Зрелищно: "Велика среща" на Юпитер и Сатурн на 21 декември

Последният път, когато светът е можел да види явлението, е било през 1226 г.
12 дек 2020 09:44,
23
Зрелищно: "Велика среща" на Юпитер и Сатурн на 21 декември
Снимка: БГНЕС

"Голямото съединение" на планетите Юпитер и Сатурн ще озари вечерта на най-тъмния ден на годината, 21 декември. Такова почти сливане на двата гиганта, като сегашното, не се е случвало от Средновековието, казват астрономи.

"Голямо съединение" или "велика среща" е терминът, който учените използват за рядко и изключително зрелищно явление. Юпитер и Сатурн застават в една линия пред човешкото око. Очаква се сега да се виждат толкова близо, че да заблестят след залеза като много ярка "двойна звезда". Астрономи наричат явлението Коледната звезда заради хипотезата, че библейската история за Витлеемската звезда е вдъхновена от такова събиране на планетите.

Доближаването, както изглежда от Земята, на двата гиганта, става на всеки 20 г., но последният път, когато светът е можел да види толкова близко докосване, като очакваното на 21 декември, е бил през 1226 г.

"Съединението" на Юпитер и Сатурн ще може да се види и от България, ако небето е достатъчно ясно, каза за "24 часа" шефът на обсерватория "Рожен".

"Може да изглежда, че двата гиганта са близо, но всъщност те са на стотици милиони мили разстояние, съобщава НАСА (по-точно - 646 млн. км.) Все пак гледката ще е удивителна, ако успеете да я видите малко след залез", допълва американската космическа агенция.

Просто Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си, периодично застават на линията на погледа ни толкова близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда.

Сега Юпитер и Сатурн вече видимо се "приближават" - в началото на декември са били на два градуса разстояние (приблизително два пръста, ако протегнете ръка напред). Кулминацията е на 21 декември,  когато ще са само на 0,1 градуса в нощното небе.

Последният път, когато тези планети са били толкова сближени, е бил през март 1226 г. За да получим представа, нека припомним, че това е 22 г. след като кръстоносците превземат Константинопол и 4 години преди цар Иван Асен II да разбие при Клокотница войската на епирския владетел Теодор Комнин.

Сегашната "велика среща" е един от тези редки моменти, когато величието на Слънчевата система се разкрива пред просто око, казва проф. Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт пред "Ню Йорк Таймс".

"За повечето възрастни сега е единствения шанс да видят това - казва Ейми Оливър, говорителка на Центъра за астрофизика към Харвард&Смитсониън, - Много малки деца може и да успеят да го видят втори път. За останалите е "Сега или никога".

Причината е, че следващия път, когато ще има "голяма среща" на Юпитер и Сатурн, макар и не толкова близка, ще е след 60 г. - през 2080 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Станко до Икар преди 3 години
Погледни илюстрацията - Сатурн е пред Юпитер, което е невъзможно гледано от Земята.
18
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
Толкова сте зле, че забравяте един неоспорим факт. Витлеемската звезда е била опашата звезда, т.е. комета. Пишман астрономи, астролози и журналисти.
17
2
 
2
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До stanqo.fromvarnaПрочетох още веднъж текста и никъде не видях комбинация Сатурн - Юпитер, а обратното. Не знам вие как сте го разбрал в обратен ред.
16
1
 
8
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 3 години
Астрономите могат с много по-голяма точност да предскажат хода на планетите, отколкото лекари и математици края на пандемията от SARS-CoV-2!
15
1
 
6
 
! Отговори
stanqo.fromvarna преди 3 години
Ало, учената медия, поставете Юпитер пред Сатурн и не се излагайте - никога гледано от Земята Сатурн няма да е пред Юпитер.
14
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Яхве/Юпитер ще му набие канчето на Сатана/Сатурн...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас сега душевно болните ще измислят хиляда катаклизми заради тази среща която реално не е кой знай какво значение :)))))))
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше идеи сред някакви учени по някакъв начин да се предизвика замърсяване на въздуха с цел да се намали силата на идващата слънчева светлина и глобалното затопляне. Тъй че налудничави идеи с лопата да ги ринеш, дано само не достигнат да властови позиции. Както се вижда с този вирус част от целта е постигната за икономическата стагнация. Сега ще се оправдават и далечни планети
11
0
 
7
 
! Отговори
Теле с коп преди 3 години
Нещо е много облачно и мъгливо напоследък, така че роботизираните телескоп в Рожен (където често им спират тока), най-много да наблюдава нещо "зрелищно", като пълното слънчево затъмнение по БНТ през 1999 година.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че Вселената не зависи от човешкия разум, че иначе и Слънцето трябваше да спре да свети за да не се "затопляме" на земята
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква драма, направо гръцка трагедия, две големи планети от слънчевата система се "срещали", но всъщност изминавали обичайните си траектории, а на Земята се случило нещо си сред човеците. Не са погинали растения, животни, но за част от човеците за които войната е в кръвта им-алчни за територия и ресурси, планетите им виновни. Нищо че са на светлинни години разстояние от Земята
8
1
 
8
 
! Отговори
До Гошо...Тъпото преди 3 години
Добре, че си имал ABS на коня и не си сгазил гаджето...
7
6
 
6
 
! Отговори
Велик ден преди 3 години
Ето тогава Бойко ще падне!
6
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Помня...великата среща през март 1226-та.Тогава като млад...кръстоносец,завладял Константинопол с моите приятели рицари се разхождах край Босфора като патрул с коня си.Изведнъж видях млада византийка,която изкочи иневидилица пред...бронирания ми кон.Успях да го спра навреме и да попитам...хубавицата какво прави тук сама.Чак тогава разбрах,за...великата среща,защото тя ми разясни...всичко,защото беше...просветена.Така се срещнахме и...харесахме;другото е...описано от хроникьорите.
5
4
 
12
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До noFreemanЩом си написал това, значи си пълна катастрофа като човешко същество, а и като познания за тази случка. Може да се говори с години за това събитие, но само ще ти кажа, че тримата влъхви не са евреи, а звезда на небето не е имало в астрономически смисъл. Тръмата влъхви са били посветени и ясновидци, и са наблюдавали реинкарниращия се Зороастер(заратустра, в тялото на Исус в ). Древните евреи нямат нищо общо със сегашните, както страхливите и затлъстели български мъже нямат нищо общо
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Последният път, когато тези планети са били толкова сближени, е бил през март 1226 г. За да получим представа, нека припомним, че това е 22 г. след като кръстоносците превземат Константинопол и 4 години преди цар Иван Асен II да разбие при Клокотница войската на епирския владетел Теодор Комнин.''А сега 12 години след управлението на ГЕРБ!
3
14
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
следващия път цялото човечество ще го гледа, защото ще бъде ваксинирано и здраво... а за витлеемската звезда ме напушва смях с внушението, че еврейчетата едва ли не тогава са съществували... пренаписана история така че да ги обожестви с вмирисаните им ***... не можахте да пишете само за физичното явление ами и намесихте и тоя уродски нечовековизъм...
2
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа. На всеки 24 часа Вигенин застава зад Румен Рублата като втория е с 90 градусова чупка в кръста за по-добро изживяване.
1
4
 
4
 
! Отговори
Караваджо преди 3 години
Шест без десет