Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?

Пречат на работата ни, заяви шефът на театъра Мариус Донкин
18 дек 2019 12:33, Нели Христова
227
Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?
Снимка: Facebook/ Хора за хората

Народните хора пред Народния театър "Иван Вазов“ вече са се превърнали в част от градския пейзаж. Те уж не са предварително организирани, но се случват регулярно. Много хора обаче се възпротивяват срещу проявата.

Според тях тя пречи на постановките. Недоволен от народната музика е и директорът на театъра Мариус Донкин.

"Дълго време мисля по този въпрос, защото те от доста време играят тук“, казва пред БНТ Мариус Донкин.

"Не сме срещу хората, нито срещу спонтанното им желание да играят хора и ръченици. Мисля си, че няма човек по света, който да се докосне до нашия фолклор и да не е възхитен. Става въпрос, че мястото, на което се прави, не е подходящо“, обясни директорът на Народния театър.

Той обясни, че звукът влиза както в голямата зала, така и в камерната зала, която се намира под повърхността на земята.

"Това пречи, повярвайте ми. Нашият труд никак не е лек. Не е песен, не е усмивка работата на актьора. А при всички положения не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим“, допълни Донкин.

Много обикновени хора във Facebook са изразявали мнението си, че народната музика на площада пречи. Тя се чува, когато на сцената има въздишки или тишина.

"Другото нещо, което пречи е това, че хората са в красив, огромен обем и пречат на зрителите, които трябва да се организират и да минат от тук за да влязат в самия театър. Разбирате, че това създава съвсем други настроение. И третото нещо, което ми прави не добро впечатление – повежда след себе си други събития, които изобщо не са красиви и добри“, каза още Донкин.

По думите му в края на май млади хора започват да пускат чалга на площада пред Народния театър, за да честват края на средното си образование. Директорът се оплака и от поп концертите, които често са организирани пред Националната галерия.

"От тях прозорците на театъра звънтят. Това също пречи на нашата работа“, каза той.

От групата, която организира събитията пред Народния театър, "Хора за хората“ казват, че са писали писма до Столична община и до Мариус Донкин. По думите им, това е единственото пешеходно пространство, което може да събере толкова хора.

"Не съм убеден, че е писано до Столична община. До мен подобно нещо аз не си спомням да е идвало“, категоричен беше Донкин. Той сподели, че е започнал да говори по темата пред медиите, тъй като е получил обаждания и оплаквания от много зрители. Директорът изрази и мнението, че Немският коледен базар също няма място между Народния театър, Националната галерия и Градската галерия, тъй като атмосферата там трябвало да бъде духовна и културна. По думите му в парка "Заимов“ има достатъчно място за подобни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
11
 
5
 
! Отговори
НО преди 4 години
спрях да ходя на театър към 20000ната година, когато започнаха да го превръщат в порно и постановките се знаеха не по име а по това коя колко си развява циците и как симулира секс. Един от първите при който видях тази простотия беше майор Деянов "Збогома". Ако напрява сравнение кое е по-сложно да се изирае едно граовско хоро или да се симулира секс и да се развяват цици пред пълна зала - сравнението няма да е в полза на "театъра"
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На селянина му трябват поне 2 поколения докато се очовечи в града и това при положение, че има някаква генетична интелигентност. Тези, които сега нахлуват в София са уникални тyлyпи. И след 100 години ще им личи простотиятa,
161
0
 
4
 
! Отговори
До 172 преди 4 години
А прacета по дворовете и скoтoве, които се къпят веднъж месечно къде си виждал?
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 169Плъхове и *** само в софия съм виждал.
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕЛЯНИТЕ СА СИ СКOTOВЕ, ТАКОВА ДИВАШКО ПОВЕДЕНИЕ ЗА ТЯХ Е "НОРМАЛНО".
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя от трите?
157
0
 
5
 
! Отговори
До 167 преди 4 години
А в твойта селска къща, където живеят родителите ти, какво има?
156
1
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 4 години
И на тях не им харесва тук, но са прекалено глупави за да проумеят, че след като си платят наема и транспорта в големия град от заветните 1000 лв им остават трохи.
155
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 155Харесва ни софия заради хората пред народния таетър. Теб като не ти харесва бегай си на село.
154
4
 
14
 
! Отговори
до 155 преди 4 години
Е тогава защо се бутате в София - вие и невъзпитаните ви, напористи, вандалски настроени, крещящи и мьекащи деца??? Продавате нивите и пълните "престижните" Манастирски ливади и пр. комплекси. Домъквате си и димящите коли 10-та ръка и се биете с други ***. Бутате се навсякъде, вкл. в работата, където подбивате заплатите, защото след 500 кинта в провансa, 900 тук ви се виждат разкош. Нaгли сте и минавате през труповe, за да се "устроите". Сега и хорo играете на жълтите павета. Ми не ви харесваме!
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАЗАНО Е:СЕЛЯНИНЪТ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ СЕЛО, НО СЕЛОТО НИКОГА НЕ НАПУСКА СЕЛЯНИНА. ЛИЧАТ СИ ОТ КИЛОМЕТРИ, ДАЖЕ И ПО МИРИЗМАТА НА ОБОР.
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне да играеха голо хоро, а те...
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните са доста нещастни в София. Работят за малко пари (те и толкова не заслужават), плащат високи наеми и ипотеки... Не ги съжалявам, сами си го избират.
150
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 157Никой не е влезъл в твоя гей клуб там да ти играе хоро така че стига писка.
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕЛЯНИТЕ СМЪРДЯТ ЗАЩОТО НЕ СЕ КЪПЯТ И СА ГЛУПАВИ!
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миграция от села в градове има в цяла Европа, това не е само български проблем. Български проблем обаче са БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ. Навсякъде по света, хората са нормални и отивайки в голям град спазват правилата на града. Българският селянин-пpoстак иска да превърне града в родното си село-ето това е проблема. Всеки нормален човек, когато отиде на друго място спазва определените за мястото правила, но не и БЪЛГАРСКИЯ СЕЛЯНИН. Той иска да наложи неговите правила на мнозинството. Това е проблема!
147
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 153Боли ме къде си се родил. Бегай сио на село. Нали искаш да ти е спокойно и да нема хора? В пустите села никой нема да ти играе хоро.
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи му софиянец и не го обиждай повече.
145
6
 
6
 
! Отговори
До 153 преди 4 години
Аз съм се родил в този град, както и моите родители и техните родители. РАЗБРА ЛИ СЕЛСКИ ***! Ти си се натресъл тук неканен, а не аз в твоето село.
144
1
 
8
 
! Отговори
До селяните преди 4 години
Както аз не съм дошъл да строя високи сгради във вашите паланки или да правя нощни клубове, така и вие няма да играете хоро пред театъра. На който не му изнася да си вдига дисагите обратно на село!