Чудо: Жена в Индия роди първото си дете на 70 г. след инвитро процедура

Тя отчаяно искала да забременее
21 окт 2021 21:00, Нели Христова
64
Чудо: Жена в Индия роди първото си дете на 70 г. след инвитро процедура

Жена, за която се смята, че е на около 70 години, е родила успешно първото си дете чрез "чудодейна" инвитро процедура в Западна Индия.

Д-р Нареш Бханушали, гинеколог от град Бхудж в щата Гуджарат, заяви пред The ​​Independent, че е провел успешно процедурата на Дживубен Валабхай Рабари. Жената е родила бебето си на 9 септември.

"Това е рядък случай, можете да го наречете чудо. Практикувам от 20 години съм провел над 1000 инвитро процедури, но никога не съм виждал подобен случай. Въпреки че сме щастливи, че случаят е успешен, ние все още призоваваме хората да не опитват да забременеят в напреднала възраст", ​​казва д-р Бханушали.

Документите за прием в болница, прегледани от The Independent, не посочват дата на раждане на Рабари, тъй като тя не притежава никакви документи, които да доказват нейната възраст, като например лична карта на избирател или акт за раждане. Това е често срещан проблем в селските райони на Индия. Лекарите обаче твърдят, че тя е посочила, че е на около 70 години.

Млекопроизводител от село Рапар, разположено на около 100 километра от Бхудж, Рабари призова лекарите да пренебрегнат възрастта й и да опитат да проведат процедурата, тъй като тя отчаяно иска да има дете.

"Казах й, че е твърде стара и това е твърде опасно за здравето й, но тя не ни послуша. Започна да плаче, казвайки "Дори и да умра, ще бъда щастлива, че поне съм опитала да имам дете“", спомня си д-р Бханушали, който ръководи процедурата в Центъра за процедури инвитро в Бхудж.

Д-р Бханушали каза, че Рабари се е обърнала към него за първи път преди около година и половина, след като четирима членове на нейното семейство успешно са заченали чрез инвитро процедури, проведени от него.

"Обясних, че всички членове на семейството са на възраст между 45-50 години, така че е възможно успешно инвитро лечение. Опитах се да я откажа, обяснявайки рисковете, казвайки й, че дори може да загуби живота си, но тя беше толкова емоционална, че в крайна сметка се отказах", разказва той.

За да проведат процедурата, лекарите първо уголемяват матката на Рабари и й прилагат хормонални лечения за започване на менструация, тъй като тя е била в постменопауза повече от 20 години. Тогава лекарите прехвърлят един ембрион с помощта на инвитро.

"При рутинни инвитро лечения ние пренасяме множество ембриони, но в нейния случай прехвърлихме само един, тъй като матката й не би могла да се справи с повече", казва д-р Бханушали.

Кръвните тестове, проведени 15 дни по-късно, разкриват, че тя е заченала успешно.

"Бебето се развиваше правилно, без никакви аномалии. Но на осмия месец кръвното й налягане беше високо и ние решихме да изродим детето един месец по-рано", каза д-р Бханушали.

Както процедурата, така и постоперативните грижи преминават гладко, без никакви усложнения. Момченцето, на име Лаало, е държано в интензивното отделение за 15 дни, след което и майката, и детето бяха пуснати да се приберат.

"Бяхме загрижени какво ще се случи с бебето, ако Рабари умре. Но членовете на нейното семейство и няколко от нейното село дойдоха и ме увериха, че ще се погрижат за детето, ако нещо се случи с пациента", казва Бханушали.

Лекарите казаха, че макар да са полагали максимални грижи за проследяване на хемоглобина й, и са привлечени специалисти по критични грижи, включително кардиолози, за да се гарантира, че няма да възникнат усложнения, успешното раждане остава изключение.

"Въпреки че се погрижихме изключително много, трябва да кажа, че тя имаше късмет и ние имахме късмет, че процедурата беше успешна", на мнение е лекарят.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 месец
До Анонимен 52 - Трай, не думай! Ще дадеш идея на някое НПО, което ще излезе със становище, че след като се возят безплатно в обществения транспорт, ромите трябва да получат това право и по отношение на инвитрото. И като ще се извият едни километрични опашки от ромки над 45-50 г., които ще искат безплатно инвитро, за да продължат да живеят на помощи и детски надбавки, леле, леле, леле!
52
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Що бе нашия Ицко Финци опложда на 90!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че индийците тук не са се сетили за инвитро, иначе както започват да раждат на 12- 13г., ако карат до 80 ще е ужас!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-вероятно е родила внучка и, ама там не мое да си самотна майка и бабата е поела отговорността. Че там са още отпреди 5 века и честта на семейството и тем подобни. Кой, че ти ражда на 70. Ай така ни прекарахте и с ваксините, да вярваме на някакви медии.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм на 9 септември щом е родено дано да го е кръстила Тодор Живков.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вече не е медицина.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На колко години е бащата?
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индия не е никак тъмна Индия.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43Ако не знаеш, в наши дни на момичетата много рано им идва цикълът и съответно спира по-рано.
44
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 1 месец
Нали яйцеклетките са стотици хиляди в яйчниците на всяко новородено от женски пол? Доколкото знам от статии по тази тема, цикълът на жените в климактерична възраст спира, защото намалява рязко нивото на определен хормон и в резултат наличните в яйчниците им яйцеклетки не могат да узреят. Виждаш, че в материала пише, че лекарите "прилагат хормонални лечения за започване на менструация", преди да забременят тази индийка инвитро. Не ми е ясно защо е трябвало тя да има менструация, не съм медик.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 15 - Моята майка имаше колежка, на която цикълът й беше редовен чак до 59-годишна възраст, а леля ми беше с редовен цикъл до 53 г. Не са малко жените, които са с цикъл до 50-52-53 г. Счита се, че чак след 60 г. няма как да има цикъл, не знам дали има изключения. Онази жена, която беше с цикъл до 59 г. казваше, че лекарите приемали и нея като изключение.
42
1
 
2
 
! Отговори
В друг материал преди 1 месец
прочетох, че е чрез инвитро процедура са прехвърлили в матката й ембрион, получен от донорска яйцеклетка, оплодена със семенна течност от съпруга на бабата. Значи е износила дете, чиято биологична майка е друга жена. Не можаха ли да си осигурят срещу заплащане услугата на здрава млада жена, която би се съгласила да впръскат в нея семенна течност от дядото в ден, в който има овулация? Това е много по-лесен начин за забременяване в сравнение с инвитрото. И нямаше бабата да рискува живота си.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата млада майка сигурно ще е на 80 години
40
0
 
7
 
! Отговори
циник преди 1 месец
Простотия ...
39
1
 
6
 
! Отговори
Замислен преди 1 месец
В Индия, принципно рядко доживяват 60. Общо взето, на 35 са без един зъб в устата. Жена на 70, пък ин-витро, малко ми е като марамота със станиола.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е била ваксинирана с три дози.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От куркумато е.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако историята е вярна. Индийско село, мизерия тя инвитро платила, веднага успешно. Айде.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
25 къде видя МНОГО. Един,два случая, някоя е друга звезда не е много. Хората живеят с идеята, че на 40 бременосттите е нещо нормално и безпроблемно, но истината е друга личен опит. Жени в началото на 30 си години са с изчерпан яйчникова резерв. Ако някога прабаба ти е родила 10 си дете на 40, то тя с ражданията, мъртво родени деца, кърмене през живота си почти е нямала цикъл и затова има на тази възраст яйцеклетки и зачева.
34
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Връх на егоизма е да раждаш сираче.