Грета Тунберг се върна на училище: Какво направи през свободната си година?

След 12 месеца активистката отново ще е в класната стая
27 авг 2020 20:30, Нели Христова
72
Грета Тунберг се върна на училище: Какво направи през свободната си година?
Снимка: БГНЕС

В една от най-известните си речи Грета Тунберг заяви: "Трябваше да съм на училище сега". По-малко от 12 месеца по-късно активистката отново се връща в класната стая. Тя пропусна една дълга година от обучението си, за да вразуми световните лидери и да ги накара да се борят повече срещу климатичните промени.

Грета публикува снимка в Instagram с описанието: "Свободната ми година приключи. Толкова е хубаво да се върнеш обратно на училище." Но тя далеч не си губи времето през тези 12 месеца. Ето какво направи Грета Тунберг, докато съучениците й бяха в класната стая.

Август 2019 г. - пътуване по вода към Ню Йорк

Много ученици биха се радвали на пътуване с лодка през свободното си пътуване, но това, което Грета направи, бе малко по-различно. Тя пропътува 4800 км през Атлантическия океан. Активистката отплава от Плимът, а целта й бе Ню Йорк, където щеше да се проведе срещата на върха на ООН. Грета се качи на яхта, които излъчва нулеви въглеродни емисии. Тя искаше да е сигурна, че пътуването й ще остави възможно най-малък отпечатък върху природата.

"Войната ни срещу природата трябна да спре", заяви активистката, когато стъпи на твърда земя в Ню Йорк.`

Началото на септмеври - реч пред лидерите на ООН

Най-популярната реч на Грета Тунберг е именно от срещата на ООН. В нея тя настояваше за бързи действия и заяви на публиката: "Не би трябвало да съм тук пред вас. Трябваше да съм на училище от другата страна на океана."

За речта се говори дълго, тъй като Грета заяви, че лидерите са откраднали детството й. Много хора застанаха зад думите й, но и много бяха против тях, тъй като със сигурност богато дете от Швеция не може да се оплаче от откраднато бъдеще, за разлика от бедните деца в Африка.

След тази пламенна реч погледът на Грета срещна Доналд Тръмп. Физиономията й показа, че не му е голям фен.

В края на септември - глобална стачка заради промените в климата

От САЩ Грета отпътува за Канада, където се състоя масова стачка заради прочените в климата. Хиляди се събраха в Монреал, а стотици прояви имаше в различни градове по целия свят. Огромният протест бе вдъхновен именно от стачките на Тумберг "Петъци за бъдеще".

Според властите в Монреал 315 хил. души са присъствали на събитието, което го прави най-масовият протест заради климата, организиран някога.

По време на събитието Грета се обърна към хората в социалните мрежи, които не я харесват: "Хейтърите са по-активни отвсякога. Те ме обиждат. Подиграват се на дрехите ми, косата ми, на различността ми. Грижа ги е за всичко останало, но не и за климата.

Декември 2019 г. - още едно пътешествие с лодка

Грета остана в Америка за да вземе участие в конференцията за климатичните промени, която трябваше да се проведе в Чили. Ала в последният момент събитието бе преместено в Испания. Тунберг, разбира се, не си купи билет за следващия възможен полет, а написа съобщение в Instagram, с което се молеше някой да й помогне да стигне до другата страна на Атлантическия океан без вредни емисии.

Семейство ютубъри й предложи своя катамаран и така Грета отплава за Испания. Пристигна на пристанището в Лисабон, Португалия, където заяви: "Трябва да работим заедно за да осигурим условия за живот за човечеството. Борим се не само за себе си, но и за децата си и внуците си, и всяко живо същество на Земята."

Началото на 2020 година - речи пред Тръмп и ЕС

В началото на годината Грета бе гост сценарист на едно от най-популярните сутрешни радио предавания във Великобритания - BBC Radio 4's Today Programme. Тя го превърна в специален подкаст за климата.

През януари тя се присъедини към лидерите на ЕС на икономическия форум в Швейцария и отново привлече вниманието заедно с Тръмп. Двамата държаха речи на събитието, но посланията им бяха коренно различни. След това, през март, тя присъства на още една среща - на Европейския парламент и разкритикува плана на ЕС за справяне с климатичната криза.

