Възходът на културата от "самотници" в Япония. Задава ли се соло обществото?

Все повече хора се отказват от груповите занимания
19 яну 2020 21:04, Нели Христова
63
Възходът на културата от "самотници" в Япония. Задава ли се соло обществото?
Снимка: БГНЕС

Benjo meshi (тоалетен обяд) е термин, който се ражда от притеснението на японците, че ще бъдат видени на публично място без приятели. Преди десетилетие пред това да се храниш сам, те избират да се хранят в тоалетните, за да избегнат срама някой да си помисли, че са самотни. Но днес Япония се променя. Все повече хора осъзнават, че понякога им трябва усамотение.

Сред тях е и барманката от Токио Мики Татейши, която работи в заведение само за хора, дошли да изпият по едно питие соло.

Бар "Хитори“ отваря през 2018 година и предлага само единични маси. Бизнесът върви добре, тъй като все повече хора приемат идеята да излязат сами, пред това да се крият в тоалетната. Някои от клиентите идват, за да останат насаме със себе си, а други – за да завържат ново приятелство.

Според Татейши хората са привлечени от бара заради политиката му – в него няма големи и шумни групи или редовни клиенти, които излизат за петъчното си питие, които биха изплашили самотниците.

"Мисля, че това е рядкост, казва 29-годишният Кай Сугияма пред BBC, докато отпива от питието си. - Японците живеят живота си на групи. Те обичат да правят разни неща в компанията на други хора. Нямаме културата да се наслаждаваме на живота сами.“

"Хитори“ (от японски – един човек) не e единствения пример как бизнесът се адаптира към тази промяна. От срещи, до нощен живот и туризъм, нови опции за хората, които искат да правят нещо сами се появяват постоянно.

След Benjo meshi се появява нов термин ohitorisama – хората, които имат желание да вършат нещо сами, без да им пука какво мислят останалите за тях.

Силата на един човек

Ohitorisama означава "партия от един“. Ако потърсите този хаштаг в Instagram, ще намерите снимки на стотици хиляди японци, които са излезли на вечеря, кино, къмпинг или друго приключение, напълно сами. През последните 18 месеца, все повече и повече хора заявяват любовта си към ohitorisama.

Последната тенденция се нарича hitori yakiniku – група от хора сядат около кръгла маса и пекат месо на грил, което после изяждат. След появата на ohitorisama, единственият, който си похапва вкусно, си самият ти.
Дори и караокето се превръща в соло занимание.

"Желанието за караоке за 1 човек е скочило с 30-40%”, казва Даки Яматани, ПР на компанията за самостоятелно караоке "1КАРА“.  А местата за караоке не са малко – често те са в многоетажни сгради, където компаниите са обособили стаи с различни размери, за да приемат различни по големина групи. За да отговори на новата тенденция обаче, “1КАРА“ отваря стаи с размерите на телефонна кабина, които са подходящи за хора, решили да попеят сами.

В Япония, както и навсякъде по света, питието вечер често се споделя с колеги и приятели. Вечерите също са споделени. Така че движението ohitorisama представлява голяма промяна.

Но какво подхранва тази промяна?

За много нации това, че си сам не е голяма изненада. Всъщност да изпиеш питие сам или да почетеш сам книга в бар, да отидеш на кино без компания, или да похапнеш не е толкова необичайно за Западните култури. Но в Япония да си част от група означава престиж и подобно социално движение е наистина "голяма работа“.

Цялото население на страната от 125 милиона души е събрано на архипелаг малко по-малък от Калифорния, а много голяма част от тази територия е заета от планини, които са необитаеми. Мястото винаги е било оскъдно затова японците е трябвало да се научат да се вписват сред другите.

"Япония е малка страна и всеки е трябвало да се научи да съществува съвместно с другите, казва Мотоко Мацушита, старши консултант в най-голямата японска фирма за икономически изследвания. Тя изучава произхода на ohitorisama и бъдещето му. - Трябваше да се фокусираме върху това да живеем заедно в хармония, затова натискът от обществото да правим нещата в групи е толкова голям.“

Този натиск се увеличава с появата на социалните мрежи, където лайковете и броят на приятелите в листата ни определят колко сме значими. Но според Мацушита, прегряването от 24-часовата комуникация с хора е довело до появата на ohitorisama.

