Картичката за рожден ден, която помири Сталин и Чърчил

Съветския лидер се оплакал от британските танкове, но после съжалил
29 юни 2019 18:26, Нели Христова
47
Картичката за рожден ден, която помири Сталин и Чърчил
Снимка: Flickr

Йосеф Сталин не бил от хората, които изпращат картички по случай рождни дни. Но за един човек направил изключение – Уинстън Чърчил.

Техният съюз бил жизненоважен за победата над Хитлер, но отношенията помежду им не винаги били розови. 

През ноември 1941 година Сталин си позволява да критикува качеството на британските танкове и оръжия, които кралството праща за да помогне на съветската армия. Премиерът стига лимитът на своето търпение.

Осъзнавайки, че този път леко е прекалил, лидерът на СССР решава да поправи грешката, която е сторил. На своя 67-ми рожден ден Чърчил получава писмо, което гласи: "До премиера Уинстън Чърчил, топлосърдечно ви поздравявам по случай рождения ви ден. От дъното на душата си ви пожелавам сила и здраве, които са толкова важни, за да надвием врага на човечеството, Хитлеризмът. Приемете моите най-добри пожелания. Сталин.“

Според историка Дейвид Рейнолдс, тази стъпка на помирение е предложена от посланика на Русия във Великобритания – Иван Майский. Но не може да се отрече, че точно това кратко пожелание за честит рожден ден е едно от най-важните в историята.

"Сталин не е известен с това, че изпраща картички за рожден ден. Още повече на империалист, заплашил, че ще удуши болшевизма в собствената му люлка. За това предполагам, че Майский е предложил тази стъпка, която е изключително хитра – Сталин нямало да признае, че е прекалил, но очевидно е променил настроението си по начин, който е бил важен за успешния финал“, обяснява историкът.

На всеки е известно, че Чърчил не бил особен почитател на комунистите. Още през 1917 година той нарича Владимир Ленин "коремен тиф", заразил Русия.

Комунистите от своя страна, също не харесват особено британския премиер. През цялата си кариера той често критикува СССР, но когато се появява нов, по-силен враг на хоризонта, Чърчил разбира, че единственият път към победата е да се обедини с болшевиките, които толкова много мрази.

На 22 юни 1941 година нацистите нахлуват в Съветския съюз, а Великобритания веднага показва своята подкрепа за руснаците. Причината била ясна: "Ако Хитлер нахлуе в ада, ще произнесе хвалебствие в чест на дявола“, казва Чърчил.

Маслиновата клонка, подадена първо от съветския лидер, проработила. Макар и да бил труден събеседник, Сталин продължил съюза си с Чърчил. Естествено, рядко държал езика си зад зъбите.

Когато премиерът пристига в Москва през 1942 година, той съобщава на Сталин, че британската армия планира да нападне войските на Хитлер в Африка, а не в Европа, съветският лидер се ядосва и обвинява съюзниците си в това, че са страхливи и не спазват обещанията си.

Три дни били нужни двамата да стигнат до консенсус. Три дни и солидно количество алкохол. Чърчил си тръгнал от Москва с главоболие, но и удолетворен – Сталин се съгласил да изчака вторият фронт да бъде отворен.

След като съветският лидер направил първата крачка, британският премиер, разбира се, върнал жеста и изпратил поздравителна картичка за рождения ден на Сталин през следващия месец. Това се превърнало в традиция, която се запазила дори и след края Втората световна война, когато Чърчил вече не бил премиер на Великобритания.

Но мирът свършва тук. Британецът изнася пламенната си реч: "От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо желязна завеса се спусна над Европа...“

Малко след това започва Студената война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен за кой Ислямизъм говориш ? За радикалния ли ? Съгласен. Но един умерен Ислям ... какъвто е сунитския клон от Исляма с кое ти пречи?
9
4
 
2
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Та ако немците не бяха толкова арогантни, шаха да разработят тайгърите и пантерите далеч по-рано и нямаше да загубят толкова време. Тогава нито зимата нито доставните линии щяха да са проблем защото щяха да изтласкат руснаците отвъд Урал
8
5
 
3
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Та ако немците не бяха толкова арогантни, шаха да разработят тайгърите и пантерите далеч по-рано и нямаше да загубят толкова време. Тогава нито зимата нито доставните линии щяха да са проблем защото щяха да изтласкат руснаците отвъд Урал
7
5
 
5
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Немците губят заради собствената си арогантност. Преди войната канят руснаците в заводите си за да се изфукат с танковете си. Руснаците искат да видят "по-мощните" танкове. Немците казват че това са им мощните танкове. Руснаците мислят че ги лъжат и увеличават усърдието си което се увенчава с т-34. Арогантните немци не се замислят и за миг защо руснаците са ги питали за по-мощни танкове.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този историк трябва да знае, че през декември 1941 година Чърчил посещава Москва и Йосиф Висарионович Сталин му показва линията, до която са стигнали нацистите, преди да бъдат отблъснати от контранастъплението на Червената армия. Чърчил е поразен от огромното количество взривена, горяща, изкривена, изпочупена и просто захвърлена хитлеристка техника, останала на подстъпите към Москва. Четири години по-късно, в Ялта, щом Сталин влиза в залата, Чърчил става прав и опъва ръце по шевовете.
5
9
 
10
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Големи глупости! Това, което помирява Сталин и Чърчил е глу-пакът Хитлер, който влиза във война и с двамата по едно и също време! Ако Хитлер не беше нападнал СССР, СТАЛИН ДОРИ ПРЪСТА СИ НЯМАШЕ ДА МРЪДНЕ ЗАРАДИ ЧЪРЧИЛ И БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ! Дори напротив! При определени условия Е БИЛ ГОТОВ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ТРИСТРАННИЯ ПАКТ! През есента на 1940-та даже са водени подобни преговори! И ТО В САМИЯ СССР! Просто ДВЕТЕ ЛАКОМИИ ХИТЛЕР И СТАЛИН НЕ СЕ РАЗБИРАТ, КОЙ ДА ЛАПНЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер ги победи поотделно и те се съюзиха .
3
4
 
17
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Айдеее, пак почна с нацистите... все едно говориш за Торбалан - плашиш гаргите! Нито един сериозен разговор на историческа тематика не може да си позволи подобни приказки! И да, Сталин, Чърчил, Мърчил, Рузвелт и още плеяда подобни масоноюдеи победиха Християнска Европа, и нейния смел лидер, осмелил се да се опълчи на вечногладната за кръв и злато хидра - масоноюдейството - Адолф Хитлер! Мир на душата му! С него си отиде и Християнска Европа! Кой не вярва, да се разходи по улиците на Лондон!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, затова не ги обичам англичаните. Защото спущат завесата до Егейско море, а не до Черно море.
1
6
 
10
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Интересен факт е че Чърчил след успеха на десанта в Нормандия, реално смята войната за спечелена, и някъде от есента на 1944г. спира въобще да се интересува от Германия, а предусещайки конфронтацията на Запада със СССР, насочва всичките си усилия да спре Червената армия възможно най- на изток!Това много добре е описано в изключително интересната и обективна книга на българските автори Иван Илчев и Георги Гунев "Уинстън Чърчил и Балканите"