Лютите чушки удължават живота

Рязко намалява рискът от инсулт и сърдечен пристъп
18 дек 2019 07:34, Елка Василева
18
Лютите чушки удължават живота
Снимка: архив, Reuters

Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили установиха, че лютите чушки удължават живота, съобщава Юрик алърт.

Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 процента. В изследването на италианските учени взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.

Тези от тях, които редовно консумирали люти чушки /четири пъти седмично и повече/,40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.

При това защитният ефект на лютите чушки не зависел от вида на храната, която консумирали участниците в проучването.

Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохичмичните механизми, чрез които действат червените люти чушки и сродните им култури, съдържащи капсацин. Това е алкалоид, притежаващ лют вкус. Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените клетки, въздействащи на митохондрията на клетките. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: люти чушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ щооооо...еж си на воля! Здраво дъ, здраво пъ...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да ям люти чушки в големи количества, но се ограничавам до една на ден, а ако е суперлюта може и два дни да я ям. Не че не мога и няколко суперлюти чушки да изям на едно ядене, просто не искам.
12
1
 
0
 
! Отговори
Коментадоре преди 4 години
До до 1Иииии, че хората там не *** ли, бря?!?...
11
4
 
0
 
! Отговори
Коментадоре преди 4 години
Тоооо "сърдечен пристъп....мозъчен инсулт" и т.н. - добре. Ама с гастроинтестиналния тракт какво става при редовна (зло)употреба с люто, а? Пишете всичко.
10
1
 
7
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Чушки има ама цената на сланината видяхте ли я ?! 15 лева за килограм !!!
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един комшия цял живот ядеше люти чушки и накрая на 60 години умря от рак! А и освен това са противопоказни ако имаш хемороиди !
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде Коледа, яжте шкембе чорба, боб, сърми - всичко с яко люти чушки. Руйно вино да се лее. Здрави сърца, здрави души, здрав народ! Не сме цъфнали и вързали, но дойде време да запразним малко и да позабравим гадното.Весела Коледа!
7
2
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Точно Каролина Рипър си отглеждам в няколко саксии. За директна консумация си е твърде екстремно преживяване, но си я суша, смилам и се получава превъзходно чили. Просто е по лесно за дозиране после.
6
2
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ами, как да ви кажа, статистиката е много интересна наука. Оказва се, че в Мексико, гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника са изключително рядко срещани. А случаите на карцином на стомаха са екзотично изключение.
5
4
 
10
 
! Отговори
До Иван преди 4 години
Хайде разкрий цялата рецепта с червено или бяло вино.Зевзеча се за виното, ама за чушките и сланината ми събуди апетита и няма да мирясам, докато не купя сланинката.
4
6
 
12
 
! Отговори
ined преди 4 години
Като се назобаш с наистина люти чушки: нага вайпър, скорпион или рийпър очите се оцъклят , времето се забавя и в един момент спира.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами...стараеш се да избегнеш семчиците, да "подложиш" - както ти обясни номер 2, и най-важното - не участваш в реалити ФЕРМАТА, защото там може и линейка да ти викнат, след като те натровят с люти чушки. но ФЕРМАТА е друга тема.както казваше баба " Г.З ГЛАВА ЗАТРИВА" !
2
3
 
32
 
! Отговори
Иван преди 4 години
В този сезон смилам дневно по един буркан пукани люти чушки със сланина и нямам проблеми с настинки и тем подобни неразположения.
1
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, как лютите чушки действат на стомаха? Гастрит, язви и т.н.