Лагер 17: Мястото, където е държан наследникът на Хитлер

Днес почти нищо не останало от Лодж Муур
7 юли 2019 12:20, Нели Христова
30
Лагер 17: Мястото, където е държан наследникът на Хитлер
Снимки: Reuters

Покрити с мъх и папрат, в гориста местност край Шефийлд, се издигат останки от някогашни стени. Край тях счупени стълби не водят до никъде, огънати огради ръждясват. В тревата могат да бъдат разпознати и бетонните основи на 80 сгради, които някога са били част от втория най-голям военен затвор на Великобритания по време на Втората световна война.

По времена на пика на военните действия зад стените му са били хвърлени близо 11 хил. войници. Най-вече германски заложници, но и италианци и украинци.

Съвсем наскоро студенти от университета в Шефийлд откриха лагера и разкриха историята му.

Условията за живот там не били приятни – храната се сервира от контейнери за боклук, а лишените от свобода делят едно помещение с още 70 души – два пъти повече от позволения капацитет. Опитите за бягство пък свършват в реки от кръв.

Лодж Муур или Лагер 17 бил затворът, в който британците държали най-опасните и фанатични заложници, не само от Втората световна война, но и от Първата световна война. За кратко той бил дом на мъжа, който се превърнал в наследника на Адолф Хитлер.

Адмирал Карл Дьониц бил капитан на няколко германски подводници. През октомври 1918 година неговата U-boat 68 е принудена да се покаже на повърхността, а той е арестуван.

Дьониц прекарва шест седмици в лагера в Шефийлд. След това умело се престорил, че има психическо заболяване. За кратко бил изпратен в психиатрична клиника в Манчестър, а после - екстрадиран обратно в Германия. Когато започнала Втората световна война, той станал  главнокомандващ на Германските военноморски сили и командир на подводниците на фюрера. Той потопява множество плавателни съдове. А след самоубийството на Хитлер – наследява поста на президент на Третия Райх, ала за кратко.

Лодж Муур е само един от 1500 затворнически лагера във Великобритания, но доскоро той тънеше в забрава. След края на войната той трябвало да бъде напълно разрушен, но работниците не свършили изцяло работата си. Сега мястото, където някога е бил Лагер 17, е популярно място за разхождане на кучета.

В началото на Втората световна война Лодж Муур бил обитаван главно от италиански затворници, които били наказани с работа в местните ферми. Те все пак не се оплаквали много – имали добра връзка със своите британски съседи, които споделяли с тях ограничените си запаси от чай. Храната била в изобилие, всеки имал достъп не само до легло, но и до образование. Можели дори да си купуват цигари и бира с джобните си пари.

Но с пристигането на германците в лагера, качеството на живот доста се влошило. Той се превърнал в "най-важният, но най-нещастният лагер във Великобритания“.  Затворниците били толкова много, че нямали почти никакво лично пространство, хранели се от контейнери за боклук, стояли с часове под дъжда и в калта, нямали почти никаква хигиена, било им студено и носели почти едни и същи дрехи всеки ден.  Дори Червеният кръст през 1944 година го определя като неподходящ за обитаване. Горе-долу по това време се случва и най-голямото бягство от затвора. Група германски военни успяват да преминат през охраната, но 24 часа по-късно били хванати близо до град Родъръм. Вторият опит за бягство приключил със смърт.

Германските войници пристигали с хиляди. Според тяхната отдаденост на нацистите, те били разпределяни в три групи – черни били онези, които фанатично се кланяли на Хитлер, бели – невярващите. Останалите били сиви.