През 2008 година социологът Дейсуке Цуджи измисля термина benjo meshi. Той установява, че повечето студенти се хранят в тоалетните, не защото им е неприятно да се хранят сами, а защото се страхуват, че връстниците им ще си помислят, че нямат приятели.

Но вече социалните конструкции, като това, че всеки трябва да се омъжи и да има деца, се променят. Все повече хора прекарват живота си сами. А това води и до друго – тази година са се родили рекордно малко деца в Япония. Все повече хора вече приемат и идеята за развода.

Това, че искаш да правиш неща сам, също така не означава, че непременно трябва да живееш сам – майки на три деца оставят съпрузите си веднъж седмично, за да отидат на караоке сами или пък на ски, за да останат насаме с мислите си.

Светът се променя

Не само Япония преминава през социалните промени, които водят до ohitorisama. Целият свят се тресе от тях – раждаемостта спада, все по-малко хора сключват брак, нациите застаряват.

Много държави виждат възхода на онези, решили да живеят сами. Само в Лондон търсенето на апартаменти за един е скочило със 128% за 30 години.

По целия свят се образува "супер соло обществото“, което включва младежи, които никога не се омъжват или възрастни хора, които решават да останат сами, след като са овдовели. Това е бъдещето не само на Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лута се все още човечеството кой път да хване. Здравето, знанието и залъкът са най-важните предпоставки за качествено общество. Огледаме ли се, виждаме в първите редици много нездрави хора без нпотребност от знание или с някакво мини ьнание, но с озадачаващо грамадни залци в устата. Накъде, закъде? И с какъв чип са програмирани към непосилния за ума им залък ?Грозна гледка, думи няма. А казано е, че красотата ще спаси света. Време е за красивия залък.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България е ясно -те по улицата не могат да вървят без да се блъскат,бутат,засичат настъпват и ръгат пък за по-сложни неща да не говорим.Но нали не обсъждаме диви селяни?Говорим за нормални хора.Маймyните са си маймуни не са хора.
30
1
 
12
 
! Отговори
179 преди 4 години
В България самотниците кучета ги яли. Да бъда честен всички уязвими групи във България са подложени на геноцид. За пенсионерите не искам и да отварям тема защото на 1во място те са си виновни ,че са възпитали деца егоисти 2ро държава ги е оставила на самотек. България не е социална държава и това е голям проблем . Вече и младото население е подложено на терор особено младите мъже. И последствията масова емиграция в добрия случай. Алкохолизъм, наркотици та даже и самоубийства във най-лошия ?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото ще са по-добри хора от 80% от африканците и останалите подобни включвам и разни екзотични етноси в БГ.Ето затова.Не вярвате ли?Напишете в гугъл Бангладеш,Сомалия,Мексико,Индия и разгледайте какво виждате.Е няма да са такива.Там имат по 10-15 деца и въобще никой не си задава въпросът защо е нужно да има такива количества очевидно не ставащи за нищо хора.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо си мислите, че вашите деца са нещо смислено за света или въобще за някого?
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Просто са нещо приятно и забавно."Щеше да е напълно вярно, стига да не бяха смазващите грижи по отглеждането им!Разбира се, ако ги хвърлите на бабите да ги отгледат е нещо съвсем различно...
26
12
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Пребиваването на земята без да оставиш нещо след себе си, прави живота на човек безмислен. Някой може да остави нещо на обществото, но най-лесното са децата!
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Просто са нещо приятно и забавно.В нета има едно клипче за бъдещето на Вселената.След известно време всичко ще се превурне в една огромна черна дупка и яремето и пространството няма да имат значение защото няма да има какво да ги измерва нито регистрира.След това тази черна дупка или ще се изпари отделяйки много малко енергия за следващият милиард милиард милиарда години или ще се сблъска с друга Вселена и това ще доведе до началото на новият Голям взрив.И ново начало.
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Децата са единственото важно нещо в живота, всичко останало е много назад"Да, и защо е така? Много ви е важно да оставите безценните си гени на Вселената, нали?
23
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са единственото важно нещо в живота, всичко останало е много назад.
22
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То си е хубаво да има човек деца или дете но да има и качествен човек с който да го отгледа.Повечето млади жени сега са използвачки гледат само парите и искат да се обвързват на сигурно поне от тяхна гледна точка.Някой да им осигурява всичко пък те да правят каквото си поискат.Или да работят но да не изпитват семейни задължения.Добро или лошо това е реалност и причина младите хора все по-трудно да имат семейства.
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно, тия които имате голям зор за деца, дали имате вече такива? Или просто си мечтаете, с идеята, че ще е "много яко"? Защото родителството е пълна съсипия-на сили, нерви, време, тревоги и на последно място и пари! Освен, ако сте роми и ги гледате по ромски.
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Зависи колко добре е направен.Казват че в бъдеще ще могат да го направят органичен-с истинска кожа поне на пипане която е леко топла.Няма да има кръв,сърце нито стомах и черва също така няма да диша но другите му неща ще бъдат като истински.Ще може да готви колкото отличен готвач в скъп ресторант.Няма да му е скучно като просто стои вкъщи и се зарежда на специален стол за да изглежда като човек.Може да бъде влюбен,приятел,събеседник или слуга.Чакат ни много чудеса.
19
1
 
