Може ли мъжът, открил Титаник, да намери Амелия Еърхарт?

Робърт Балард тръгва на експедиция в търсене на пилота
11 авг 2019 12:15, Нели Христова
17
Може ли мъжът, открил Титаник, да намери Амелия Еърхарт?
Снмика: Wikipedia

През 1937 година Амелия Еърхарт изчезва по време на своя околосветски полет. И до ден днешен от нея няма и следа.

В продължение на десетилетия, мистерията около изчезването й пленява въображението на хората. Какво се е случило с нея? Разбил ли се е самолетът? Ще бъдат ли открити останките й?

За да отговори на тези въпроси, специална експедиция тръгва към остров Никумароро в Тихия океан. А за да хвърли още светлина върху легендата Еърхарт, групата екперти ще бъде водена от друга жива легенда - откривателят на Титаник.

Ще може ли Робърт Балард да успее там, където мнозина не успяха? 

Балард е оптимист. Но много историци се съмняват, че той ще открие нещо.

Амелия Еърхарт не била просто добър пилот - тя била звезда. През 1932 година станала първата жена, която прелетяла над Атлантическия океан без да спре. Пет години по-късно отлетяла към това, което трябвало да се превърне в постижението на живота й - околосветското пътешествие.

Нейният полет бил сензация. Медиите по цял свят го следели. Всеки ден във вестниците имало заглавия за нея. Всички се възхищавали на Еърхарт- тя била една от големите жени в свят, доминиран от мъже.

Нейното пътешествие я отвело от САЩ до Бразилия, прелетяла над Атлантическия океан, Африка, Близкия Изток, Индия, Индонезия, Австралия и накрая - Папуа Нова Гвинея. Останал единствено Тихия океан. Само още едно зареждане и Еърхарт щяла да е в Хаваи, а от там, тя щяла да поеме обртано към дома, Америка.

Но след като излетяла от Папуа Нова Гвинея се родила мистерията.

Еърхарт така и не стига до следващата си спирка - малкият остров Хауленд. Какво се е случило с нея не става ясно.

Мъжът, който намери Титаник - Робърт Балард.

Да открие останките от легендарният кораб, не е единственото постижение на 77-годишният мъж.Той успява да намери нацисткият линеен кораб Бисмарк на дъното на Атлантическия океан. А сега влага огромно количество енергия и мощ в това, да намери разбития самолет на Еърхарт.

"Нейната история винаги ме е вълнувала, защото тя шокира света правейки това, което всички са мислели, че е невъзможно.Това се опитвам да направя и аз като изследовател на морското дъно", пише на сайта на експедицията Балард.

Екипът отплава към Никумароро на 7 август, а търсенето на останките на Еърхарт е финансирано от National Geographic.

"Аз съм ловец. Но за да стигна плячката си, трябва първо да се превърна в нея. За това влизам в тази пилотска кабина и започвам да мисля като Амелия", казва Балард пред NG.

Но защо точно Никумароро?

Еърхарт трябвало да стигне до Хауленд на 2 юли 1973 година. Корабът на бреговата охрана на САЩ, който трябвало да зареди самолета Lockheed Electrа, кротко чакал той да се появи на хоризонта. Но това така и не се случило. Според последните данни от Еърхарт, тя и навигаторът й били близо, но горивото им вече било на привършване. По радиостанцията те заявили, че държат прав курс към Хауленд. След това настъпила тишина.

Но на същата линия като Хауленд се намирал Никумароро. Само че на 648 километра от него. Така се родила първата спекулация - че Еърхарт е пропуснала спирката си и е продължила към следващия остров на който е кацнала. Ала на малкия атол нямало прясна вода. Пилотът и нейният навигатор можели да оцелелят най-много няколко дни и най-вероятно загинали като корабокрушенци.

Американската флота и бреговата охрана на САЩ веднага започнали да издирват Еърхарт. Появила се версията - че самолетът е паднал в океана.