А дори и пандемията не спря Грета - тя призова за онлайн стачка, която да замести "Петъците за бъдеще". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
18
 
! Отговори
Donald Trumpberg преди 3 години
тъкмо се бях затъжил за тоя скандинавски *** и той зема че изплува от дълбините на забравата
33
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
значи е избягала от психиатрията?..па и друго:-От снимката се вижда,че бая мъжествени ръце има...Не бих искал точно тая да ми удари един.."токат"....това дете е преродена вещица..Изписано е на лицето й..Съжалявам..
32
0
 
16
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До TROYKНа някои от снимките от пътуването й до САЩ ясно се виждаха и двама възрастни - мъж и жена, никой не спомена кои са, според мен са родителите. Но друго е се тръби, че е преминала океана (да го подразбираме, че е била сама). Да ама не.
31
1
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Докара ли до пето отделение това моме ! Нищо ,след некоя друга година че запише вечерно...
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеМиДремеАми щото на теб и останалите затъпели консуматори тук не им дреме, затова добре че поне има някой като нея да му дреме. Не само да реве че им "взели" "полагащите се" просташки абитуринтски балове и да върти кючеци.
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази политическа пpocтитуткa я чака светло бъдеще. Ще стане хомосексуална феминистка, която цял живот ще говори пред публика, кокви *** са белите мъже, какви расисти са белите хора и как тя има решение за всички икономически, политически и хуманитарни проблеми в целия свят. Ще взима и солидна заплата от Сopoc до живот.
28
2
 
19
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Не знам кво е направила Грета, ама дано стане по - хубава като порасне. Комбинацията гpoзна и глyпaва жена, е много лоша.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А дори и пандемията не спря Грета - тя призова за онлайн стачка, която да замести "Петъците за бъдеще"."Онлайн стачка ахахахах х ахха не мога, просто не мога да спра да се смея.
26
1
 
28
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Грета,ако трябва да плаща изравнителните сметки на Топлофикация, после едвам до края на месеца ще крета. Ще реве за глобално затопляне.
25
3
 
12
 
! Отговори
НеМиДреме преди 3 години
Значи адски ми е важно....
24
4
 
4
 
! Отговори
Карлсон преди 3 години
Всички вие, като си плащате тока, топлата вода, порното и бензина(нафтата и газта), също пращате за "борбата с климатичните промени".После Грета била ***.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес пак са се стреляли в САЩ, пак убити на улицата.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кампанията на шефовете й отече в канала заради коронавируса и я върнаха обратно на училище. Наигра се, получи си петте минути слава и й дръпнаха шалтера.
21
1
 
18
 
! Отговори
Докога тези напъни? преди 3 години
Каквито номера не можаха да извъртят чрез Гретето, ще ви ги натрапят щете не щете. Опитаха методите на неофеодализма с "пандемията" и се видя, че работят. И ще има юруш към вечно губещите "зелени технологии", от които ще блажат спекулантите, а вие полека ще се върнете в режима "час ток, два часа свещ" както при соца. Енергийната система на Калифорния вече изнемогва от "зелено", наред е и Германия. И останалите общества на покорни балами. Но не и китайците - те не се ловят на гола кукичка.
20
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А беларуската Грета иска да става президент и по акъл и по външен вид много си приличат двете.
19
2
 
26
 
! Отговори
Леле преди 3 години
"Тя пропусна една дълга година от обучението си, за да вразуми световните лидери и да ги накара да се борят повече срещу климатичните промени." АААААААХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
18
3
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Аз пък си мислех,че е станала лесбийка. Толкова евроджендърско като климата.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това е новина ? Тийн ЕкоАктивистка с аутизъм тръгва на даскало ?Ами успех, ама това не новина а нещо съвсем естествено.
16
25
 
3
 
! Отговори
Луда млада преди 3 години
Само че вие да сте чували за други такива активисти. Малко са тези деца, повечето са конформисти и търсят лесния живот, следваг общоприетите норми и стандарти. Да се опълчиш на половин планета е революционно. Помислете и ще видите, че е точно така. Ако всяко дете можеше да бъде като нея, щяхме да ме залети от подобни каузи. Но не сме. Така че респект.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е турила подгушняк?

Спонсорирани публикации