Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
23
 
29
 
! Отговори
sport преди 4 години
Инструкция за тролене в статия за СЕРИАЛА Чернобил:1. А Фукушима?2. Това не се е случило точно така.3. Радиация почти не се е разпространила извън рамките на СССР.4. А Фукушима?5. Все пак кога ще има сериал за Фукушима?
15
2
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
псевдоЕксперте, водата циркулира около ядрото под налягане. Вземи се ограмоти малко точно как и защо е станала аварията, и каква е конструкцията на реактор РБМК...
14
13
 
31
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Хайде сега хамериканците да вземат да направят един сериал за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Ами да, нали така е честно, нали човечеството трябва да е информирано и да се учи от грешките си. после филм за Фукушима и как източиха радиацията в океана и се счита, че няма последствия. А рибата, която ловят и продават???!!! Не защитавам руснаците, ама никак, помня когато избухна чернобил и как нищо не ни казаха, но нека бъдем обективни малко, а!
13
14
 
17
 
! Отговори
Djo преди 4 години
С Фукушима к'во стана? и за тем требе сериал!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерте,датигонапраскамВГЗ.
11
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са се амбицирали да направят сериал в който ЦРУ саботира цялата работа, защото все пак - те не могат да сгрешат сами. Срамно е някак.
10
3
 
13
 
! Отговори
мда преди 4 години
Много е интересно как за някои хора е напълно възможно да омаловажат саможертвата и героизма на хората. ДА сериала има своите недостатъци, но показва как в моменти на нужда човешкия дух може да се окаже по силен. Филма не е толкова важен, колкото историята и истината и по този начин той порсто с епроявява като техен рповодник.
9
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво казва Алексей Бреус? Че на практика всичко във филма е вярно.Сега от руското посолство пускат всички ***. Белене трябва да се строи. Милиарди да се крадат.
8
10
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Моя роднина роди през декември същата година момче с деформирана уста и дясна ръка с три пръста .Сестрите в родилното я успокоили казвайки и че това било от по-леките случай ,имало много страшни. Синчагата порасна ,но с белези за цял живот ,които може би щяха да се избегнат при бързо разгласяване на проблема .
7
25
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Има нещо много неясно ако радиоактивното ядро докосне водата ще се получи есплозия от 3-5 мегатона, това ще разруши и другите реактори. Минск би трябвало да е разрушен до основи и да не съществува и цяла Европа да е негодна за живеене, тъй че айде много ви здраве. Само изтичане на радиация няма как да разруши нещо. Всичко е преувеличено - на страхът очите са големи.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хората чакаха чакаха руската измисльлтина да направят ама те я направиха 1986.Гмедай си руските тъпотии и толкова. Никой не те кара да гледашш истинско кино. Ако се научите някой ден, как се прави кино напрате си ваш филм, което ме съмнява. Точно некъв български ***, ще каже дали е измислица :)) Много смешно дето си бърсалл Гъзаа с народно дело.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той пак тоя обикновен работник много знае за КГБ и дали е измислица. По цял ден е бил с КГБ :))) хахаха ТОВА Е филм нормално да има и малко художествена измислица, за да паснат отделни сцени или да се разбере от зрителя. Ако няма пушек от реактора, как ще покажат на зрителя, колко радиация излиза в атмосферата. Голите миньори също искат да покажа адската жега, която реактора създава. Това не е документален филм.
4
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига вече с този Чернобил! Пуууу... Разбрахме за сериала. Гледахме го. Хайде стига вече!Аз не съм го гледал. Това е драма, но няма да ми каже нищо ново!
3
18
 
24
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Аре стига вече с този Чернобил! Пуууу... Разбрахме за сериала. Гледахме го. Хайде стига вече!
2
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2020 г. заповядайте на Oлимпийските игри във Фукушима.
1
39
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма реклама направихте на тази американска измишльотина.

Спонсорирани публикации