11 странни събития, които се случват след "Чернобил"

Някои създават изкуство на територията на Припят, други всяват страх
5 юли 2019 07:10, Нели Христова
42

Снимка: Reuters

Някои от събитията, които се случват след избухването на "Чернобил“, са добре документирани – Припят е евакуиран, Съветският съюз започва да се бори с разпространяването на радиацията, ловци избиват заразените кучета. Но в седмиците и дори годините след аварията, продължават да се случват и някои други, по-странни неща, пишат от Business Insider.

Според някои източници, увеселителният парк, който трябвало да отвори на 1 май – няколко дни след аварията, все пак заработил. Или поне само виенското колело, което се завъртяло на 27-ми април, за да забавлява онези, травмирани от трагедията.

През това време много от докторите в Западна Европа били застигнати от "радиофобията“ и започнали да предупреждават бременните жени да направят аборт, защото бебетата им могат да се родят с увреждания. Между 100 и 200 хил. бременности били прекратени.

20 години след инцидента Световната здравна организация съобщава, че далеч от Украйна, нивата на радиация не са били толкова високи, че да причинят аномалии у децата, а предупрежденията са били ненужни.

В годините след инцидента празните стени на изоставените сгради карат много графити артисти да се промъкнат в Забранената зона и да ги запълнят с творбите си. Най-разпространени от тях са серията изображения на силуетите на деца, които си играят. Според артистите, те представляват призраците на онези, които са били принудени да напуснат Припят.

А в продължение на 25 години фотографът Дейвид Макмилан се завръща всяка година в града, изоставен само за няколко часа. Неговите снимки не само показват колко бързо всичко е застинало във вечността, но и как времето не пощадява абсолютно нищо. Вещите и съветските пропагандни материали се разпадат. До 2009 година портретът на Владимир Ленин, висящ на стената на едно от училищата, почти изчезва, а растителността завладява сградите.

Докато едни създават изкуство, други аранжират така обстановката, че да те побият тръпки. На леглата в изоставени болници и детски градини, могат да бъдат открити кукли с глава, спокойно положена на възглавница. За разлика от повечето вещи в Припят, те не са били оставени така. За тяхното местоположение са се погрижили туристи, които са пренебрегнали заръката да не се докосва нищо, което може да е силно радиоактивно. Ала едни го правят в памет на децата, други – за да направят по въздействаща снимка за Instagram.

Силно радиоактивни остават почвата и водата в зоната около "Чернобил“ и в Забранената зона не би трябвало да живее никой. Но напук на закона, Чернобилските бабушки все още обитават територията. Те решават да се върнат по родните си места без да се страхуват от радиацията. За тях тъгата по дома убива повече, отколкото опасният химичен елемент.

"Ако напуснеш – умираш“, казват те, черпейки опит от случилото се с онези, които нямали смелостта да се върнат. Всъщност, още в първите месеци след катастрофата шепа хора се връщат у дома.

Компания им правят кучетата, чиито предшественици не са били убити от ловците, които са имали заповед да стрелят по тях. В продължение на няколко години тяхната популация нараства значително, а експертите стават свидетели на нещо странно – докато едни стават жертва на вълците, други четириноги заформят приятелства с тях и дори се размножават помежду си.

За едни радиацията може да е смърт, но някак тя не плаши Европейската кафява мечка. Тя не е била забелязвана в зоната около "Чернобил“ повече от век, дори и преди катастрофата.  Но през 2014 година това се променя – мечките се завръщат отново на територията.

Заедно с тях в Забранената зона процъфтява и популацията на Азиатски коне. Техният вид е пуснат там през 1998 година, като опит да се спаси вида. И очевидно мисията успява.

За по-малките животни обаче обстановката не е толкова благоприятна. Птиците, гризачите и насекомите и до днес развиват туморни образования и катаракт. Някои от тях имат и по-малки мозъци от обичайното.

А макар и напълно здрави, у млякото на кравите, които живеят дори близо до Забранената зона, през 2018 година е открит радиоактивният изотоп цезий 137. Той е опасен за хората, тъй като нивата му са пет пъти повече от безопасните за възрастен човек и 12 пъти повече от тези, позволени за деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Ти нали си наясно, че бомбите са проектирани проектирана и създадени да убиват. Да убиват... и то колкото може повече хора. А АЕЦ е проектиран да произвежда ток... за колкото може повече хора. Сигурно там е разликата...
34
12
 
18
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Най-странното събитие след Чербновил е кабинетът Борисов 3.
33
1
 
