Парите ги няма... Милениумите наистина са "прецаканото" поколение

Те имат значително по-малко пари от Бумърите
2 дек 2019 19:30, Нели Христова
91
Парите ги няма... Милениумите наистина са "прецаканото" поколение
Снимка: Pixabay

Миленуим поколението винаги е виждало себе си като значително по-бедно от своите предшественици Бейби Бумърите. Младите хора из цял свят се чувстват „прецакани“ от техните предци заради липсата на финанси, имоти и сигурност, а данните на Федералния резерв в САЩ доказват, че Милениумите имат право да бъдат ядосани на Бумърите.

Бумърите имат предостатъчно пари в сравнение с Милениумите, което е логично, все пак са живели по-дълго и са трупали повече състояние. Но според данните на Федералния резерв, когато те са били на възрастта на Милениумите, също са били значително по-богати.

През 1989 година, когато Бумърите са били на възраст между 25 и 43 години, те са притежавали 20,9% от цялото богатство на САЩ. През 2019 г., Миленумите, които са между 23 и 38 години притежават едва 3,2%. Разликата е над 6 пъти.

“Те имат право да са ядосани, казва Джош Бивенс, директор на научните изследвания в Икономическия институт. – Когато завършват, Милениумите излизат на ужасен пазар на труда. Повечето от тях са били прекалено зашеметени в желанието си да си намерят по-високо платена работа, за да спестят нещо.“

Всяко поколение започва от нулата, все пак децата не притежават нищо. През годините то натрупва състояние, а след смъртта на хората, това състояние се предава в наследство. Но парите на по-възрастните не намаляват. Всъщност дори и сега те притежават ¼ от цялото състояние на САЩ. А това не оставя незабелязано от Милениумите и от още по-новото - поколение Z.

Във въздуха се усеща негодувание и напрежение, което се вижда дори в появата на новия мийм Ok Boomer. Според New York Times фразата сложи окончателен край на приятелските отношения между поколенията.

Дори и на политическата сцена бъдещите кандидати за президент знаят, че ако искат повече гласове, трябва да говорят на езика на Милениумите.  Това означава, че кампаниите им трябва да са насочени към решаване на проблема с неравенството, студентските дългове, достъпа до здравеопазване. Сенаторът Бърни Сандърс има най-голяма подкрепа след поколението, тъй като той предлага и още нещо – 1% по висок данък за по-богатите Бумъри.

Някои политици като сенатор Камала Харис пък директно се обръщат към по-младите гласоподаватели.

"Днес Бумърите имат повече пари от Милениумите, но всъщност става въпрос за една малка фракция от обществото“, обяснява Бивенс. По думите му по-голямата част от обществото през 1989 година е живяло в бедност, притежавайки едва 4% от цялото богатство на САЩ. Но една малка част от Бумърите били богати и докато те ставали още по-богати, останалите ставали по-бедни.

Но според данните дори Поколение X, това малко поколение между Бумърите и Милениумите, които са слушали Nirvana на касетки и най-вероятно никога няма да излъчат президент, са имали повече финанси от сегашното поколение. През 2001 години те са били между 22 и 36 години. И въпреки че са значително по-малко, са имали 5,7% от цялото състояние на САЩ – близо 2 пъти повече от Милениумите сега.

