Яйцето ли е в основата на Вселената?

Ще изпревали ли то кокошката?
28 апр 2019 20:00, Нели Христова
41
Яйцето ли е в основата на Вселената?
Снимка: Pixabay

В продължение на хиляди години яйцето е в основата на човешката цивилизация. Навярно всички го приемат за даденост – все пак е просто яйце. Но под черупката си, то крие много тайни и... умалена версия на нашата Вселена. Не вярвате? Тогава нека започнем от самото начало.

В няколко религии, в множество традиции при древните египтяни, гърците, римляните, инките – яйцето е в основата на всичките им вярвания за създаването на света.

Индианското племе Кахила, което живее в Калифорния свързва възникването на Вселената със счупването на яйце. Племето Омаха в Небраска разказва за яйце, което е било спуснато в океана. То носело майките и бащите на всички онези, които трябвало да бъдат родени на Земята.

Ала това са само древни истории. Къде е науката?

През 2016 година данните от сателита на НАСА Wilkinson разкриха, че Вселената всъщност е елипсовидна, а не овална – с форма на яйце. Естествено, на учените им бе трудно да потвърдят или да отрекат теорията. Но много преди тях – през 1609 г., Йохан Кеплер казва, че всички планети, включително и нашата, се въртят около Слънцето не в перфектен кръг, а в елипса. Без този танц, който кара Луната да променя формата си, гледана от Земята, тя никога нямаше да е толкова интересна на астрономите.

Всъщност, повърхността на спътника ни наподобява тази на яйце. Или по-скоро черупката на яйцето наподобява повърхността на Луната.  То има грапава текстура и е покрито е със 17 хиляди малки кратери. Но за разлика от лунната повърхност, тази на яйцето е крехка и позволява на въздух и влага да преминават през нея.

Но макар да е лесно да счупиш яйце като го удариш в ръба на масата, то доста по-трудно би било, ако се опиташ да го смачкаш с дланта си. Тази форма, която може да се окаже и формата на цялата ни Вселена, всъщност е и връх в архитектурата. Това е структура, без вътрешна опора, която някак успява да предпази тайната на живота вътре в себе си от външни сили. 

Ако само една част на черупката е подложена на натиск, стресът се пренася по цялата й повърхност. Именно тук се крие и отговорът на въпроса защо не може да счупим яйцето с длан.

Но как хората са успели да копират перфектният аеродинамичен дизайн, създаден от самата природа? Яйцето все пак няма начало или край...

Така че от къде започваме?

Архитектите успяват едва през 20-ти век да опитомят формата и да започнат да строят сгради с формата на яйце. “Яйцето“ в Пекин може да приюти 5452-ма души в три зали, на повече от 1000 квадратни метра площ.

Яйцата винаги са вдъхновявали артистите, от Дали, чиито театър и музей във Фигерас е покрит с яйца, до Фаберже, който ги превръща в скъпоценни камъни.

Те са били основна част от велики филми като обладаната от призрак кора с 12 яйца от "Ловци на духове“ или  онези 50, които Пол Нюман изяжда в "Хладнокръвния Люк“, или "лошите“ яйца, които заблудиха Джон Хърт в "Пришълецът“.

В наши дни, социалните мрежи бяха доминирани от едно обикновено яйце, което събра повече харесвания в Instagram, отколкото която и да било друга снимка на света.  А "Господин силен“ яде само яйца, но това не е чак толкова е лоша идея, тъй като то е почти толкова полезно, колкото и майчиното мляко.

Използваме ги за всичко – торти, салати, супи и каквото още се сетите. Да не знаеш как да свариш яйце се приравнява на това, да не можеш да готвиш и въпреки това, ако напишеш в Google "Как да сваря яйце“ - излизат поне един милиард резултата. Може би не е толкова лесно колкото си мислим?

Ние хората, посрещаме пролетта като боядисваме яйца още от Средновековието, ала Джон Кедбъри прави първото си шоколадово яйце едва през 1875 година. Днес близо 80 милиона от тях се продават само във Великобритания на година. Всяко дете си хапва поне 8.

Така, поне на Великден сме сигурни, че яйцето идва винаги първо… много преди кокошката.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
в редицата на фибоначи възниква и втори въпрос: 0, 1, 1, 2, 3...
- ако първият въпрос е : как се появява първата "1", то вторият е- а как се появява втората "1", като първата я събираш с "нищото", т.е. с "нулата"?