12
 
! Отговори
do 34 преди 4 години
Бъркаш Стара Загора с Нова Зеландия.Разликата между Чернобил и Хирошима е доста голяма. В единия случай е истински ядрен взрив, в другия е преграл реактор, в следствие на което налягането на парата разрушава обшивката на реактора и започва изхвърлане на съдържанието му в атмосферата.
32
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 15"Сигурно защото еквивалента на изхвърлената в атмосферата радиация след аварията се равнява на над 200 бомби като тази хвърлена над Хирошима..."И това кой ти го каза, че да вЕрваш в него на 1000%? Значи от две атомни бомби, взривени умишлено над главите на няколко стотин хиляди човека и дали над 200 хил. жертви, пораженията били "200 пъти по-малки" от взрива в Чернобил причинил според статистиките непосредствената смърт на 32 човека!? Глупости на търкалета!
31
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От радиацията на Чернобил най-много пострадаха членовете на ГЕРБ
30
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе! Колко месеца ще дъвчем тоя чернобил? Как не ви омръзна?! Като говорите постоянно за него, по-малки ли стават пораженията за хората и околната среда?! До преди месец, никой и не си спомняше за таза катастрофа, сега на ден по 20 статии. Изобщо кой плаща да се раздухва тая палавра? Щото не ми се види да е безплатно.И отделно, съм сигурен ,че 3/4 от коментаторите тук до преди 1 година не са знаели, че е имало авария. Значи някой иска да раздухва сплетни и се справя отлично.
29
12
 
15
 
! Отговори
do 28 преди 4 години
Какво общо има берлинската стена и арабската пролет със ситуацията у нас?! Въпреки, че няма, да видин как издиша логиката ти - визираш разпадането на бившия соц. лагер. Как пък Полша, Унгария, Чехия, Словакия.. си намериха пътя и вървят напред, а такива като нас, Русия, донякъде Румъния продължаваме да копаем дъното? М? Щото само в тея държави останаха другарите-"бизнесмени". Гореспоменатите ги изринаха най-позорно и думи като соц., комунизъм, СССР се считат за мръсни. Само тука плачем по тях!
28
0
 
31
 
! Отговори
Нино Аним преди 4 години
"Птиците, гризачите и насекомите и до днес развиват туморни образования и катаракт. Някои от тях имат и по-малки мозъци от обичайното." - някой, завършил незнайно КАК журналистика, явно има още по-малък мозък, щом е решил, че туморите се образОват...
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мизерията върви ръка за ръка с трагедията. Факт.
26
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти верно ли вярваш, че другарите събориха Берлинската стена и направиха Перестройка ? Кой според теб създава преврати и арабски пролети и внася демокрация по целия свят ?
25
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много пъти ми е правило впечатление, че много хора не разбират идеята на създаване на атомна бомба. Те си мислят, че тази бомба се прави, за да я хвърлят някъде и тя да разпръсне радиация, която да убива. Не! Прави се за да се отдели голяма енергия! Има радиация, има разпръскване на неутрони, гама лъчи и т.н. но това става за секунди и всичко бива разнесено от ударната вълна на огромни разстояния, а не се концентрира. Да, има ядрено замърсяване, но е страничен ефект, породен от несъвършености.
24
1
 
29
 
! Отговори
Ради преди 4 години
Радияцията не е химичен елемент
23
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, ИСКАТЕ ЛИ И НА ВАС ДА ВИ СЕ СЛУЧВАТ ТИЯ 11--СТРАННИ НЕЩА,КАТО ПУСНАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!!МНОГО ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО!!!!!!
22
7
 
31
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Верно ли все още има такива, дето си мислят, че "прехода", дето ни го спретнаха другарите, понастоящем наричащи се "бизнесмени", има нещо общо с демокрация?!?!?!!Или просто поредния червен платен трoл?!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 А защо не ги унищожиха през кмунизъма ?
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Някой може ли да каже, как в Япония градовете унищожени от ядрени взривове са въстановени и се живее там, там няма ли радиация?Има радиация и се раждат деца с малформации.Япония е островна държава и основните острови са 3.Къде отидат да живеят според теб?
19
6
 
24
 
! Отговори
Друг анонимен преди 4 години
До Анонимен .Бомбите пуснати над Япония са съдържали по няколко килограма радиоактивен материал, който до голяма степен се е разпаднал при самия взрив. Вторичното излъчване след атомен взрив е предимно от краткоживеещи изотопи с малък период на полуразпад. В Чернобил във въздуха бяха изхвърлени тонове отработено ядрено гориво което остава радиоактивно стотици години.
18
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Погледнете Хирошима и Нагазаки там са пуснати ядрени бомби, сега си погледнете държавата там са пуснати cедерасти. Странно ?Кои ***?Банев, Ковачки, Арабаджиев, Бенчев и т.н. спонсори на БСП, които унищожиха стотици заводи ли?
17
28
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Цезият се топи при температура 29 градуса. В момента на взрива ядрото на атома развива тепература 50 000 градуса. Изгарянето предизвиква тия лъчи Там ако има Цезии той си е бил отпреди там. Въобще цялата авария прилича, че е избухнало нещо друго като например мини ядрена бомба внесена отвън.
16
7
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Сигурно защото еквивалента на изхвърлената в атмосферата радиация след аварията се равнява на над 200 бомби като тази хвърлена над Хирошима...