Ядем по 3,5 кг шоколад на година, в Европа ядат по 10

Най-страстните любители на шоколада – младите жени
25 апр 2019 07:38, Боряна Павлова
60
Ядем по 3,5 кг шоколад на година, в Европа ядат по 10
Снимка: Pixabay

25 тона шоколад на година задоволяват глада ни за сладко. Сметката показва, че средно ядем по 3,5 кг на човек,.

Това прави дневна консумация на човек у нас около 20-50 грама, докато в ЕС се изчислява между 30 и 90 грама средно за европейците. Всеки европеец е консумирал средно по около 10 кг шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво у нас, отчита Евростат в изследване за производство и консумация на изкушението.

Пазарът на шоколад у нас възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата. Дамите у нас на възраст 20-40 години са сред най-страстните любители на шоколадовите изделия.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от 2 или 3 международни компании, специализирани в шоколадовия бизнес.

Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт у нас, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга и производството на шоколад и в световен мащаб.

Лидер в производството остава Германия

През 2017 г. Европейският съюз е произвел около 4 милиона тона шоколад на стойност 18,3 милиарда евро.

Сред държавите-членки Германия произвежда най-много шоколад - 1,3 милиона тона, или 32 процента от общото производство на шоколад в общността, следвана от Италия /0,7 милиона тона или 18 процента/, Франция и Холандия /и двете по 0,4 милиона тона или 9 на сто от общото производство в ЕС/.

Следват: Великобритания - 0,3 млн. тона или 7 на сто от общото производство, Белгия - 0,3 млн. тона, или 6 на сто, Полша - 0,2 млн. тона, или 5 на сто, и Испания - 0,1 милиона тона или 4 на сто от общото производство на шоколад в ЕС.

Тези осем държави-членки на ЕС са произвели над 90 процента от общото производство на шоколад в общността през 2017 г., отчита статистиката. Данните не включват производството на шоколад, използван за промишлени цели, уточнява анализът.

Годишно всеки европеец е консумирал по около 10 кг шоколад, а оборотът от продажбите на сладкото изкушение варира между 18-20 млрд. евро, според Евростат. /НП/


60
Още от Миш-маш
Нима Ан Болейн е говорила с отрязана глава? Отговорите на науката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 3 седмици
не е зле да се публикува статистика не само за количеството погълнати, а и за изходени / крайни / продукти
47
1
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 седмици
90% от шоколада на пазара е фалшименто не знам за какво какао говорят като слагат палма , за вафли, бисквити и т.н. по-добре да не говорим изобщо и няма гаранцяи дали е внос или си е наш ***.
46
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Вместо шоколад яжте плодове и зеленчуци и завинаги ще кажете сбогом на диабета!
45
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Едно време живеехме без шоколад. Но имаше ракия зимата с туршия, а лятото с домашна шопска салатка - това е удоволствието от живота. Дайте да сравним консумацията на ракия с ЕС?
44
0
 
8
 
! Отговори
ЧИЧО преди 3 седмици
АБЕ ЯДЕМ НИЕ, ДА НЕ КАЗВАМ КАКВО, ДОКАТО ХОРАТА СИ ЖИВЕЯТ...
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък като дете ядях само марципан. Шоколада го гледахме през крив макарон. После се появи, но за истинския беше нужна така наречената твърда валута тоест "омразните" долари или ДМ.
42
0
 
2
 
! Отговори
we преди 3 седмици
По-точно 25000 тона.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До: боц (номер 25)

Боц, нагъваш сух суджук и сухо червено вино нали?
От сладкото боли главата после.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А не, мерси! А после диабет?
39
5
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Да си ядът шоколада.....мене ми требва ракия,вино,свински пържоли ,суджуци,кисело зелИ,трошия и една женица където никога не е боли глава!....
И един голф на газ!
38
0
 
8
 
! Отговори
латъл преди 3 седмици
всеки шоколад със соев лецитин е бо.клук. всъщност само суровият шоколад е истински. какао печено над 45 градуса е безполезно
37
6
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 седмици
Само човек с празна камбанария би мушкал шоколадец!Има къде по-вкусни неща,като печена сланина с топъл леП!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Яденето на много шоколад е една от причините на западняците дирниците им да чегъртат тротоара, когато пресичат улицата. Не им завиждайте на плюскането!
Познавам много богат човек, който не дава на детето си шоколад, бонбони, сладкиши, газирани. Може да купи тонове, но на трапезата им - само проста и натурална храна!
Шоколад може да ядем, но само черен, над 70% какао-маса и по парченце на два-три дни! Назад към природата!
35
0
 
1
 
! Отговори
Математика преди 3 седмици
25 тона си е един тир :D и това за цяла година за цялата страна... :D За 12 часа ако е, може и да е вярно.
34
4
 
5
 
! Отговори
ФАКТ!!! преди 3 седмици
Полезната съставка в шоколада е какото-силен антиоксидант.
Шоколада е измислен заради какаото за да е по- лесно за прием,а европейско разследване наскоро доказа ,че в шоколадите в България и други "втора категория" европейци какаото вътре е с пъти по- малко от шоколада за "пътва категория" европрйци-ФАКТ!!!
В знак за това разделение в европейското "семейтво" по доходи и по качество на храна няма да гласувам за евро-парламент!
33
3
 
8
 
! Отговори
Любимец преди 3 седмици
Яжте си шоколада и други химии с консерванти и кво ли не вътре.
Аз си ям прасна баклавичка с шам фъстък и една шепа лешник и леля ви събужда целия вход от кеф през ноща...
32
0
 
15
 
! Отговори
Коджакафалията преди 3 седмици
Едно време от две парченца се натопорчвах, сеги ям два шоколада и нищо...
Развалиха го тоя шоколад..
31
0
 
7
 
! Отговори
Мътно зелен преди 3 седмици
За светло зелените хорашоколада е по евтин и с над 30% какао,за по-тъмно зелените е по скъп и с палмово масло и 5% какао.....
Добре ,че не го ядем много ....
30
0
 
3
 
! Отговори
чичоГошо преди 3 седмици
В Европа карат масово по 30хил. км. на година. В БГ 10-12 е ок .Сметката е за шоколада е точна.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България истинските шоколади почват от 3лв нагоре. Всичко друго са имитации при който над 60% от масата на продукта е растителна мазнина, захар, соя и разни други химии и ароматизатори и оцветители.
Истинския шоколад е тъмен, отчупва се твърдо и като го лапнеш не се топи веднага както е при фалшификатите.