Нима Ан Болейн е говорила с отрязана глава? Отговорите на науката

И още за странният случай на Майк, оживял 18 месеца без глава
29 апр 2019 22:15,
32
Нима Ан Болейн е говорила с отрязана глава? Отговорите на науката
Снимка: Flickr

Една легенда гласи, че когато Шарлот Корде, убийцата на лидера на якобинците от Френската революция Жан-Пол Марат, е екзекутирана на гилотината през 1793 г., мъж на име Франсоа ле Гро вдига главата на Шарлот и удря шамари по двете бузи.

Според градската легенда тогава лицето на Шарлот Корде придобило гневно изражение, а страните й се зачервили.

В историята има няколко свидетелства за подобни случаи - на отрязани глави, които дават знаци на живот след като са отделени от тялото. Една още по-абсурдна теория настоява, че Ан Болейн се е опитала да говори след като е била обезглавена.

Но нима тези истории са пълна измислица или някъде в науката има доказателства за това, че мозъкът ни може да остане в съзнание след като главата е отделена от тялото?

Мозъкът и всички системи се нуждаят от кислород, за да функционират. От всичкия кислород, който е нужен на тялото ни, 20% се консумират от мозъка. Щом кръвоносните съдове във врата биват прекъснати, спира и достъпът на кислород. Каквито количества са останали в кръвоносните съдове и тъкани след фаталното прерязване вероятно може да бъде използвано, но мозъкът няма да оцелее дълго.

Адам Тейлър, директор на учебния център за клинична анатомия в университета в Ланкастър, се интересува от въпроса. Той посочва, че науката обръща поглед към хората, преживяли случаи близки до смъртта, които твърдят, че са знаели какво се е случвало.

Хора, преживели инфаркт описват неща, които са се случили с тях, или в стаята, докато лекарите са се грижили за тях. Това предполага, че макар и сърцето да не бие, мозъкът е наясно за случващото се около нас, въпреки че не показва клинични знаци за съзнание, смята Адам Тейлър.

Ученият цитира проучване, които е засякло мозъчна дейност в мозъка 30 минути след като сърцето на човек е спряло да бие. Т.нар. "делта вълни" могат да бъдат засечени и в период на дълбок сън и релаксация.

Най-любопитен обаче остава случаят на Майк. Той е обезглавен, но продължава да бъде жив 18 месеца след това.

Как, ще се запитате вие?

Фаталният удар успял да среже под ъгъл продълговатия мозък. Така части от централната нервна система на Майк оцеляла и основните функции можело да бъдат поддържани. Същевременно доста щастлив кръвен съсирек спрял кървенето, иначе Майк щял да си умре от кръвозагуба.

О, да, Майк е бил пиле и си е поживял 18 месеца, търчейки без глава.

За хората обаче това едва ли е възможно. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак, български език...Какво става с тия медии, нещо на средно училище?
5
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да се напъват разни учени , немогат да разберат Божия промисъл
4
4
 
38
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Интересно...тва пилето Майк ... година и половина си е търчало....без да пие и кълве ???И без да диша???Еваааааа.... респект!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбрах, тая Болейн от шамарите ли е умряла. Така излиза.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отрязали са и главата ама нищо, обаче не е могла да преживее двата шамара и е умряла това е напълно нормално.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво стана след Френската революция? Наполеонката направи епик феъл и това и беше на францийката. После, който не я подхвана, той не я би. Даже и сами зеха, да се набиват ...