Венеция – фронтовата линия на войната с туристите

Властите в града се опитват да овладеят негативните последици
20 юни 2019 20:15, Нели Христова
18
Венеция – фронтовата линия на войната с туристите
Снимка: Reuters

Млада двойка върви хваната за ръце през тесните, красиви улици на Венеция. Когато спират, за да се възхитят на красотата на Сан Марко и Канале гранде, покрай тях преминава велосипедист крещейки: "Гледайте къде ходите! Това е Европа! Тук вървим вдясно!" Това е сцена, която е почти толкова често срещана и популярна, колкото венецианските пици, архитектура и гондоли.

Още по темата
Венеция посрещна 36 милиона туристи от цял свят през 2017 г. Или с 10% повече от 2016 г. И докато всички те допринасят за икономиката на града, помагат и на най-големия му проблем - пренаселването.

Според данните на Националната агенция по туризъм, от април до октомври, 30 хил. круизни кораба спират на пристанището. Дневно хиляди туристи, дошли само за ден, заливат улиците и спомагат за хаоса, създаден от останалите 2,2 милиона, които поне са решили да останат през нощта.

Венецианците не отричат, че всеки има право да се наслади на красотата на града им. Всъщност, настояват всеки човек да види Венеция поне веднъж преди да умре, но откровено признават, че огромните тълпи развалят преживяването за абсолютно всички.

Многото туристи се радват на евтините апартаменти под наем, но това доведе до по-високи наеми и разходи за местните, част от които решиха да живеят на други места.

Още от 18-ти век туристите са част от пейзажа на Венеция, но според експерта от университета в града Лука Вело, най-големият въпрос е как това да се запази устойчиво и непокътнато.

"Най-големият ни проблем е, че нямаме поглед какво ще се случи с Венеция в бъдеще. Не знаем как масовият туризъм ще се отрази първо на нас, а после на крехката и необичайна среда, която имаме тук", казва той пред CNN.

Ала властите в града твърдят, че от години знаят, какви ще са последствията и взимат мерки - през 2017 г. бе забранено круизите над 100 хил. тона да навлизат в Канале гранде и бяха препратени в индустриалната зона край Венеция. Миналото лято пък бяха поставени турникети, които да ограничат достъпа до най-натоварените части на града през уикендите. В пика на сезона полицаи, познати като "ангелите на декора", обикаляха и предупреждаваха туристите, които се хранят по улиците или си топят краката в каналите, че могат да платят глоба от 500 евро.

Сега Венеция планира да направи най-смелата си крачка.

През септември ще бъде въведена такса вход за туристите, които искат да посетят Венеция само за един ден. Те ще платят 11 евро. Тези, които остават да спят в града, също не си спестяват парите - тяхната такса е включена в цената на престоя им. Събраните пари ще отидат за охрана и поддръжка на красивия град.

Някои обаче смятат, че въведената такса няма да помогне, а по-скоро ще превърне Венеция в увеселителна атракция.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До №5 преди 3 седмици
Мдам...друго си е с чалгата у Китен, а?
8
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Ако войната беше с културистите, Венеция нямаше да има шанс.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно е да се види Венеция, но да се живее там, абсурд. Но тези туристи наистина са като термити, някакво чудо е целогодишно. Хората в града от това живеят, но сигурно им идват в повече тези тълпи от туристи.
6
14
 
12
 
! Отговори
Васко преди 3 седмици
Не съм ходил там и няма да ходя при тази дивотия.
5
18
 
27
 
! Отговори
Аз тя преди 3 седмици
Венеция не е нищо кой знае какво.. Скъпотия, народ и зяпачи дошли да видят прехвалената Венеция. Толкова!!! Не бих платила и 1 Евро вход. Само не разбирам защо 90% от туристическите агенции държат да ти загубят цял ден там.... Хайде програми без Венеция
4
1
 
0
 
! Отговори
Петко преди 3 седмици
.....8203 са ми първите 4 цифри на ЕГН.... смятайте, хора, какво се случва!!!......
3
0
 
14
 
! Отговори
Петко преди 3 седмици
30 хил. круизни кораба от април до октомври. По 160+ на ден.....
Няма журналист дето да е добре с числата.
"Цифрите", както им казват те.
"5 за 4", както беше популярно. И точно толкова​ качествено....
2
2
 
36
 
! Отговори
Тръба преди 3 седмици
Онези пъдят туристите, а те се увеличават. Тук ги привличат, а те намаляват. Е смятай за какъв комунистически "00" става въпрос!
1
6
 
25
 
! Отговори
Пацо преди 3 седмици
Аз пък съм от туристите.
Готов съм с кубинки, манерка, маскировъчни, 2 пиратки и цайси за нощно виждане. Отивам на фронтовата линия! Молете се за мен, дано да стана герой!