, понеже турнетата са физически натоварващи, той започваше фитнес режим, за да се подготви. Изглеждаше доста весел.“

Джейн Адисън, която винаги разхожда домашния си любимец си около къщата на Флинт, си спомня, че той имал поне осем кучета, които винаги привиквал с думите "яйца и бекон“. Притежавал много птици, най-вече канарчета.

Според таблоидите, дни преди да се самоубие, Кийт се разделил със съпругата си – японската актриса и DJ Муами Кай и пуснал къщата си за продажба. Дали това е подтикнало фронтмена да вземе това крайно решение, не е ясно. Не се знае дори дали твърденията са истина, тъй като семейството му все още не е дало изявление.

Но преди три години, в едно от своите интервюта, Флинт казва: "Не спестявам за нищо, харча всичко сега. Винаги съм знаел, че когато се изчерпам, просто ще се самоубия. Но, кълна се, това не е нещо тъжно. Всъщност е позитивно. Момента, в който започна да се напикавам в леглото, ще ме видите пред автобуса.“

"Не се срамувам от това, което съм. Искам само, когато погледна назад, да знам, че съм живял пълноценен живот. Това е всичко. Че съм бил щастлив“, допълва още Флинт.

The Prodigy се ражда едва ли не на шега. Кийт среща Лиъм Хаулет, Максим и Лирой Торнхил в клуб в Есекс.
Флинт е преоткрил рейв сцената след като се връща от дълго пътуване в Близкия Изток и Африка. Тъй като напуска училище рано, той финансира това свое приключение с работа като месар, строител и какво и още не.

Връщайки се в Есекс обаче, той няма нищо – нито къща, нито приятели.

"Бях изгубен. Спях на дивана на една приятелка, когато нейна близка дойде и ми разказа за рейв партитата в The Barn“, разказва той.

"И така, следващия петък взех малко LSD и екстази и никога не погледнах назад“ допълва Флинт.  Още от тогава той се съмнява, че ще доживее дълбока старост.

Цяла вечер Кийт, Максим и Лиъм не могат да спрат да говорят за общата си любов към по-твърдата електронна музика. Така решават да създадат една от най-влиятелните групи в музиката. Всъщност, така решават просто да запишат касетка с песни.

Флинт обаче е просто танцьор в The Prodigy до момента, в който не записва вокалите на  Firestarter и тогава всичко се променя. Песента ги изстрелва директно в мейнстрийма. Пускат я навсякъде, но не и по телевизията преди 9 вечерта, тъй като видеото докарва кошмари на малките деца. Групата вече не е просто шега – тя създава история.

Момчетата продават 30 млн. албума по целия свят. Седем от техните осем тави достигат до номер едно в класациите, включително и No Tourists от 2018 г.  През всичките тези години  The Prodigy така и не променят стила си, за да се харесат на по-младата публика, а Кийт е тяхното лице. Когато списание The Face прави материал за  The Prodigy, на корицата си не слагат тяхна обща снимка, а кадър само на Флинт. Той се превръща в човека, заради който групата съществува. Ако електронната музика е показала на едно изгубено момче правилната посока, то Кийт показваше правият път на останалите от  The Prodigy.

Но съдбата ги изправя пред тежки дни. През 2000-та Кийт започва да пие, да прекалява с наркотиците. Вече не само той, но и приятелите му се съмняват, че ще отпразнува 50-я си рожедн ден.

Заради спорове в групата, Кийт чувства, че депресията го наляга. Пред The Times признава, че и тогава е мислил за самоубийство, но за това се изисква смелост. "А аз съм страхливец“, споделя той. След дълга борба, мениджърът на The Prodigy му помага да се отърве от отровата през 2009 година преди голямото им завръщане.

След това, Кийт е категоричен: "Единствената дрога, която използвам е музиката, която правя“.

Той постоянно подтиква останалите членове на бандата да правят по-твърди, по-шумни песни. И именно той е причината The Prodigy да се вписва толкова добре сред рок групите на фестивалите, да се превърнат в легендата, която са. Ала Кийт така и не смята за нужно да се научи да свири на какъвто и да е инструмент или да започне да пее като ангел. Но това не пречи на неговият приятел Лиъм Хаулет, който през 1997 година казва: "До колкото знам, Кийт е най-добрият изпълнител в Европа. Още от първия ден можех да видя, че ще се превърне в звезда с този искрящ характер.“

Флинт живее живота си на пълни обороти, винаги против правилата. И поне, поглеждайки назад, можем да кажем, че е постигнал това, което винаги е искал – да не бъде поредния сърдитко зад касата в McDonald's.

