Джианг Лин, която 30 години кри истината за клането на Тянанмън

В Китай я считат за предателка
31 май 2019 20:45, Нели Христова
84
Джианг Лин, която 30 години кри истината за клането на Тянанмън
Снимки: Reuters

4 юни, 1989 година. Кръв се лее по улиците на Пекин. За първи път група студенти дръзват да се опълчат на режима в Китай, започвайки масови протести с искане за демокрация. Тогава, света за първи път света обръща внимание на политическата обстановка в азиатската държава и гледа с ужас как куршумите свистят и телата падат на площад Тянанмън.

Още по темата

Дори и днес е трудно да говориш срещу властта в Китай. Въпреки че на пръв поглед Китай е по-демократичен от преди, все още е налагана цензура, която предпазва правителството. Голяма част от обществото също се възпира да критикува, страхувайки се от последствията.

Сред хората, които си мълчат, е и Джианг Лин. Поне до сега.

Като лейтенант и военен журналист в Народноосвободителната армия, Лин е пряк свидетел на Клането на площад Тянанмън. Трудно е обаче да вземе страна. Пред очите й студентите започват да се бунтуват и да искат промяна в една комунистическа страна. И макар Лин да им симпатизира, тя все пак е част от армията, на която е заповядано да се изправят с оръжия и танкове срещу протестиращите. Младата лейтенантка е една от малкото, които молила колегите си да не подхождат с насилие към студентите... но се провалила.

За първи път от 30 години насам Джианг Лин проговаря пред The New York Times, за да разкаже за това, което е сторила, това, което е видяла и как е живяла толкова дълго време, таейки вината вътре в себе си. 

"Болката ме изяждаше 30 години. Всеки, който е участвал в това, трябва да разкаже, какво е видял, че се е случило. Това е нашият дълг към убитите, оцелелите и децата на бъдещето“, казва тя.

Това, което мотивира Лин да разкаже историята си е цензурата, която властите в Китай налагат. Те забраняват дори да се говори за случилото се на площад Тянанмън, спрели са публикуването на десетки книги и филми. Правителството така и не се извинява на семействата на убитите. 

По думите на Лин много от офицерите отказали да последват заповедта и да стрелят срещу невинните студенти. Седем от тях подписали писмо, с което се молят наредбата да бъде отменена, а един влязъл в болница, за да не участва в кръвопролитието.

"Съобщението им беше ясно – Народоосвободителната армия е армията на гражданите и не трябва да влиза в града и да стреля срещу тях“, категорична е Лин. Тя прочела писмото по телефона на единствения местен вестник, който не цензурирал събитията от площада. Но дори и тази медия отказала да го публикува. Впоследствие, един от генералите, положили подписа си под него, се отрича от идеята, за да спаси кожата си.

Въпреки че Лин все още таи надежда танковете да спрат, правителството все пак заповядва най-лошото – площадът да бъде разчистен до 4 юни с всички възможни средства. Гражданите са предупредени да си стоят у дома. Стрелбата започва на 3 юни. Лин отказала да участва, но се качила на колелото си и тръгнала към града, за да види лично, какво ще се случи. Въпреки опасността да бъде сбъркана с протестант и убита, жената носела цивилните си дрехи, а не униформата си. Тя не искала да бъде свързвана с армията точно в този ден.

"Това беше моя отговорност – като военен журналист, трябваше да предам истината за това, което се е случило“, казва Лин. В този ужасен ден лейтенантката успява да се изплъзне на пожари, куршуми, горящи автобуси и експлозии. Когато е нужно – лежала на земята. Полицаите я биели с шокови палки. Главата й кървяла.

"Днес не съм член на Народоосвободителната армия, беше мантрата ми тогава. Аз съм един обикновен гражданин“, спомня си тя. Раната на главата й води до много проблеми, включително непрестанни главоболия.

Събитията на площад Тянанмън остават най-лошия ден в живота й.

"Все едно гледах как изнасилват собствената ми майка. Беше непоносимо“, твърди Лин. Тя се присъединява към бързо нарастващото движение на хора, на които им е дошло до гуша правителството да отрича кръвопролитията. Съвсем наскоро, фотограф, бил на площада през 1989 година, публикува фотографиите си. Естествено, след като се преместил да живее в САЩ.  Но за Лин положението е по-тежко. Тя е ветеран от армията, дъщеря на уважаван генерал, а нейните думи ще се приемат като предателство към властта в Китай.
Като млада, Лин носила зелената си униформа с гордост и усмивка на лице. Тя вярвала, че е на правилната страна в историята и не подозирала, че армията е способна да насочи пушки срещу невъоръжени граждани.

"Как съдбата може да се обърне така че да използваш оръжие срещу обикновени хора. - пита се Лин. - За мен това е лудост.“

Лейтенантката напуска армията през 1996 година и от тогава живее в тишина. Цял живот чака да дойде политическият герой, който ще се извини за случилото се. Но това така и не случва. За това тя решава да е онази, която ще проговори и ще каже истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбирам всички които са участвали са знаели че ако оцелеят ще отидат в САЩ. В този период Китай не е икономически фактор и е имало много желаещи но това не е лесно. Това е било възможно ако направят бунт и ще получат визи, и наистина САЩ даде визи на всички които оцеляха, САЩ си спази обещанието, но въпроса дали си заслужава този риск за една виза.
69
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Токова много локум прочетох да разбера какво е казал и накрая нищо не е казала! Върнете ми 5те минути живот загубени с това нищо!!!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е за това Китай е водеща икономическа сила, а ние девета дупка на кавала
67
8
 
