Да висиш над Ню Йорк – историята на една от най-известните снимки

11-те работника похапвали обяд, когато някой ги снима... или не точно
4 сеп 2019 14:55, Нели Христова
45
Да висиш над Ню Йорк – историята на една от най-известните снимки
Снимка: Flickr

Това е снимка, която всеки от нас е виждал поне веднъж – 11 работника, висящи в небето над Ню Йорк. Годината е 1932, месецът – септември. Голямата Депресия е в пика си, а навсякъде из града може да се усети несигурността и безработицата, която тегнат над американците. Освен на West 49th Street, където все още се гради стълба надежда – Рокфелер Плаза.

Железарите, които строели неговите 70 етажа тъкмо излезли в обедна почивка. Те си споделят кутии с храна и цигари. Никой от тях не изглежда притеснен от местоположението си – тясна, стоманена греда, издигаща се на стотици метри над града.

Докато един работник помага на друг да си запали цигарата, някой прави снимка. Кадърът се превръща в един от най-популярните в света, улавящ духа на американския работник. Той може да бъде открит навсякъде – в барове, ресторанти, училища. 87 години по-късно работниците продължават да я пресъздават. А на всеки Ден на труда в Америка, тя се споделя непрестанно в социалните мрежи.

Но истината зад тази легендарна снимка е, че далеч не е случайна. Всъщност е инсценирана.

Да, мъжете на снимката са истински железари. Да, те са били част от строежа на 22-рата най-висока сграда в Ню Йорк. Но вместо да ги хване случайно докато обядват, фотографът лично ги наредил, обяснил им какво да правят и щракнал няколко кадъра, които трябвало да служат като реклама на сградата. Някои историци дори твърдят, че е имало почти готов етаж на сградата под висящата греда.

"Видиш ли снимката веднъж, не можеш да я забравиш, казва архивистът Кристин Ръсел пред The Times. -  Но най-забавната част от тези снимки е, че са създадени за публичност.“

На други кадри се вижда как работниците играят футбол, държат американския флаг или се преструват, че спят на стоманената греда.

Ала снимката с обяда била най-въздействаща и през октомври именно тя е публикувана в New York Herald Tribune, седем месеца преди сградата да бъде готова.

По онова време стоманата била в основата на Американската мечта.

"Коли, самолети, кораби, косачки за трева, офис бюра, трезори за банки, люлки – за да живее в 20-ти век, Америка трябва да живее в света на стоманата“, пише историкът Джим Расенбергер в една от книгите си.

И до днес обаче не се знае много за 11-те мъже от прочутата снимка. Когато New York Post пита през 2003 година "Виждали ли сте тези мъже?“, хиляди хора се свързват с редакцията на медиите, убедени, че са роднини на железничарите.

Имената им остават мистерия, освен на двама – Джо Къртис и Джоузеф Екнер. Но това е всичко, което се знае за тях.

