Антинаталистите – хората, които не искат да раждате деца

Според тях животът е страдание, което никой не заслужава
14 авг 2019 21:31, Нели Христова
315
Антинаталистите – хората, които не искат да раждате деца
Снимки: Reuters

"Няма ли да е по-добре да пробием дупка в центъра на Земята и всичко да се приключи?“

Томас е на 29 години. И докато идеята му да взриви планетата е малко екстремна, той е сигурен в едно – хората не трябва да имат деца и нашият вид трябва да бъде напълно унищожен.

Томас и хората с вярвания като неговите се наричат антинаталисти. Това философско разбиране се появява в Древна Гърция, но благодарение на социалните мрежи, днес то е по-популярно от всякога. В Reddit членовете на групата на антинаталистите са 35 хил. Във Facebook само една от десетките групи има 6000 последователи.

Антинаталистите са разпръснати по целия свят и имат различни причини, които пораждат вярванията им – някои се позовават на философското мислене, че животът е страдание и създаването на деца е неморално, други са подтикнати от притесненията си, че Земята се претъпква. Трети се страхуват за околната среда.

Но едно е ясно – те искат нито те, нито вие да имате деца.

Томас не знаел, че е антинаталист, преди да прочете коментар под едно от видеата, които публикувал в YouTube, за да опише разбиранията си. От тогава е активен член във Facebook групата на антинаталистите. Тя е място, в което той не просто се развива интелектуално, но и тества уменията си за дебат.

"Мисля че е страхотно, че обсъждаме истински проблеми, казва Томас пред BBC. - И обяснява, че в групата разискват различни теми: "Един от въпросите, които сме разисквали е „Какво ще стане, ако унищожим хората и те еволюират отново?“ Отговорът е прост - просто не сме си свършили работата както трябва. Дискусиите са много и понякога стават пипкави.“

Томас не е антинаталист просто теоретично, според него животът е безсмислен и за това се е опитал да си направи вазектомия, но лекарите му отказали, защото "не е в негов интерес“.

Въпреки че за тях, човечеството не трябва да съществува, антинаталистите не са агресивна и насилствена група от хора. Когато говорят за изчезване на човечеството, те просто практикуват своите умения в дебатите. Никой не заплашва хората с убийство.

Когато Томас казва, че "иска да пробие дупка в центъра на Земята“, твърди, че си представя един голям червен бутон, който рязко може да сложи край на човечеството. Сигурен е, че би го натиснал без да се замисли.

В основата на антинатализма е съгласието – за да се роди човек, който си обрекъл на смърт, трябва първо да поискаш неговото позволение. Когато Кърк е едва на 4 години, той води дълъг разговор с майка си, която му казва, че да имаш деца е "избор“.

"За мен това няма смисъл – насилствено да дадеш живот на някого, който ще страда и ще умре“, казва Кърк. Той твърди, че е антинаталист от малък и се противопоставя на създаването на живот, защото никой не е поискал изрично да е тук.

"Ако всеки човек беше дал съгласие да играе играта на живота, то нямаше да имам нищо против“, обяснява Кърк.

Но има един проблем с теорията за големият червен бутон, който трябва да унищожи човечеството. По-голямата част от хората се наслаждават на живота и всъщност не биха дали съгласието си да бъдат заличени. За това Томас, Кърк и другите като тях искат те просто да се примирят и да спрат да създават деца.

"Хората ни определят като психопати, но... всъщност всичко е много по-сложно от това“, казва Томас.
Това, което подхранва нарастването на интереса към антинатализма е спасяването на Земята от глобалното затопляне.

"Мисля, че е егоистично да имаш деца в подобни времена, пише Нанси, веган, живееща без да използва пластмаса, бореща се за правата на животните и практикуваща йога, в една от Facebook групите. - Децата, родени сега, разрушават още повече природата.“

Всъщност, не е ясно дали това твърдение е напълно вярно. Според учените, бъдещето е толкова непредвидимо, че не може с точност да се каже колко хора може да издържа Земята. Още повече, че едни използват повече ресурси от други. Със сигурност 12-членно семейство в Африка използва по-малко ресурси и остава минимален въглероден отпечатък в сравнение с  3-членно семейство в Тексас.

Повечето антинаталисти всъщност обичат деца и оправдават разбиранията си именно с това.