Ами ако не е?

Теориите за това какво се е случило с Амелия не са малко. Повечето, разбира се, са отхвърлени от историците. Версията, че самолета може би се е приземил на Никумароро винаги е била най-правдоподобна. През годините са се появявали и доказателства - мъглява снимка на останки, приличащи на самолет на брега, изоставен лагер и дори... човешки кости.

През 40-те намереният скелет първо е индентифициран като мъжки. После костите изчезват, а само по-снимки, антрополози заключват, че той е на жена, малко по-висока от обичайното, с европейска осанка. Описанието пасва на това на Еърхарт.

Но най-солидните доказателства идват от историкът Рик Гилеспи, който посещава атола. Той твърди, че е намерил артефакти, които свидетелстват, че на мястото е живяла жена от 30-те. По думите му, няколко сигнала за помощ са получени в района по време на изчезването на Еърхарт. Гилеспи вярва, че това е бил викът за помощ на авиаторката и нейният навигатор.

През последните десетилетия, експедициите около Хауленд така и не откриват останки от самолет.

Но какво наистина е станало с Амелия и дали останките й са около Никумароро? Може би Балард е човекът, който ще разбере.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
днес за сефте от тоя сайт научавам че единствения изчезнал самолет е на въпросната госпойца, щото всяка година пускате една и съща драма сякаш никога други самолети не са изчезвали, даже вече се чудя дали въобще някой друг е карал самолет до сега освен въпросната госпоица. Като австралийски гражданин с паспорт се надявах да прочета че някой експерт ще търси български пилот изчезнал по това време. Кога мога да очаквам подобна статия?
16
2
 
4
 
! Отговори
366 преди 4 години
Кажете на ***-то, че оная с телефона в Дунава са я намерили в дома й. За телефонЯ - ни дума!!
15
3
 
7
 
! Отговори
Антикомунистов преди 4 години
Пак мъдоратора е зает да трие, мнения срещу му тр***н, а пропуска съществена грешка! Събитието е, през 1937г "Еърхарт, трябвало.....На 2 юли, 1973"??!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли мъжът, открил Титаник, да намери kроcдресърa Амелия Еърхарт?
13
6
 
4
 
! Отговори
Това не е ли? преди 4 години
Дегизираният Ленин в нелегалност като работник.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ханс, предполагам, че ти си много добър пилот и от висотата на достиженията си се изказваш критично за човек прелетял Атлантика, а след това повече от половината свят в зората на авиацията. Предполагам, че ти си правил много повече.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не те пита как се обръщаш към гаджето си Пешо. А какво те прави повече мъж от жена имала смелостта и уменията да направи описаните постижения. Пиенето на бира по потник пред телевизора не се брои
10
14
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Поредната жертва на феминизма - посредствен пилот помислила си че е по - добра от всички останали, щото е с пола...
9
5
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Да, скъпа!
8
6
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
А ти сигурен ли си, че в сравнение с Личността на снимката ти си мъж
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам, гледайки снимките и се чудя, сигурни ли сме че този индив е бил жена?
6
2
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Кой регион.Ония от 1млн кв км ли.В такъв регион да търсиш малък самолет отпреди 90г си е като да търсиш иглата.Те малайзийския боинг не откриха че го търсиха флотите на 3 държави....
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Знае се региона това е достатъчно.
4
3
 
18
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 4 години
Абе вие не можете да си намерите чорапите сутрин тръгнали да се смеят на другите....
3
6
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Съгласен съм със шматка, номер 2. Само с една нишожна корекция. Балард ще й открие бабината.
2
5
 
37
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Балард откри Титаник и Бисмарк защото знаеше точните координати на катастрофите.За този самолет не се знае нищо.Ще открие дедовия
1
3
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ВСИЧКИ СМЕ ГОСТИ НА ТОЗИ СВЯТ

Спонсорирани публикации