как става това "клониране"? а дали тази втора "1" не е просто "образ" ... "в огледалото" (в нищото- нулата е като "огледало")?
дали всичко след първата "1" не е просто оптична илюзия, образ? ))

но остава висящ най-важният въпрос- за първата "1" - от къде и как се появява? ))
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До петльо
първото е оная работа на петела за да има живот
----
"оная работа" на "петела" НЕ струва нищо, ако няма къде да я "посее"!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До петльо
Яйцето и кокошката са обречени на гибел първото е оная работа на петела за да има живот
---

ти пак с твоите ***, маниакално-перверзни пещерни мисли...
темата е- ОТ КЪДЕ ИДВА първият "петел", или ако щеш първата "кокошка" или даже ако щеш и първото "яйце" ... от къде се появява този "Първи", като до него е имало "нула", т.е. "Нищо"?!?
очевадно е, че е възникнало някакво напълно случайно (всичко е случайно в действителност) събитие и/или явление във времето и пространството ...
27
1
 
0
 
! Отговори
петльо преди 10 месеца
Яйцето и кокошката са обречени на гибел първото е оная работа на петела за да има живот
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 24
От нулата не може да се появи единицата,следователно преди да се появи нулата,е била единицата.
--
това математически, логически и физически е НЕвярно!

в началото беше "нулата", т.е. нищото ...и после се появи "единицата", т.е. "бог" ...той , по свой образ и подобие създаде втората "единица" и после те заедно създадоха "двойката"...и т.н.

въпроса на въпросите е:

как, от къде от "нищото" -"нулата" се появява първата "единица"? как? само някакво случайно събитие е породило първата "1"
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В основата на вселената е тиквaта.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По формулата на Фибоначи .... значи. От нулата не може да се появи единицата,следователно преди да се появи нулата,е била единицата. Моля,обяснявайте по обектективно!
Според мене,кокошката е долетяла от някъде с неснесеното яйце.и това обяснява всичко в нашият свят.А всичко останало е проблем на ,,другият свят''.И точка.Вечният въпрос е решен.Точкаааа
23
0
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 10 месеца
До 22

Първият маргарин са го правили от нефт, ама явно нефта вече е скъпа суровина, та започнаха от палмово масло. Ако останат 2 палми на света, сигурно една кутия маргарин от палмово масло ще струва 1 милион долара и само баровците ще го ядат, Схващаш ли мисълта ми?
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боко кажа да маате палмово масло, сиреч маргарин.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е защото не сте чели за динозаврите. Живота е възникнал в океаните и всичко се е раждало от "яйца". А както някои казват птиците са преки родственици с динозаврите.
20
0
 
3
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 10 месеца
19 , с какво те разгневих толкова ?
Ти явно си произлязъл от Яйце Запъртък ? Няма да се учудя - вчера гледах клип с Орангутан пишещ на компютър .
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ОТГОВОР
Яйцето е Първо - това е отговора за Яйцето и Кокошката .
*яйцето е първо , кокошка може да долети от всякъде* - Тодор Колев , Господин за един ден .
...

примитивните изказвания с подсъзнателно насаждане за "кекс", си ги задръж ... "за маса, след 2 ракии" ...
първата "кокошката" НЕ е дошла от яйце!
18
3
 
4
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 10 месеца
Яйцето е Първо - това е отговора за Яйцето и Кокошката .
*яйцето е първо , кокошка може да долети от всякъде* - Тодор Колев , Господин за един ден .
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 8

момче, мисли малко:
поредицата на фибоначи започва с ... "нула", т.е. с "нищото" .... и после изведнъж се появява първата единица ... от нищото!
кой я е "снесъл" за да се появи ? очевадно е, че не дошла "от яйце" (защото е нямало "нищо"), а буквално от ..."нищото", което "нищо" може да и случайно явление, възникнало във времето и пространството, в резултат на което явление се появява първата "1", която после "клонира" сама себе си ...т.е. тя, тази първа единица "снася" първото яйце ...
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 13

Не, но знам че е много конспиритатуивно и Бан Браун е прав!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаше някаква философска школа, които спорели с други от кой край е била короната на дървото и от кой край корените от които са направени тоягите които те носили. И естествено тези спорове завършвали с бой с тояги. Та и сайта подклажда философски съждения на четящите с тъпи статии, с цел натрупване "кух интерес" до започването на мисловни двубои в коментарите.
14
7
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 10 месеца
Дори тиквата на Путин е с яйцевидна форма...
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 8
Знаеш ли поне как се казва поредицата от числа която си написал?
А разсъжденията остави за умните щото ти не си от тях определено.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато в 21ви век чУвеците започнат да правят изводи базирани на вярвания от преди 2000- 5000 години направо ми настръхват косите от тази глупост.
Значи ееволюцията и знанията натрупани през тези хилядолетия не са ни бутнали и крачка напред.
и не само, с подобни глупости показваме че се прекланяме пред невежеството на първобитните човеци.
Няма такава простотия.
Може да сте свалили мaймунcките кожи но сте си същите мaймуняци като преди 100 хил години.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 9

Нещо такова. За разлика от Софето където всички са пълни зомбита в провинцията тук там се намира по някой мислещ.