Митове за ишиаса и лумбагото, на които да не вярвате

Пречат ви да живеете без болка
1 яну 2020 14:30, Илияна Николова
5
Митове за ишиаса и лумбагото, на които да не вярвате
Снимка: istock

Лумбаго е общото название на болката в долната част на гръбнака или кръста. Причините за появата ѝ са много и при различните хора варират от мускулна слабост до скелетни и механични увреди, дегенеративни изменения.

Когато бъде засегнат седалищният нерв, който започва от кръста и продължава надолу по краката, тогава се появява и ишиас. Повече от 40% от хората по света страдат от лумбаго с ишиас в някакъв момент от живота си.
 
Тъй като много хора изпитват това страдание, много са и възникналите митове за него. Ако им се доверявате, рискувате да живеете в болка много дълго вместо да подобрите състоянието си. Един от най-разпространените митове за ишиаса е, че не се лекува и човек трябва да живее с болката до края на живота си. Това не е вярно. Има начини за положително влияние върху този проблем, стига да се спазват съветите на специалистите.
 
Кои са митовете за ишиаса, на които да не вярвате, ако искате да контролирате болката?
 
Ишиасът засяга само неактивните хора
 
Смята се, че болката в кръста настъпва при неправилна поза на тялото, заседяване през деня, липса на двигателна активност и достатъчно упражнения за укрепване на мускулите, обездвижване. Това е вярно, но също така е вярно, че ишиас може да се появи и при активни хора, които не са внимателни към движенията, които правят. С тях те натоварват кръста и краката си, като провокират поява на болка.
 
Операцията е единственият начин да се излекува ишиас
 
Това също не е вярно. Оперативният метод е крайна мярка, която се налага след точно определяне на произхода на болката и след поредица от безуспешни опити за контрол на болката по консервативен път. Лекарят ви ще прецени каква е причината за ишиас при вас, което ще мотивира неговата преценка за това дали се налага или не оперативен подход.

Трябва да си почивате, ако имате ишиас
 
Обездвижването влошава болката при този проблем. Болката в кръста в повечето случаи е предизвикана от слабост на мускулите в тази крехка област, заради което центърът на тежестта при ежедневните движения се измества, причинявайки болка.
 
Ако поддържате добър мускулен тонус и водите активен начин на живот без да прекалявате с тренировките, болката по седалищния нерв и в кръста ще намалее значително. В някои случаи отшумява напълно.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ишиаса не води до клатушкане...