Свежа салата от шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров

Ето една вкусна рецепта
27 мар 2021 09:31, Красимир Ангелов
16
Свежа салата от шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров

С наближаването на дългоочакваните по-топли и слънчеви дни все по-често се замисляме за студените коктейли, дългите летни нощи с приятели и онова усещане за безгрижност, което някак естествено ни завладява с постепенното покачване на температурите.

Авторите на кулинарната книга "Около масата" шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров, които към днешна дата продължават да приготвят вълшебни вкуснотии, на 31 март от 14:15 часа ще бъдат специални гости в новото дигитално лайфстайл събитие "Светът на Tialoto", където в рамките на 1 час дамите ще могат да се потопят в света на красотата, но и ще научат именно от известните мастършефове кои ще са гурме-вкусовете на лято 2021.

Дни преди "Светът на Tialoto" известните готвачи предоставиха специално за читателите на Az-jenata.bg изкушаващи рецепти, които са идеални за по-топлите дни.

Ето и първата от тях.

За нея ще са ви необходими следните продукти:

За 1 порция: 40 г. (2 броя) червени репички (нарязани на тънки кръгчета)
200 г. карфиол (настърган на ренде)
100 г краставици (измита и нарязана на тънки кръгчета, без да се бели)
1 стрък копър
3 листа мента
няколко листа бейби спанак
3 г (1 ч.л. сол)
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Карфиолът се настъргва на едро ренде и се поръсва със сол. Разбърква се добре с ръце, като упражняваме малко повече сила, за да втрием добре солта. Оставяме го настрана за минимум 30 минути на стайна температура или за една нощ в хладилник.

Изстискваме го добре от отделилата се вода и го поставяме в дълбока купа.

Добавяме репичките, краставиците, спанака, както и предварително нарязаните на ситно мента и копър. Разбъркваме с помощта на лъжица.

В друга купа смесваме всички съставки за дресинга и разбъркваме до постигане на хомогенна смес (За дресинга: ½ лайм (само сока), ¼ малка глава червен лук (нарязана на ситно),1 ч.л. непълна къри паста, 1 ч.л. непълна Мисо паста, 1 ч.л. непълна сусамов тахан, 1 ч.л. мед,1 с.л. стафиди (предварително накиснати в хладка вода), семена от нар за поръсване, 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (нарязана ситно и стрита със сол), 1 с.л. непълна оцет, 1 с.л. овче кисело мляко, 1 с.л. вода).

Ако дресингът е прекалено гъст, добавяме още една лъжица вода. Опитваме го и ако има нужда от допълнително сол, добавяме.

Смесваме дресинга заедно със зеленчуците и разбъркваме добре.

Поднасяме в дълбока купа.

Салатата може да се поднесе с морски дарове като скариди, октопод, миди или калмари.


16
Още от Миш-маш
Историята на Джанг - първият открит гей от Северна Корея, който бяга на Юг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
floko преди 2 седмици
Разликата между готвача и ПИДАЛА. Готвачът бърка днешната манджа,а пидала - вчерашната.
13
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Много готвачи, много буламачи! Куцо, кьораво и сакато се представя за черпак ( шеф ) :)
12
1
 
2
 
! Отговори
none преди 2 седмици
Шефе защо ме цезурира ? Какво толкова кзах ? Сайта ти не стрва но го чета редовно какво повече исакаш ?
11
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
ГОТВАЧ е правилната дума,БЪЛГАРСКА е,ако не знаете.
10
1
 
12
 
! Отговори
Пенка чистачката преди 3 седмици
От толкова много шефове няма кой да работи ?!
Сега е модерно да настържеш в една паница авокадо, киноа и шейтаке...И
Да се наречеш Шеф ?!
9
1
 
8
 
! Отговори
user преди 3 седмици
всички станаха шефове, а заведенията празни. на кой са шефове тези шефове?!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Кво да ви кажа. Щом готвачите станаха звезди...света не върви на добре."

Скоро очаквам и състезание за чистачки, най малкото с категории миене на чинии, мокро чистене на под и търкане на тоалетна чиния до блясък. На едно ниво са ми с готвачите, хахах. Но щом хората им е интересно и имат такива идоли - нека гледат...
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво да ви кажа. Щом готвачите станаха звезди...света не върви на добре.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свежа салата от цели краставици.....обилно полята с майонеза!!!!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Tия на кой са шефове?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
чудна работа - пък моя шеф изобщо не може да готви! само командва!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а рецепта от главен готвач кога? тея салати ги правеше баба ми без да е била шеф! хем по хубави бяха, щото ги правеше с истински продукти!
2
0
 
9
 
! Отговори
до с какъв преди 3 седмици
Според съставките, които прочетох, ракия, водка и всички видове анасонови напитки, наздраве :)
1
0
 
10
 
! Отговори
с какъв преди 3 седмици
концентрат върви?