8
 
! Отговори
121 преди 4 години
Какви конкретни факти посочва тази Лин ? Никакви ! Общи приказки ,които може да съчини всеки !
66
8
 
3
 
! Отговори
socialen преди 4 години
САЩ се опитаха да направят Нежна Революция по образеца на Източна Европа. Студентите, които им се хванаха на номера, загинаха.
65
9
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ преди 4 години
Тогавашните китайски власти са постъпили правилно и според закона. Това беше опит за преврат, тестване на системата, а не мирен протест. Така трябваше да постъпи и президента на Украйна Янукович през 2014 г. Резултатът е очевАден - гражданска война на изток, Крим избяга към Русия, над 10 000 загинали, в пъти повече ранени, към 2 милиона избягали в Русия, още два пъти по толкова на Запад, уж да търсят работа, в Радата има нацисти, съседните страни предявяват териториални претенции, въобще хаос...
64
10
 
7
 
! Отговори
антиседераст преди 4 години
До 65 АнонименАко бяха дошли танковете сега щяхме да сме като Китай. Икономическия лъв на балканите а не ограбена (приватизирана)разградена кошара като сега
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64 АнонименМного си зле с информацията пък имаш комп и интернет та може да се осведомиш от различни източници а не само от фалшиви евроатлантикосороски. Губещият е САЩ и това е започнало да се усеща в борсите а скоро и в покупателнта възможност на потребителите. Китай е номер едно и това е факта . Приеми го
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали 90 та година Петър Младенов заповядва Да дойдат танковете. Същата комунистическа пасмина е била на власт и тук. Комунист дава власта само с кръв. Не съм го измислил аз, а историята
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай забогатя на гърба на продажните демократи и глобалисти от САЩ. Научно популярни филми не се правят трудно в днешно време. Сумати направиха където обясняваха колко е неизбежно китай да стане икономическата сила на света, все едно е някакъв неизбежен,е стествен процес.Тръмп срина: Турция, Русия, Иран и сега Китай е на мушката. Ефектите от тарифите даже не са дошли а вече се гърчат. Няма да има възхода на Китай където превземат света, това беше фарс.
60
12
 
5
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 4 години
КИТАЙ ВЕЧЕ Е ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ И ТЕЗИ ПРИКАЗЧИЦИ НЕ МИНАВАТ ВЕЧЕ--СТУДЕНТЧЕТА,МАНЕКЕНТЧЕТА-НЕ ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА КИТАЙ--ИНДУСТРИЯТА ИМ Е ПЪРВА В СВЕТА--САЩ ИМ ДИШАТ ВЕЧЕ ПРАХТА---ТЕ СА РАБОТИЛНИЦАТА НА СВЕТА---ИЗМИСЛЕНА СТАТИЯ---ДЕЗИНФОРМАЦИЯ
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е ферма за роби. Те самите се виждат като мравки в мравуняк. Който отказва да претопи личноста си, да даде живота си и най-вече труда си за кралицата майка т.е партията му вадят органите и ги продават. Не е като да не му дали избор..
58
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човеконенавистта е характерна за всички режими в Евразия. Жалко, че и у нас поклонниците на тези режими не са никък малко, което е доста смущаващо. Нужно е да обучаваме повече психиатри и народопсихолози за превенция при патологията.
57
4
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 53Не бъркаш ли? Мисля, че убетите от САЩ цивилни иракчани бяха около 10 милиона.
56
1
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
АФРИКА ИМА ПЕТРОЛЕЦ И ДИАМАНТИ И НАСЕЛЕНИЕ С МОЗЪК КАТО НА СКАРИДА... ТА ДО СЕГА ДОСТА ХИЩНИЦИ СЕ ИЗРЕДИХА ДА ЦОЦКАТ(ЕВРОПЕЙЦИ И АРАБИ) СЕГА НАРЕД СА КИТАЙЦИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПАРАДА
55
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 55:ДА НЕ БИ ДА ЖИВЕЕШ В АФРИКА? НАЛИ СИ НАЯСНО ЧЕ КИТАЙЦИТЕ СЕ ЯВЯВАТ КАТО НОВИТЕ БЕЛИ ГОСПОДАРИ НА АФРИКАНСКИТЕ РОБИ......... ЗНАМ КАКВО ИМАШ ПРЕДВИД ПОД МНОГО,ЩЕ ЕКСПЛОАТИРАТ МЕСТНИТЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ДИАМАНТИТЕ И ЩЕ ДУХНАТ(КВО ДРУГО ДА ДИРЯТ В АФРИКА) МОЖЕ И ПЕТРОЛЕЦА ИМ ИЗНЕСАТ ЕВТИНО
54
6
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Много ми е странен Стокхолмския Синдром който имат троловете по коментарите. Китай е една страна на расизъм, олигархия и труд, близък до робския. Познава десетки китайци и всички от малки мислят, че е справедливо държавата да тероризира народа. Едно време бай Тошовите селски първенци станаха милионерите в България. В Китай е същото. Ако ви харесва там, дначи трябва да ви харесва и тук.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако всичко е наред в Китай защо Америка и Африка са заляти от китайци?Особено Африка.Незнам как е в Европа, отдавна не съм бил там.
52
7
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ей заръчаха ви хамериканцити да плюете Китай и всяка втора статия е на тая тема!!!Е да де,то нали към днешна дата България е цъфнала и вързала.....Нормално е да се възмущаваме от лошото в другите държави!!!
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с истината за оръжията за масово унищожение на Саддам заради които САЩ устоиха клането в Ирак при което избиха над 1 милион цивилни.