Младите знаят, че са „прецакани“ и вече не сдържат гнева си пред по-възрастното поколение. Въпреки че Бумърите не харесват фразата OK Boomer да бъде навирана в лицето им, Милениумите смело я ползват срещу всеки политик, който не взима притесненията им на сериозно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
1
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Прочетох коментарите на Радослав.Искам да му кажа, като на 31 годишен пикльо, че най-прецаканото поколение и най интелигентното е това на майка му и баща му. Той явно не е наясно през какво са преминали за да го отгледат и презадоволят. Същото това поколение ще карат и гладни струни, защото повечето от тях за да оцелеят трябваше да изкарват парите си без осигуровки и ако не са си ,,оплели кошницата,, навреме остават и без пенсии. Сега това поколение е на 55-65 години и ги търсят само за пазачи.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прецакани са най много в Европа. Тук всички сме роби на пирамидната схема наречена социална система.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В софтуни и телериг има безплатни курсове за 1-2 години труд ще взимате минимум 4000лв заплата..
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научете шведски и взимайте 5000лв заплата чисто.. за арабски дават и по 12 000лв съпорт на държави в,залива онлайн казина.. вие искате със смешната диплома по икономика и с Б1 английски да взимате по 3-4бона...
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радославчо с тоталните басни. И всичките тия неща да направиш, пак си на кота 0, ако не познаваш правилния гербераст. Капиш, тарикат?
83
3
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 82Най лесно е да кажеш, заплатата е ниска и не искам да работя. Еми щом ти е ниска заплатата значи не си толкова гладен и не ти трябват толкова много тия пари. Защото 1000 лева заплата е доста по добре от 0. Дали труда е добре заплатен в България, не е, но проблема е основно в данъчната политика защото 60% от реалната заработка на работника се прибира от държавата под форма на осигуровки, ДОД и ДДС. Там е проблема, но като избираме все комунисти на власт няма да има промяна!
82
4
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 82Но може да се разберете с работодателя вместо да наема още един човек на теб да ти вдигне заплатата със 100 лева например. Това са по 67 лева на месец и за 4 месеца си на 0 от курса и почваш да взимаш повече. А курс за КУТ, ЗБУТ или противопожарна безопастност? А курс които да ти помага за работната позиция? Или за по висока длъжност? Не е задължително да е безплатен курс, понякога се налага да инвестираш пари за да вадиш повече пари. Въпрос на мислене е, а не само на реване!
81
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 82Има европрограми за активиране на хора които нито учат, нито работят на социалното министерство, а не ти да кандидастваш за европроект. Прави разлика между двете. Безплатните курсове може да са пародия, но поне показват, че ти като индивид имаш желание за развитие и ще те изкара пред останалите които кандидастват за даденото място. Има много начини да си вдигнеш заплатата, но се иска и труд - запиши курс за нещо нужно - например за инструктаж за безопасни условия за труд. Струва 200 лева
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославАми онези, които не само искат, но и са учили, завършили и с трудов стаж, и все пак са останали без работа и не могат да си намерят или просто им се налага да бачкат срещу 1000 лв.? Безплатните курсове на БТ са тотална пародия - дебели лелки те обучават на нещо, от което нямат представа в продължение на няколко часа... Европрограмите са за връзкари и схемаджии, там няма празно.Никой не чака фантастичното място, а достойно заплащане и нормални условия на труд, което тук липсва.
79
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 78Какво са виновни предишните поколения или държавата, че даден индивид нито иска да учи, нито иска да работи защото видиш ли има икономически бакалавар като още 200 000 индивида и нулева друга клалификация, нулев трудов стаж? Кои му е виновен, че не се е възползвал от безплатните курсове за преклалификация които предлага бюрото по труда? Или от европрограмите? Или курсовете които самите работодатели правят? Кои му е виновен за неговия личен и персонален избор да чака фантастичното място?
78
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 78и социална пенсия няма да хванат защото няма да имат нужния минимум от поне 18г. трудов стаж. Те са проблема, защото хем нищо не правят, хем реват най много от всички. И защо даваш пример с минималната заплата? Ако си малко от малко читав няма да си на минимална защото няма да си чистач, а ще си работник. Знаеш ли колко производства търсят оператори на машини,стругари,фрезисти,заварчици?Проблема е,че всичко живо е висшист и иска работа с офис,а икономиката няма толкова такива работни места
77
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 78Добре, познаваш хора които имат и странични доходи, но те не са от тези ревящите за щяло и не щяло. Те са се хванали и са намерили начин да си вдигнат доходите! Говорим за тия които по цял ден киснат по кафенетата и чакат на мама и тати да им пратят пари от Европа за да изкарат месеца. За тях става на въпрос! Да виновно е по старото поколение, че ги хрантути и им прави мечешка услуга защото когато мама и тати умрат сегашните хрантутници ще са на по 50+г. без 1 ден трудов стаж и даже
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радослав 76Почти всеки млад човек който познавам има или странични доходи, или поне сериозно хоби което може да превърне в бизнес. То не са художници, програмисти, техничари и тн. И не ми изкарвайте какви подготвени били предишните поколения. За 30 години преход някои от само провъзгласилите се майстори не са научили НИЩО ново. Проблем е, че ако някой се опита действително да почне истински бизнес, ще дойдат едни чичковци и ще му го разтурят, или ще му вземат печалбата за да работи.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радослав 74Има много общо. Цената на хранителните продукти е (почти) еднаква в България и Германия, там и наемите и електричеството са по-високи, заплатата на магазинерката там е 3000 лева, тук е 620. Реалистичните очаквания на младите се сблъскват с дистопията на мутренското управление. Как да не са демотивирани. Предишното поколение е получавало безлихвени заеми като се зажени, сега боксониерите са по 70 000 лева. Нормално е да са недоволни. Тази ситуация им е натрапена.
74
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Поне да използваха това време за да си повишат клалификацията! Например да се научат на ръкоделие или да видят кои професии са най нужни (стругари например), да запишат някои курс за преклалификация, но не! Най лесно е да ревем как "мутрите" са завзели държавата и как всичко е против нас! И като се чувстваш така защо не протестираш пред парламента или общината? И без това по цял ден няма какво да правиш, поне се опитай да предизвикаш промяна! То със спане до обяд и пиене до ранна утрин не става!
73
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
да предложи и колко струва трудът му! Не всеки е роден да е началник, трябва да има и работници, но по цял ден да киснеш по кафенетата и да се оплакваш, че няма работа не е добър пример за това как да изкараш живота си! Защото имам набори и по малки познати, предлагам им - ела при мен, работа има, а той/тя вика:Ааа аз за под 2000 не почвам работа, но като го питаш какво може и какво знае мълчи като пукъл! Няма как да не знаеш какво е това Ексел и да искаш да работиш в офис!
72
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 73Какво общо имат мутрите на власт с нереално високите очаквания на 20-25г?Аз съм на 31 и не съм от това поколение за което ти говориш, но бях наясно, че няма как да започна работа директно на шефска позиция с по 2-3 бона заплата и персонална секретарка! Няма как с нулев опит, нулеви трудови навици (то преди 11 часа няма как да стане горкото) и да очакваш, че видиш ли някои ще те вземе да си клатиш краката и да взимаш милиони на година! Човек трябва да има реална представа за какво може
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радослав 70 Колко праволинейна констатация. Те младите видите ли са мързеливи и некомпетентни, точка... Абе мунча, кой точно ги възпита тия ? Чие поколение позволи на мутрите да дойдат на власт ? Кой опропасти цялата икономика ?! Нима са 20 годишните ?Не са, не са те. Вие го направихте. Завещахте ни общество в тотален колапс. Над 2 милиона напуснаха тази ***, сега ние балъците дето останахме ще трябва да ви издържаме като се пенсионирате. И отгоре на всичко сме мързеливи и неблагодарни
70
2
 
3
 
! Отговори
щек преди 4 години
и това са хората, които са били пълнолетни в новия век т.е 25-40 годишните към момента
69
2
 
5
 
! Отговори
щек преди 4 години
Милениали се наричат, шматки