Самоличността на фотографа зад легендарната снимка също е мистерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Железничар - човек работещ със желязо!!!! Ша падна от гредата...
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 50-те години на миналият век,надникът плащан от ТКЗС-то за ръчно вадене на дънери и коренища от изрязани дървета е бил 0.42лв. Още тогава сме задминали американците,но няма снимки от тогава.А си изкарал фотоапарата,а си хванал пътя за Белене.
34
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
боже,колко сте сдухани!..Айде некой да ми каже от къде са минали един по един работягите,та са насядали на гредата?..С въртолет ли са ги "натъкмили"?..Това е една от първите МАНИПУЛАТИВНИ снимки !..Интересна е ,защото е ПЪРВАТА!!..СЕГА "технологиите" дават възможност на мераклиите да правят какви ли не "снимки"....Кеф ти от Земята,кеф ти от Луната,кеф ти от Марс.....
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившият даскал е прав - строели са хората, дори за минимална надница, защото са знаели, че просто техните внуци ще живеят малко по-добре от тях. Демографският ни срив, не е нищо повече от липса на всякаква перспектива за бъдещето на страната.Народа не е ***, да се плоди за да може поколенията да живеят като животни. Затова едни се изнасят, други просто съществуват колкото още им е писано, а трети просто крадат каквото е останало за крадене.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахаха, соца бил фалирал.... много ясно, че ще фалира като още края на 70-те някои другари искаха да се премине към капитализъм... Иначе нямаха шанс да откраднат толкова много.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а с мотичката за 50 стотинки надник по баи тошово време защо няма снимка
30
5
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До Бивш учителДА, КОМУНИСТИТЕ бяха царе на пропагандата. Такива книжки съм виждал много. В ЦК на БКП имаше специален отдел "Пропаганда", който се оглавяваше от Втория човек- Борис Велчев.Истината беше друга.Социалистическата система на производство не стигна доникъде.Фалира.ФАЛИРА даже световния хегемон на социализма СССР.Няма нужда да въздишате по онова време, когато всички бяхме равни, а някои бяха по-равни от другите.В пропагандните книжки не пише нищо за активни борци и правоимащи.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бивш учител-продължение. Учениците бяха шокирани, че сме имали машиностроене, транспорт, енергетика... Нещо повече-като видяха на една машина надпис-завод Арсенал Казанлък, не повярваха, че сме правили и фрези и стругове в България.Те мислеха, че всичко сме внасяли...За 15 години учителски стаж, за пръв и единствен път ми се случи, ученици да мълчат шокирани, и да мълчат, от една снимка.Пропагандата, не само комунистическа, е голямо нещо...
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бивш учител-Продължение. Книгата бе "35 години народна власт", черно бял албум с фотографии.Имаше глави"Транспора в България", "Енепгетиката в Б-я", Машиностроенето в Б-я", "Селското стопанство в Б-я", и-"Когато се наливаха основите".Там, сниман пред един изкоп, старец с цълвули и калпак, държи вол за капистрата, а в каруцата на вола-цемент на торби по 50 кг.Снимката се казва-"На строежа на завод в Димитровград" На другата страница-3 етажен завод-"същия завод, след 3 години". Учениците в шок.
27
5
 
5
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
"Представете си ако има подобна снимка от СССР или България по време на изграждането на заводите и националните обекти какви коментари щеше да има"---Да, има такава снимка. 2000-та година, в училището, в което работех, директора реши да изкара малко пари, като даде библиотеката за отпадъци. Спасих няколко книги, една бе със снимки, и я видяха учениците, обвиниха ме че съм комунист, но като видяха обикновен старец, с волска каруца, какви заводи е построил в Димитровград-млъкнаха.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато тия са били в криза Германия започвала икономически бум заради един зъл канцлер 🙃
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези работници отдавна ги няма. Това са хора които са родени през 19 век ако е имало накой който е бил по млад то той е бил роден в началото на 20-ти век. А самата снимка е монтаж. Едвали е имало такива смелчаци да висят на една греда на 100 метра височина. Открай време краварите умеят да манипулират хората. В днешно време не им вървят манипулациите ако в началото на 20 век са вървяли. Тогава хората са били по лековерни всичко са взимали за истина.
24
1
 
14
 
! Отговори
Жо преди 4 години
В НАЧАЛОТО на статията се разбира, че въпросните мъже са ЖЕЛЕЗАРИ, т.е. работници изграждащи железни конструкции.Изненадата е, че в края на статията те са наречени ЖЕЛЕЗНИЧАРИ- хора работещи в железопътния транспорт.
23
2
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Empire State Bilding е завършена година по рано от датата на въпросната снимка. И точно тогава става на мода да снимаш работници висящи на стотици метри .Има много по добри снимки от тази правени в най-високата по онова време Empire
22
3
 
8
 
! Отговори
Всички са деад преди 4 години
Средната им продължителност на живота е била макс 50 до 60 години, заради лошите им условия на труд. Иначе можеше някой от тях да е доживял до днес - затова обаче са работили като българите в Германия днес.
21
6
 
3
 
! Отговори
Ха честито преди 4 години
Другарете от Днес. ру мълчат като наакани по един друг въпрос.Приземяване, приземяване, приземяване...
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яаа колко каскета имало в Ню Йорк, а язе си мислех, че а само в Русия.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало е много трудови злополуки по това време. Средата на труд не е била благоприятна. Америка е била в криза, но я е преодоляла.
18
2
 
21
 
! Отговори
Край преди 4 години
Няма дебели хора на тази снимка.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен тая работа какво ме интересува?