Кленов сироп или мед - кой натурален подсладител е по-полезен?

Как да изберем
20 юни 2021 23:00, Илияна Николова
21
Кленов сироп или мед - кой натурален подсладител е по-полезен?
Снимка: istock

 Едно от най-здравословните неща, които можете да направите за организма си, е да намалите или да преустановите приема на захар. Когато решите да го направите, нормално е да се обърнете към естествените и природни подсладители, които не само доставят хапка сладост в ежедневието ви, но и ви носят полезни вещества.

Медът и кленовият сироп са сред най-предпочитаните и полезни от здравословна гледна точка натурални подсладители. Поради течната си текстура, те могат да се използват по всевъзможни начини, както в ястия, печива, десерти, така и в напитки.
 
Поради естествения си произход и минимална обработка, медът и кленовият сироп са наситени с множество витамини, минерали, антиоксиданти, протеини, но и въглехидрати. Не трябва да забравяме и калорийната им стойност. Тези две полезни алтернативи на захарта носят доста калории на организма, заради което с тях не бива да се прекалява, както и с нищо друго иначе здравословно.
 
Въпреки приликите между меда и кленовия сироп, между тях има някои съществени разлики.

По какво си приличат медът и кленовият сироп?
 
Приликите между меда и кленовия сироп идват не само от сходния им вкус, но и от факта, че съдържат доста близки количества протеини, мазнини, както и въглехидрати. Почти всички калории, които доставят двата продукта, идват от въглехидратите и захарите в тях. И двата вида подсладители са много богати на антиоксиданти, важни за предотвратяването на редица заболявания, възпаления в тялото, стареене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
12
 
! Отговори
Тук се изказват... преди 2 години
...хора, които дори не знаят, че в България деликатесът "кленов сироп" е няколко пъти по-скъп от натуралния мед...А степента на промишлена преработка в него е несравнимо по-висока от тази в меда...И те така с предпочитанията!
19
2
 
3
 
! Отговори
хомо хабилис преди 2 години
До неандерталецкленовият сироп не е англосаксонска измислица. 90% се прави от хора с фамилии Трембле, Морен, Коте, Бушар...
18
1
 
3
 
! Отговори
Maple leafs преди 2 години
Кленов сироп или мед, кое е по-доброто слабително средство?
17
0
 
3
 
! Отговори
Pet преди 2 години
До и ...Еми за какво да пишат? То като че ли остана само за ваксини и глупотевини. Аз не ги чета.
16
2
 
9
 
! Отговори
и ... преди 2 години
В пчелния мед няма мазнини! Моля, поне малко внимавайте като пишете, а някои пише и глупости. Цялата публикация е ала-бала.
15
4
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Което и да ползваш, ако не е в големи количества, е полезно. Може един месец мед, следващият кленов сироп. Всеки си има вкус и предпочитания.
14
5
 
6
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
То в такъв случай нищо сладко не е полезно и въобще ... нищо не е полезно.
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичката захар е изключително полезна. Хапвайте си сладичко - тортички, шоколади и всякакви захарни изделия без ограничения. Не спортувайте изобщо защото ще си изтъркате ставите и ще си изхабите сърцето. Всяка вечер пийте здраво ракия и вино със здрави пържоли и кюфтета. Правете си най-малко по 200л вино и 100л ракия на година. Не се ваксинирайте изобщо. В края на краищата, колкото по-малко пенсионери в бъдеще, по-голяма ще ми бъде пенсията.
12
7
 
1
 
! Отговори
tt преди 2 години
до 8 Меда съдържа 40% фруктоза, която не е нужна на тялото ни и поради тази причина се обработва само от черния дроб. Единствената разлика с алкохола е, че тя не действа на мозъка.
11
9
 
11
 
! Отговори
Пчелар преди 2 години
Леко с меда. Ама много леко. Тия глопотевини колко бил полезен по лъжица на ден ги разправяйте на ендокринолозите си. Че диабета нежно се се усмихва на прага ви!
10
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен 2А мозъкът ти с какво се храни,с гювеч-зарзават ли!?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кескьосе Пчелите ги подхранват с захарен сироп. Много рядко някой отделя от меда за да подхранва зимно време пчелите.
8
3
 
11
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Подслажвам си с малко мед. Не мисля, че в природата има нещо вредно. Не може да се сравнява мед и рафинирана захар.
7
9
 
10
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Ауе, къф е тоя кленов сироп?! Трябва ли всичко да вземем от англосаксонците?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разтъркайте пръсти през захарта във водата и ще видите как меласата се отмива и остава само бяла кристална захар без хранителна стойност.
5
4
 
3
 
! Отговори
tt преди 2 години
Захарта е 50/50 глюкоза и фруктоза. Меда е същото но малко по различно съотношение 60/40 и също е вреден, особенно за инсулиново резистентни. Аспартама не съдържа никакви въглехидрати(захари), но пък е токсичен. Най-добрия естествен и полезен подсладител е стевията.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кафявата захар е фалшива. Докато захарната тръстика се обработва от нея изтича и меласата която съдържа витамини и минерали и я отделят. Захарта се избелва с вар и още един препарат. След това се смесва бяла кристална захар с меласата от тръстиката и се получава кафява захар според количеството меласа се определя и самият вид на захарта. Московадо е с най-голямо количество меласа, демерара е просто оцветена. Когато закупите такава захар вземете малко от нея с 2 пръста и ги потопете във вода..
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, аз сега като се замисля... Меда е животински продукт. Вегетарианците и веганите ядат ли го?
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бялата кристална захар е отрова.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяла кристална захар.