14
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Явно на теб ти звучи добре, но аз имам чувството, че описваш сценарий от филм на ужасите. Не може робот да има чувства и емоции! Роботът не може да има деца. Представи си правите секс и му свърши батерията. Или го заведеш на ресторант и се бъгне, и изпотрепе половината посетители. Аз имам нужда от близост, топлота, смях, споделяне. Не можеш да получиш това от робот.
18
5
 
22
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Това явление е характерно не само за японците. Навсякъде е така. Това е неизменно свързано със смартфоните и социалните мрежи. За сега жените са по-податливи, но и мъжете изпадат в капана на социалните мрежи. Бавно но сигурно не се усещаме, как в свободното си време вместо да излезем на вън, или да поканим приятели, киснем във фб, инстаграм, цъкаме някоя онлайн игра или пишем коментари в днес.бг. Комуникацията човек-човек придобива все по-малко значение. Дали е правилно, времето ще покаже.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Ами ако изглежда като човек?Има емоции,чувства може да мисли логически?Ако се опиташ да му докоснеш клепачът на окото с върхът на показалеца си и тя/той направи гримаса отдръпне ли главата малко назад със съвсем плавно движение изгледа те леко сърдито и с възмущение и ти каже мърдайки устни за да произнесе думите "Престани да се държиш като малко дете.Аз не съм точно човек но не съм и тостерът ти с блутут и уайърлес..." Ето до там са стигнали и мога да те уверя че напредват много бързо
16
3
 
30
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Каква Япония,какви 5 лева.Каква е ситуацията в България?Разделени семейства.Колко деца отраснаха без родители,които работят в чужбина?Колко хора си зарязаха родителите на село и замнинаха?А знаете ли колко семейства има пръснати из целият свят.Пример.Майката в САЩ,бащата в Испания,синът в Германия,а дъщерята в Гърция.А какво да кажем за пенсионерите?Какакво да кажем за младежите,които се пребиват от работа,не могат да си позволят жилище,а ученичките търсят спонсори!Капитализъм ребята!
15
1
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Доживях *** да преведе някоя интересна статия не от обичайните и шашкании, тази тема се изследва на Запад още от преди десетина година нарича се Аз- ориентираното поколение.
14
9
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Не, благодаря! Хиляди пъти предпочитам човека пред робота. Искам семейство, искам деца, искам пълноценен живот, както аз го разбирам. След вечерите с куклата следва психоза и самоубийство. Това не е нормално! Ще забранят и да си говорим скоро! И да се женим! Който иска да работи по 16 часа в денонощието, да няма близки, да живее с кукли и да умира на 25 от умора! Само не ме учете аз как да живея! Всеки сам си избира бъдещето, а не ти го спускат като закон!
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички искат да имат деца, всеки си прави собствения избор. Ще имате да взимате, обаче с опити за внушения, че хората трябва да живеят като роботи и да нямат личен живот! И как трябва да живеем? Работейки всяка секунда, за да ни подхвърлят накрая по няколко жалки стотинки и да се чувстваме реализирани ли? Няма как да стане! Те японците затова се докарват до абсурдни състояния и умират на 30 години от преработване, и самотни. Е, голямо постижение! А 10%,които държат 90% от парите имат деца!