Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали

За тях било въпрос на чест, но и източник на болка
22 дек 2019 19:21, Нели Христова
65
Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали
Снимки: Flickr

По време на втората световна война Трус Оверстееген крие евреи, дисиденти и хомосексуалисти в убежища из Харлем, близо до Амстердам. Когато е едва на 16, пред очите й се разиграва ужасна гледка – бебе е пребито до смърт от нацистки войник. За това Трус и сестра й, Фреди, посвещават живота си на това, да убият възможно най-много нацисти.

"Той хвана детето и започна да го удря в стената. Бащата и сестра му бяха принудени да гледат. Те бяха в истерия“, разказва Трус в нова книга, цитирана от New York Post.

Младото момиче не се поколебало – то взело пушката си и стреляло по войника. Така и не изпитала вина, защото била доволна, че е "отстранила тумора в обществото“.

Трус, Фреди и тяхната приятелка от колежа по право Хани, имали основна роля в съпротивата

Методът на трите момичета бил следния – те си набелязвали нацисти в барове, отивали при тях и ги съблазнявали, а след това излизали с тях на "разходка в гората“. Там, под прикритието на нощта, ги ликвидирали.

Автор на книгата е активистката за човешки права Софи Полдерманс. Тя обяснява, че трите момичета никога не са се определяли като герои.

"Те били напълно отдадени и вярвали, че нямат друг избор, освен да се присъединят към съпротивата. Никога не съжаляват за това, което са направили по време на войната“, казва Полдерманс.

Мъжете често подценявали жените в съпротивата

Според нацистите, всички, готови да им опонират, били мъже. Но това се оказала фатална грешка. Сред тях, сестрите Оверстееген карали спокойно колело в Харлем и набелязвали следващите си жертви. След това търсели подходящи места, където да ги екзекутират.

Фреди се присъединява към съпротивата когато е на 14 години и често е бъркана за ученичка. Първо била куриер, който доставял информация, после и тя започнала да съблазнява нацисти. Редом до сестра си и 20-годишната Хани, с червено червило, преструвайки се, че е пияна, тя примамвала мъжете в гората.

Червенокосата Хани, студентката по право, научила немски за ролята си и предпочитала да завързва разговори със своите жертви. След като те я последвали в гората, тя или някой придружител, застрелвали войника.

"Те са били убийци, но са се опитали да останат и хора. Стреляли по жертвите си в гръб, за да не разберат, че ще умрат“, обяснява Полдерманс. Сестрите така и не разкриват колко души точно са убили. Трус признава, че не е била родена за тази роля. След като стреляла по някого, тя или започвала да плаче, или припадала.

Сестрите Оверстееген оцелели след войната

Трус станала художник и се вдъхновила да напише своята автобиография, която разказвала за преживяванията им по време на войната. Тя умира през 2016 година. 

Пред Vice Фреди признава, че се е справила с травмата от войната, като се оженила и имала деца. Тя умира миналата година. Преди това признава, че за нея, да са част от съпротивата било въпрос на чест, но и носело много болка.

"Стрелях сама по тези хора. Гледах ги как падат. Какво си мислете, че минаваше през главата ни, като ги гледахме на земята? Просто искахме да им помогнат да се изправят“, спомня си тя.

Хани обаче не оцелява

Тя е заловена от нацистите едва няколко седмици преди края на войната и екзекутирана. В нейна чест, сестрите създават фондация през 1996 година. Червенокосото момиче се превръща в икона на съпротивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
22
 
! Отговори
СЕРИЙНИ УБИЙЦИ преди 4 години
И каква е разликата между едните и другите - т.е. между нацистите и трите дами?В някои отношения нацистите са подобри, те поне са изпълнявали заповеди..в повечето случаи.. Какво прави едните "по-добри" от другите? Тези трите просто са си били чисти СЕРИЙНИ УБИЙЦИ.
25
5
 
10
 
! Отговори
Константин преди 4 години
За мен тази история е нереална и измислена. Според мен, на войниците им е било забранено да имат връзки в окупираните територии и странното е, че сам войник от окупационни войски отива в гората с момиче.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, четете повече исторически документи и по-малко Web! Прочетете кой взе големите заеми и от кого и да ги раздаде на съюзниците и как след войната всички участници във войната са финансово разрушени (естествено, това е война) и как нагърбват загубилите войната (най-паче Германия) да изплащат репарации, тоест да изплатят тези заеми, на този, който ги е взел.
23
10
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
разкошна либерална драмичка. Трите , убивали нищо неподозиращи войници, следващи заповеди са героини. А 90-годишния дядо, в Германия, чиято единствена вина, е че е бил 24-годишен счетоводител в Дахау - в затвора. Ей затова либерализма ще умре.
22
5
 
