Суперхрани - лененото семе и ползите му за косата

То е пълно с омега-3 мастни киселини
5 юли 2021 23:45, Иванка Гъркова
6
Суперхрани - лененото семе и ползите му за косата
IStock

Казват, че лененото семе е чудесно за отслабване. То има високо съдържание на фибри, които потискат глада. Но може би много малко от вас са наясно, че освен в борбата с килограмите, суперхраната е средство, с което може да подобрите здравината на вашата коса. А тя има нужда от подхранване, особено през лятото, когато е изложена на слънчевите лъчи.

Лененото семе, богато на микроелементи, произхожда от Близкия изток и може да бъде здравословна добавка към вашето меню. То може да се консумира както смляно на прах, за закуска, така и студено пресовано или цяло, като съставна част от някои печива, десерти и други.
 
Кои са полезните вещества на лененото семе и как действат на косата?
 
1. Омега-3 мастни киселини
 
Именно заради тях, ленените семена са изключително полезни за косата и кожата. Те подхранват и предотвратяват увреждането на косъма.
 
Омега-3 намалява изтъняването и капенето на косата, като същевременно се фокусира върху намаляването на сухия скалп и лющенето на кожата на главата.
 
2. Витамин В
 
Друго хранително вещество, което прави косата по-здрава и силна. При ежедневна консумация на ленено семе, то подобрява растежа ѝ и я прави по-гъста и лъскава.
 
Ако искате да си набавите витамин В чрез ленено семе, по-добре си купувайте такова на прах или си го смилайте сами у дома на момента. Може да го добавите към млякото си или зърнената закуска сутрин.

3. Витамин Е
 
Той е антиоксидант, който подобрява цялостното състояние на косата, насърчавайки здравословния ѝ растеж, подобно на витамин В.
 
С течение на времето скалпът бива атакуван от свободните радикали и става сух, освен това космените фоликули са по-слаби и растежът се забавя. Ежедневният прием на ленено семе може да забави този процес.
 
Още за полезните свойства на витамин Е ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абсолютно вредно е за мъже лененото семе:https://youtu.be/q_1Wcym8EvA
4
0
 
1
 
! Отговори
зодии преди 2 години
Не сме зодии
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после... венци у клозета.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смляно и да се понакисне в киселото мляко. Омеква.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лененото семе смляно или цяло е по-подходящо при диета?

Спонсорирани публикации