След хита "Чернобил" – с 35% скочиха посещенията в Припят

Между 100 и 200 души всеки ден влизат в града
Обновена: 11 юни 2019 15:37 | 11 юни 2019 15:35, Нели Христова
65

Снимка: Reuters

След излизането на сериала "Чернобил", с 35% са се увеличили туристите, които искат да посетят изоставения град Припят.

От години хора от цял свят пътуват до Украйна, за да видят града, станал жертва на най-тежката ядрена авария в света. Днес, само месец след излизането на сериите "Чернобил“, Припят вече се е превърнал в гореща дестинация  - посетителите му са с една трета повече от предишни години.

Още по темата
"Много хора ни казаха, че са решили да посетят града, след като са гледали сериала. Сякаш в един момент са пред телевизорите, а в следващия скачат на самолета и долитат до тук“, казва Виктор Корол, собственик на една от агенциите, които развеждат туристи из Припят.

За да влезеш в забранената зона ти трябва лицензиран гид. По думите на Корол, най-търсеният пакет е този от 99 долара, който е за еднодневно посещение.

Припят е отворен за посещение от 2011 година, но някои части на града, като "машинното гробище" продължават да са абсолютно забранени за външни лица. Туристите най-много искат да се снимат пред изоставения увеселителен парк и на специалното място от което се вижда саркофага, който покрива избухналия Четвърти реактор.

Сериите "Чернобил“ докараха между 100 и 200 посетители на ден в Припят. Но според Корол, някои от тях все още се притесняват заради радиацията.

"Въпреки че градът е обявен за безопасен, това е първият въпрос, който повечето туристи ми задават. Но тук е напълно безопасно иначе правителството никога нямаше да позволи посещенията“, обяснява той пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99 $ на ден. Добре са го измислили майданчиците.Та това са две средни заплати в Украйна - или 4 пенсии.
40
6
 
9
 
! Отговори
НАИСТИНА ЛИ? преди 4 години
РУСКИТЕ ТУРСТИ НЯМАЛО ДА ИДВАТ ВЕЧЕ ТУК! УРААА! ЕЕЕ СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ОТИДА НА МОРЕ!
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека ходят и да гледат руския майсторлък!
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година руските туристи ще почиват в Турция, Египет и Тунис.На БГ Мутроморието ще има само власи и пияни англичани, които правят балконинг.Разбира се и БГ селяни и активисти на ГРОБ, които ги задължават да пълнят хотелите на Вождовете им.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ненормалници! то още има радиация бе!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не от демократи са се управлявали по Соц време :) Стига се пъни видяхме, колко ти е акъла дядкаа.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30% увеличение на руски туристи в Турция за 2019. За тази година Турция очаква близо 9 милиарда оборот само от руските туристи.
34
2
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Алекса̀ндър Васѝлиевич Суво̀ров е руски пълководец, един от основоположниците на имперското военно изкуство, княз италийски (1799), граф римникски (1789) и на Свещената римска империя, генералисимус на руските сухопътни и морски сили, генерал-фелдмаршал на австрийските и сардинските войски, гранд на Сардинското кралство и принц с кралска кръв, кавалер на всички руски и множество чуждестранни военни ордени. През целия си живот не е претърпял поражение.
33
3
 
5
 
! Отговори
Ангелкова... преди 4 години
15% спад на оборотите в туризма тази година в сравнение с миналата за периода. Американските, норвежките, монакските, английските, френските, датските, германските туристи нещо не идват...
32
3
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Суворов бил българин ?!Ти направо изби рибата. Вземи прочети малко история и не се излагай публично.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20 Ядрените реактори от социалисти ли се управляват дрогарю ?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаят, че Суворов е "руснак", а самия той се е представял като българин !Изобщо етнически руснак е много гумено словосъчетание, защото такъв няма и затова официално възприето е да се нарича гражданин на руската федерация !
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера наплива от туристи към място, което причини смъртта и страданието на милиони хора, а цяла Европа все още тегли от последствията на катастрофата.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях на конференция , където Ангелкова показваше стратегиите за туризма. Целият екип работят доста сериозно правят се рекламни кампании в целия свят - Китай , Сащ , Европа и дори държави с нетипиченн туризъмм кум България. Изобщо не си наясно с нещата в туризма. Мислиш си че всичко се върти цял живот около сталиин :))) въздухар.Важно е какво казват хората по морето, а не ти какво мислиш с фантазираш.
27
3
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Герберастки перач ли си или точиш ДДС ?
26
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските туристи са сред най-платежоспособните в БГ. Над 300 хиляди имат имоти в България и то не какви имоти, а суперлуксозни, с цени над 1 милион евро.Докато англичаните и скандинавците, които идват са главно безработни или алкохолици и педо фили и се стискат да похарчат повече от 10 евро на ден.А руснакът е щедър - за него бакшиш от 50 евро не е проблем.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНикой НЕмоли за руски туристи .За това ли министърката на ГЕРБ ходи на крака в Москва да моли за руски туристи, а?
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България като няма авторитарна партия а има много партии и демокрация и се джавкат за властта и хората почти през 2 години пускат бюлетинки в кабинки, защо в България е такава оскотяваща мизерия при евроатлантизма и демокрацията, и българите са първи по смъртност в света?
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой НЕмоли за руски туристи . Най необичаните са по морето. Нагли , глупавии и безпарични. Питайте хотелиеритее лятото да видите. Там обичат Немци и Англичани възпитани с добри обноски и имащи пари за пръскане. Отделно аз лятото видях доста украински коли на екскурзии по морето - което си е добър туризъм, защото ползват услуги извън хотела.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай няма демокрация, не се провеждат избори. Китай се управлява авторитарно от Китайската комунистическа партия. За 30 години под авторитарното управление на Китайската комунистическа партия Китай от бедна страна се превърна в първа световна икономика, 6-7% годишен разреж, а САЩ едва 3% докарват. През 2022 година в Китай намя да има бедни, а през 2030 година с тези темпове на развитие китайците ще живеят на стандарт както в Швейцария и Германия.