16
 
! Отговори
Yoyoo преди 4 години
Така и не разбрах, кога са ги убивали... след здравия и разтърсващ секс ли!?
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно , ако бяха избивали американски войници щяха да са зверове , а сега герои . Явно евреите делят човечеството на хора и не хора . Познайте ние българите къде сме .
20
14
 
5
 
! Отговори
Hchchcucy преди 4 години
Тук е пълно с фашисти! Но по-страшното е , че са неграмотни и с объркани мисли в главите поради огромен дефицит на образование. Чули недочули нещо оттук-оттам и като пуйки квакат глупотевини из форумите докато цвъцкат курешки. Жалка картинка! Ето такива елементарни човечета най-извратените неща по време на война, защото в едно нормално общество те не могат да виреят и увяхват от собствената си злоба и курешки!
19
5
 
7
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Според мен са ги пл..яли, ама това е отделен въпрос.
18
8
 
17
 
! Отговори
258 преди 4 години
До СлаваА, ония, дето нападали мандри? Нали са имали свои хора, т.н. "активни борци". Защо не са ги снабдявали те с храна, а са ограбвали честните собственици на мандри, които са преработвали млеко от фермерите? И после същите тези герои превръщат думата селянин в обидна дума за да експлоатират селските производители на храна и да им отчуждат земята, добитъка и инвентара. Който ми слага минуси тука е наследник на тези лъжегерои.
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната е нещо ужасно.Превръща хората в зверове.И въпреки всичко тези сестри са случили на културни хора.Едни други войници от една друга армия въобще нямаше да се занимават да отиват с тях в гората.Щяха да ги опънат в бара и след тва да ги застрелят.Ако човек разгледа снимки от Германия преди началото на ВСВ няма как да не забележи че държавата е била много развита.Колко жалко,че войната е провалила толкова неща.
16
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терористки .
15
25
 
13
 
! Отговори
Мъж с качулка преди 4 години
Браво на жените! Никаква пошада за нацизма и национализма!
14
4
 
16
 
! Отговори
Бен преди 4 години
До ВиготураГлупав ли си или неграмотен? Цял свят е признал заслугите на цар Борис трети, за спасяването на българските евреи и неутралитета на практика във годините, от 1939 до 1944 г. България влиза във войната след септември 1944 г. когато регентите обявяват война на Хит. Германия. Даваме около 35 хил. жертви срещу германците на териториите на Унгария, Австрия и Сърбо Хърватско Словенското кралство, което е символична цифра на фона на загубите дадени от др. страни.
13
4
 
10
 
! Отговори
Биологическото... преди 4 години
..оръжие от вицовете за Чапаев, Мара Пулемьотчица, в холандски вариант ;)
12
14
 
30
 
! Отговори
Ибраим преди 4 години
По-голяма измисшльотина не съм чувал... но важното е от време на време да се плюят нацистите. Така се поддържа легендата за лошите арийци и добрите чафути.
11
23
 
10
 
! Отговори
Дати го тура преди 4 години
Хубаво е да се срамуваш. Германците също се срамуват, взеха си поука и се пооправиха. За сметка на това Руснаците не се срамуват от нищо....
10
4
 
33
 
! Отговори
руска поговорка преди 4 години
евреина винаги плаче, че го били, ама не казва, че има причина защо са го били!!
9
3
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
А защо да се бие против Хитлер? Нали знаеш, че той е социалист? Франко и Мусолини са фашисти. А ние, какво да правим като дойдат германците? Да защитим Гърция? Така ли? А с , какво са заслужили нашата закрила гърците? Решението на царя, опази хиляди български животи.
8
43
 
17
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Срам ме е, че България е била съюзник на Нацистка Германия...
7
33
 
26
 
! Отговори
Слава преди 4 години
Слава на Българите участвали в антифашистката борба.Нека не ги забравяме.България има много герои борили се с фашизма!