Според данните, най-известният нацистки подводничар Ото Кречмер, който потопил рекордните 47 кораба, прекарал част от 7-те си години по лагери именно в Лодж Муур. Той със сигурност бил в категорията „черен“. Хората като него били и най-фанатични и устремени към бягство. Техните тунели все още могат да се намерят край лагера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
а преди 4 години
До Първият концлагерАз ти дадох плюсче. Но.Балканската война, едно островче на Марица. Там нашите военни държат хиляди турци. По някои сведения, били принудени от глад да ядат корите от дървата там. Дали пък не сме ние първите? Или пък са британците (в южна Африка и войната с бурите). Знае ли човек.
19
0
 
14
 
! Отговори
Първият концлагер преди 4 години
Първият концлагер в Европа е на остров Трикери, Гърция, където малаките затриват над 6000 българи - елитът на нацията ни в отново поробената Македония. Разбира се, това не се знае от 99.99% от сегашнте им наследници, за които върховно удоволствие е да си топнат дирника именно там, където дедите им са умирали от глад, жажда и пек, но това си е особена народопсихология на нашенеца.П.С. Повече инфо за Трикери може да прочетете в книгата на Владимир Сис ,писана преди 100 години.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истинските концлагери са ги строили англичаните. да питат бурите в южна африка къде са им държали англичаните едно време жените и децата... нюпакистания скоро ще си платят за това че оставиха синедриона да яхне целия свят.
17
16
 
9
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 4 години
Статията смърди отдалеч на DW и на *** нацистка пропаганда. Изцяло в стила на Йозеф Гьобелс.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните от преди 30-35 години. ,,East 17'' . New Wave grup.
15
0
 
11
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
"Концлагер 17" е правилното име!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смехотворно изложение по темата (коя?) :)Нивото е на съчинение на четвъртокласник. Нелче-е, Нелче! :)
13
4
 
1
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
До 14 " Абе с Гуайдо какво стана бе?"Кой Гуайдо? Какъв Гуайдо? Аз не съм чувал за никакъв Гуайдо,Ти имаш халюцинации, Отиваш в стая 101.Ти знаеш какво има в стая 101. Всеки знае какво има в стая 101.
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концлагери лагери е имало и в САЩ.Всички японци които са живеели там са били вкарани там до края на войната,дори децата им да са воювали в американската армия. В Англия всички германци дори когато съпрузите /съпругите / са им били английски граждани, също са били вкарани в лагери.А в това дали някой вярва или не си е негова работа.Всеки който се поинтересува може да научи истината.
11
3
 
40
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
След като Британия нападна Германия на 3.09. 1939г, всички германци, чехи и австрийци (тогава всички те бяха граждани на Райха), пребиваващи или работещи в Британия, бяха вкарани в лагери, където останаха до края на войната. Пленените немски войници бяха няколко стотин пилоти и матроси.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе с Гуайдо какво стана бе?Спасихме ли демокрацията питам?
9
4
 
16
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
Какви хитлеристи са били в тези лагери? Нещо не схващам ли, или Гугъл преводачът е неверен? И другото- колко е истинският брой на лагерите в Англия, че нещо много ми се вижда? И накрая, нима не е имало газови камери там, и нито един евреин? Или - карай да върви, важното е да драскаме нещо, че пари трябва!
8
3
 
6
 
! Отговори
Розово наци преди 4 години
А имало ли е изнасилени? За един камарад питам.
7
3
 
23
 
! Отговори
НОВО преди 4 години
За първи път чувам че по времето на ВСВ е имали Концлагери пълни с Хитлеристи ?
6
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Послушните джурналя сигурно чакат Брекзит, за да почнат най-накрая да пишат и за индийския гладомор по времето на Чърчил. Сега шефовете отгоре не им позволяват да клепат "евросъюзника".
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни занимавали с глупости. Напишете какви заклинания и ритуали трябва да изпълняваме за да противодействаме на ретроградния Меркурий.
4
2
 
65
 
! Отговори
до №4 преди 4 години
Англия първи в света "съвсем демократично" създават концлагери по време на втората англо-бурска война (1900-1902 г.) в Африка, но не за чернокожи, а за холандските преселници и техните семейства.
3
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А газови камери в английските концлагери нямало ли е или са ги пропуснали в статията...
2
13
 
50
 
! Отговори
Идиот преди 4 години
В Англия лагерите в смисъл концлагерите били 1500!!!! Дали в Съветска Русия, която всички лаят за ГУЛАГ е имало толкова?
1
4
 
20
 
! Отговори
Ади от Харманли преди 4 години
Всичко това е вярно, този наследник е всъщност баща ми. Демек чичо ви Ади на мен ми е дедо. Кръстен съм на него, ок?

Спонсорирани публикации