Чудодейно хапче намалява риска от инфаркт и инсулт

То съдържа няколко лекарства, евтино е
24 авг 2019 11:08, Елка Василева
30
 Чудодейно хапче намалява риска от инфаркт и инсулт
Снимка: архив, Reuters

Евтино хапче, което е предназначено за ежедневен прием и съдържа 4 лекарства срещу високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и аспирин, намалява риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Идеята за подобно хапче, наречено полипил и чието съдържание може да варира, датира от около 20 години. Но това е първото широкомащабно изследване, което цели да се прецени ефикасността му сред населението за 5-годишен период.

Изследването е обхванало около 6800 души на 50-75-годишна възраст в Иран. Някои от участниците са имали сърдечни проблеми в миналото, а други не. Всички били посъветвани да водят здравословен начин на живот, а половината приемали новите хапчета.

Пет години по-късно 6 процента от приемалите полипил получили инфаркт, инсулт или били засегнати от сърдечна недостатъчност, докато това се отнасяло за 9 процента от другите участници. Следователно рискът за приемалите полипил е с 34 процента по-малък. Той се оказал с 22 процента по-малък, след като учените взели предвид други приемани от участниците лекарства срещу сърдечносъдови проблеми.

Хората, които редовно приемали хапчето, били с по-малък риск от сърдечносъдови проблеми. То е ефикасно най-вече за понижаване нивото на холестерола. Колкото до кръвното налягане, значими промени не са регистрирани. Страничните ефекти са сходни в двете групи участници.

"Това е важна стъпка в правилната посока", заяви д-р Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада, който ръководи друго изследване с полипил, резултатите от което ще станат известни следващото лято.

"Получените резултати показват, че хапчето е свързано с надеждна стратегия за предотвратяване на сърдечносъдови проблеми", отбеляза един от ръководителите на изследването д-р Том Маршал от университета в Бирмингам, Англия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: хапчеинсултинфаркт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До АнонимеНХАхахха. Големия химик. МНого ги разбираш бее. Знам кво съдържат лекарствата. Акъл не дей да ми даваш. Типично по български продаваш краставици на краставичаря. Пробвай да пиеш пелин повечко време и ще разбереш защо и билките могат да бъдат опасни. Може да продължиш и с бучиниш, да ни освободиш от "интелигентното" си присъствие.
8
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛЕКАРСТВОТО НЕОГЛИМ ЗА КРЪВНА ЗАХАР СКАПА МОЗЪКА НА ЛЕЛЯ МИ ЗА 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА! ТО БЪРЗО СМЪКВА КРЪВНАТА ЗАХАР И ЯВНО СЪСИПВА МОЗЪЧНИТЕ КЛЕТКИ С ТОВА! КОГАТО РАЗБРАХ, ЧЕ ГО ПИЕ ВЕЧЕ БЕШЕ КЪСНО МОЗЪКА И СЪСИПАН СМЕНИХМЕ ГО С ДИАПРЕЛ КОЕТО ПЛАВНО СМЪКВА КРЪВНАТА ЗАХАР НО МОЗЪКА СИ ОСТАНА СЪСИПАН!АЗ МРАЗЯ ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА! МНОГО ОТ БИЛКИТЕ СЪЩО ИМАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НО СА ДАЛЕЧ ПО-БЕЗОПАСНИ ОТ ЛЕКАРСТВАТА!
7
1
 
26
 
! Отговори
До Фармацевт преди 4 години
Бяхте доктори и фармацевти, но се превърнахте в обикновени търговци! А Хипократовата клетва е само докато хвърлите студентските шапки. Все още се намират читави хора сред съсловието, но те намаляват и/или се изнасят.
6
2
 
7
 
! Отговори
Свръх-интелигентен преди 4 години
Помага и за самолета. Тичайте към аптеките, народе! Аспирин с ново име ! Беж към аптеките!Дормон Сикиш Бубу! БУБУ! Шикера на жината! БУБУ!
5
5
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До ФармацевтБИЛКИ СРЕЩУ ЛЕКАРСТВА!!ТИ ГЛЕДАЙ ДА НЕ ЗАПОЧНА ДА ИЗРЕЖДАМ КАКВО СЪДЪРЖАТ ЛЕКАРСТВАТА ТИ :DМНОГО ОТ БИЛКИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПИЯТ ДО БЕЗКРАЙ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ КАТО ЛИПАТА И ГЛОГА ЗАЩОТО НЕ СА ТОКСИЧНИ И НЯМАТ ЛОШИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ!99% ОТ ЛЕКАРСТВАТА СА ВРЕДНИ!
4
18
 
9
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До АнонимеНСамо да те светна, че билките също съдържат химия флавоноиди, изохинолини, антрахинони и прочие. Абе вие бгейците сте ми много интересни. Като всичко знаете и разбирате що сме ви лекари и фармацевти да ви лекуваме. Ама може би щото всичко знаете за тва ви е на такова дередже държавата. Арее у левоо.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо изпитването на хапчето е проведено в Иран, а не в Канада или Англия, където е било разработено? Може би, след тази реклама, ние ще сме следващите опитни зайци!
2
0
 
25
 
! Отговори
Ацетилсалицилат преди 4 години
Чудодейно хапче, на базата на аспирин!Тази новина направо изби рибата, уби коча с лопатата, засенчи "лечителя" с белината!Съвременната медицина никога няма да бъде същата.
1
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МНОГО УМНО НЯМА ЩО!!! 4 ЛЕКАРСТВА В ЕДНО :D ДАЛИ ЩЕ ВЗЕМЕШ 4 ОТДЕЛНИ ХАПЧЕТА ИЛИ ЕДНО Е ВСЕ СЪЩОТО И ВСЕ Е ХИМИЯ!!!---------------------ДАЛЕЧ ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ Е БИЛКАТА ГЛОГ ЛИСТНА И ЦВЯТ ИМА Я ВЪВ ВСЯКА БИЛКОВА АПТЕКА!!!ГЛОГ ЛИСТА И ЦВЯТ ПОЧИСТВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ ОТ ПЛАКА И ХОЛЕСТЕРОЛ , ПОДОБРЯВА ОРОСЯВАНЕТО НА КРАЙНИЦИТЕ ЗАЗДРАВЯВА АРТЕРИИТЕ АБСОЛЮТНО ЗАЩИТАВА ОТ ИНФАРКТ ЗАЗДРАВЯВА СЪРЦЕТО И ТО Е ЗДРАВО И СЛЕД КРАЯ НА ПРИЕМА ПРЕДПАЗВА И ОТ ИНФАРКТ !!ЗАРЕЖЕТЕ ХИМИЯТА МИНЕТЕ НА БИЛКИ