“Когато и, разбира се, ако стигна до 65-годишна възраст, искам да мога да кажа, че съм направил всичко. Ще ми се да съм приспал много бебета, да съм изживял всичките си секс фантазии. Ще ми се да съм боядисал косата си във всеки цвят, в който мога и да съм си направил пиърсинг навсякъде по тялото си. Дори и ако любимите ми таутуировки да са набръчкани тогава, поне ще мога гордо да кажа – направих го. Помислете си, можете ли да си представите да върша някаква друга работа? Справях се ужасно в училище, а дори не знам как да лепя тапети или нещо такова. Без тази група и тази работа щях да правя животите на другите още по-жалки, като сърдиткото в някой  McDonald's. Само си помислете.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
1
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Не може откачени и друсани животни да се идоли.Prodigy се водеше индустриална музика - някакъв индустриален шум.
42
0
 
11
 
! Отговори
Оня там преди 5 години
Брутална група, с тях израстнах ! Няма други такива. Почивам в мир Кийт !!
41
0
 
15
 
! Отговори
GG преди 5 години
Само, който е бил най отпред в мелето, знае какво означава да ти бие сърцето ! Бог да прости
40
4
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
До 41. Най-после едно свестно пожелание, благодаря. Един припада по Азис, друг по Кейт, нали имаме демокрация..."Всичко е въпрос на вкус" - казало кучето и си облизало зад.ни.ка.
39
7
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
до хехе,номер 37. Хендрикс да ти го нахендри, момченце/ продължавай с мировата си скръб по един извра.те.няк. Von mir aus! Мес.тя. Колко сте жалки, тези които ахкате и охкате. Главите ви са промити от деца от такива като Киит. Съжалявам, че е умрял толкова млад, но като певец няма да ми липсва.
38
4
 
13
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Голяма работа е този човек, пие,друса,прави музика, стана световна звезда, пак пи, друса и накрая преди да попадне в капана на слабостта, болестите и унижението на старостта си отиде с достоинство, браво, така се живее!
37
0
 
4
 
! Отговори
Заратустра преди 5 години
До РазмислиТака е, Ахура Мазда е велико божество!Единствен Той заслужава слава, чест и поклонение. И Амон-Ра не е за пренебрегване, но не е чак толкова велик. Рамин!
36
1
 
7
 
! Отговори
хехе преди 5 години
До дедо Ташунко. Пиши ми, ако искаш и 8, все ми е тая. Точно пред теб, г-н класик, ще се доказвам, че не съм "изял" буквата неволно. След Хендрикс би следвало да се постави запетая. Пиша ти 6 по български.
35
5
 
17
 
! Отговори
Размисли преди 5 години
Без вяра в Бог няма път в живота. Всичко друго е преходно. И често безсмислено. От Бога идваме и при Бога отиваме, но животът трябва да се живее. Винаги има смисъл. Това е поредния лош пример - как не се прави.Музикантите и те са хора, не са идоли. Не би трябвало да се идолизират. Мир на душата му. Депресията е страшно нещо, трябва помощ щом се прояви...
34
7
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
до "хехе" номер 32. Хендрикс момченце, не Хендикс. Пиша ти 6 по музика.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
явно е свършил джобните, не спестява, а и японката го е издоила солидно и се е развела. комерсиална боза са, но хората явно това им харесва за масовки и да се мятат като полудели, дразнят ме, а си слушам DNB по принцип без всякаквите бози.
32
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 5 години
Самоубили са го, споко, като колегата му преди 2 години и Люк Пери оня ден, не се тревожете, а и този Антъни Бордейн точно Април миналата година да се обединят на входната врата, кажи честно, хайде малко повече креативност, господа Евреи :)
31
2
 
21
 
! Отговори
хехе преди 5 години
До дедо Ташунко, като знаем кой е Моцарт трябва да си затворим очите и ушите за друга музика ли? Да не слушаме съвременна музика ли? Цял живот Моцарт ли? Да, слушал съм моцарт, мога да свиря малко Бетовен на пиано, е и? От доста жанрове има музиканти, за които ИСТИНСКИ музикални критици, казват, че са променили музиката. Не класическата, а изобщо музиката. Пресли, Хендикс, Бийтълс, Куин, Кобейн и мн други. Продиджи също доста често поападат в този списък, г-н класик. RIP Keith!
30
29
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Въпрос с повишена трудност за всички, които припадат от Продиджи и фронтмена Киит, за когото прочетох, че решил да се утрепа, след като се насити на наркотиците. Знае ли някой от вас кой е Моцарт? Момченца, момченца, колко сте бедни духом. Разплетох чорапите си от мъка!
29
7
 
5
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Я, па тоя черния се дере не по-лошо от Флинт... Като гледам, няма да е трудно да продължат и без него...
28
5
 
28
 
! Отговори
Specter преди 5 години
Prodigy промениха музиката из основи? Заедно с още няколко групи като Orbital и Astral Projection може спокойно да се обявят за бащите на електронната музика в целия свят! Да за много от хората слушащи различен стил музика ще кажат "ШУМНА МУЗИКА" но за всички останали Prodigy си остават пионери в този стил музика. Помня как с нетърпение чакахме да пуснат Breath или Poison по радиото по време на прачктика в училищеш или по MTV. Без Кийт Флинт най-вероятно групата няма да просъществува за залост!
27
0
 
14
 
! Отговори
Slu4aenos преди 5 години
Не е за вярване, но тъкмо вчера слушах "Firestarter" и се замислих дали има още останали живи от тия дрОгари. И представянето на сцената за тях май не беше само имидж, живееха си (накои все още) като файърстартъри
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Може би няма друга група столова много ,,кавари,, от всякакви тиджеи по света .А това говори само по себе си ."Майна.. "това говори само по себе си" твоето изречение ми трябваше малко време да видя какво говори само по себе си.. хахаха
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Кийт винаги пееше дро.ги..рано.Как иначе ще издържа на този .. шум.
24
1
 
6
 
! Отговори
Баба преди 5 години
До Дедо ... за това си дедо, слушкай тиха музика.