Коронавирусът уби и най-старата микронация в Австралия

Реката Хът е основана преди 50 години и дори обявява война на Австралия
11 авг 2020 18:45, Нели Христова
32
Коронавирусът уби и най-старата микронация в Австралия
Снимка: Flickr

След 50-годишно съществуване най-старата микронация в Австралия вече не съществува. Разбира се, причината за нейният край е COVID-19.

Реката Хът е самопровъзлгласило се княжество, основано от принц Леонард Касли през 1970 година. То имаше собствен паспорт и дори обявява война на Австралия преди време, ала през последните години е по-добре познато като странна туристическа атракция. Според принц Леонард Касли, Реката Хът е създадена благодарение на правна вратичка. Тя се намира в Западна Австралия на 500 км от Перт.

Княжеството е обитавано едва от 30 души, въпреки че е два пъти по-голамо от Макао - 75 квадратни метра. То не е признато от Австралия, но хората на Реката Хът се държаха като независима нация. Правителството даваше визи и шофьорски книжки, въведе собствени паспорти, валута и марки, имаше собствен флаг и изненадващо - 13 посолства в 10 различни страни, включително САЩ и Франция.

Но сега това вълнуващо приключение завършва. Пандемията от COVID-19 и един голям дълг слагат края на Реката Хът.

Принц Леонард умира през февруари миналата година, а на престола се качва принц Грейм Касли. Освен земята и нацията й от 30 души, той наследява и дълг от 2,15 милиона долара. За да успее да го изплати, Касли е принуден да продаде земята, върху която живеят хората му. Самият той признава, че е съсипан.

"Много е трудно да гледаш как баща ти изгражда нещо в продължение на 50 години и ти трябва да го продадеш. Това са тежки икономически и здравни времена по света и ние също го усетихме", казва принц Касли пред CNN.

Най-известната микронация в Австралия

Микронациите са група от хора, които твърдят, че са част от суверенни държави, но не са юридически считани за независими, за разлика от микродържави като Ватикана, които имат международно признат суверенитет. А Австралия е държавата с най-много микронации в света. През изминалите десетилетия дузина нейни граждани са обявили създаването на свои микронации на територията й. Ала нито една от тях не е толкова известна, колкото Провинцията на Реката Хът. През тези 50 години тя редовно се появява в международните медии.

Принц Леонард основава микронацията след като решава, че е несъгласен със земеделските правила на Австралия. През тези 50 години той превръща фермата си не само в своя държава, но и в туристическа атракция, а хора от цял свят идват да си купуват паспорти, валута и печати. Но като много туристически дестинации, княжеството бе уязвимо на последиците от пандемията.

През последните 15 години туризмът носи най-много приходи на Реката Хът. Самопровъзгласилото се кралско семейство лично посреща посетителите и им помага да си вземат виза, която струва едва 2,50 долара. За някои туристи, дори само печата в паспорта им от княжеството е достатъчен, за да направи пътуването им вълнуващо. 

След като вече имат виза, туристите са развеждани из княжеството от служител, който им разказва историята на Реката Хът. Те купуват доларите на микронацията, които се търгуват 1:1 с австралийските, могат да изпратят писмо от пощенската служба, да пият чай и да посетят параклиса. Разбира се, Реката Хът има и галерия, в която са поместени повече от 300 произведения на изкуството. Сред тях е и бюст на крал Леонард, създаден от канадски майстор.

През 1977 година микронацията обявява война на Австралия, тъй като австралийското правителство си искало неплатените данъци от княжеството. Не е ясно как Реката Хът е щяла да води тази война, тъй като тя създава военните си редици чак след 11 години. Войната на принц Леонард срещу Австралия продължава само няколко дни и това нахално проявление на сила не направи нищо, за да възпре австралийската данъчна служба. Тя продължава да преследва княжеството заради неплатените сметки, а това доведе и до капитулацията на микронацията преди седмица.

Въпреки че е разстроен от развоя на събитията, принц Касли е категоричен, че се гордее с това, което баща му е постигнал и се надява, че наследството му ще бъде запомнено и от бъдешите поколения.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе Северна Македония я пиши бегала!
25
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 2 месеца
Има грешка в статията - няма как 30 човека да обитават 75 кв. метра - та това е тристаен или по-голям двустаен. Може би км?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е, защото Путин закъсня много с ваксината.
23
1
 
7
 
! Отговори
патладжан преди 2 месеца
тея се по щури и от нас :)
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 17
А кое е най-важното в момента, а умствено напредналия?
21
0
 
10
 
! Отговори
ко рйечи? преди 2 месеца
Какви са тези ши-зо-фре-нии?!!?!?!?!1111
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И как 30 човека живеят на 75кв. метра? Аз сам живея на 120кв и ми е малко..
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как се основава река?
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да видиме самопровъзгласилата се микронация Северна Македония колко ще изкара преди да я абсорбира Албания
17
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ли е най-важното в момента. Умствено изостанали сте в тоя сайт.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само за сведение на списващите, сигурно хола на доста от пишещите тук е по-голям от 75кв.м.
15
0
 
17
 
! Отговори
Микронезия преди 2 месеца
А микроцарят Киро бе позорно изгонен от царство Катуница, а дворецът му (много повече от 75 квадрата) опожарен от местни републиканци и радикали, неодобряващи монархията.
14
0
 
25
 
! Отговори
КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА преди 2 месеца
75 Квадратни километра са... Не са 75 квадратни метра..... Ах колко умни главици
13
1
 
8
 
! Отговори
maikati преди 2 месеца
разбира се, че ковида е виновен. *** ПРОСТИТЕ СТЕ
12
2
 
23
 
! Отговори
A преди 2 месеца
Добре, че не е 75 квадратни сантиметра, че тогава не знам какво щяхме да правим?!?
11
0
 
10
 
! Отговори
Вътко преди 2 месеца
Короната и съпътстващ дълг от 2,5 млн. долара.
10
0
 
18
 
! Отговори
do 9 преди 2 месеца
Какво се чудиш, Нели е скарана с мерките и теглилките
9
0
 
45
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
Княжеството е обитавано едва от 30 души, въпреки че е два пъти по-голамо от Макао - 75 квадратни метра ??? ? смях хахаха мега сте зле
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната демократическа утопия зарината от дългове ще отиде на бунището, където и е мястото
7
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната комунистическа утопия зарината от дългове ще отиде на бунището, където и е мястото