"Харесвам децата и точно за това не искам да страдат“, казва Нанси. Но има и такива, които са прекалено крайни. Често във Facebook групите, хората, които имат деца, са наричани "животновъди“. Срещат се и коментари, които гласят: „Когато видя бременна жена ми се повръща.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Африка не можеш да си позволиш да нямаш дете. В Индия само на монасите будисти е позволено.
147
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антинаталистите да заминават за Африка и Индия да си проповядват идеите.
146
5
 
14
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Ето това са истинските евро-атлантически ценности, на които ние се възхищаваме, наред с обратните наклонности !
145
1
 
4
 
! Отговори
гледна точка преди 4 години
За едни е страдание,за други е предизвикателство!Всеки сам решава!
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АристотелКви дяволи кви глупости хайде намалете филмите малко
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раждайте ве какво ме занимавате мен? Аз предпочитам да си гледам живота.
142
4
 
3
 
! Отговори
Аристотел преди 4 години
Всеки има право на мнение, но лошо е че повечето хора не мислят поогледай се малко наоколо човеко ти си невероятно създание дадена ти е цяла планета НЕ Я Унижожавай Създавай!,Създавай Добро Не бъди Слуга на Дявола
141
12
 
8
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Както винаги под такива статии коментират главно мъже. Пародия. Не вие тарикати такива ходите 9 месеца като прасета и да ви се разказва играта на цялото тяло. Вашата работа свършва за има няма 5 мин.
140
4
 
20
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Стига с тоя пренаселен свят - от кого е пренаселен? От африканските ,,,и и подобни индийски и арабски . Белият човек, който дърпа напред, намалява. Това е проблемът, трябва чрез образование нег*ката да спре да ражда по 8 и всичко ще си дойде на мястото
139
5
 
7
 
! Отговори
а преди 4 години
На къде отива този свят? Поредната глупост след "Земята е плоска"
138
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни хора с дълги криви човки, маскирани като нпо-та и филантропи, ви казват че не трябва да имате деца и същевременно ви диктуват да приемете милиони мумуни с цел облагородяване на гена и му ти култи. Слочаеност? Не мисла. Антинатализма го пробутвайте на черната техника в Африка, където знаят само да се убиват и изяждат.
137
7
 
18
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Поредната "модерна" простотия, за де правиш на оригинален и ирнетесен. Като си "антинаталист", тегли си куршума и дай пример на останалите, т.паци
136
5
 
13
 
! Отговори
ми... преди 4 години
Антинаталистите да започнат да се самоубиват ,след като не са дали съгласието си да ...играят играта на живота....
135
15
 
18
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Аз имам син и дъщеря и ги считам за най-големия неуспех в живота ми. Докъм 16-17г вървяха много добре и се развиваха правилно но после сякаш дявол влезе в тях и едвам дочаках да завършат и да се отделят от нас. Не пожелаха да учат, хванаха се на работа просто така да не умрат от глад но сами са си виновни. Ние направихме каквото може, да се оправят вече сами хич не ги мисля вече. Значи антинаталистите са прави!
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо вярно в цялата работа, но не съвсем. Право на деца трябва да имат само хора които са членове и симпатизанти на Г.Е.Р.Б. и управляващата коалиция от Патриотите. Всички други да бъдат каст-рирани и да бъдат само роби на бойковистите. Това е справедливост не може куцо и сакато да има деца нали?
133
1
 
21
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Dnes-а както винаги грантаджии за 5 долара ще напишат каквото им кажат без значение какво послание носи, пишете ги тея работи на ор.к.и.те те да спрат да раждат защото тях тея глупости не ги интересуват и си живеят добре , оказа се че да си необразован и п.ро.с.т е по добре за самия теб
132
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че вие сте нормални, гласоподаватели на Бойко...
131
15
 
8
 
! Отговори
Sahih Bukharii преди 4 години
Това е обратното, но това което ни съветва Пророка(сав). В един хадит от сахих бихари е записано да казва: Посей семето, посей семето, дори да виждаш края на света! Ето затова Ислямът ще победи!
130
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либералната демокрация заприличва все повече и повече на ония култове където накрая членовете извършват масово самоубийство (придружено с убийство на не толкова ентусиазираните).
129
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо бяха сексуалните , после веганите, сега и тия същества. Все по един и същи сценарий - реклама в медиите, некви публични псевдодвижения и накрая резолюция на ООН. Белият геноцид се вихри с пълна сила.