Пчелите ползват социално дистанциране, когато са болни

Те са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства
53
Пчелите ползват социално дистанциране, когато са болни
Снимка: Pixabay

Учени са открили, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести. Проучването демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си, - точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното отделение. „Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, каза съавторът на изследването д-р Алесандро Чини, цитиран от БГНЕС.

Основният автор на изследването - д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят патогени и паразити.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: пчелидистанция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
До Пчелар преди 2 години
Сигурен съм, че разбирате много повече за отглеждането на пчелите, отколкото учените, занимаващи се с ковид. Както не е редно те да дават компетентно мнение за пчелите, така недейте да давате Вашето за нещо, което не разбирате. Крайно време е всеки да осъзнае докъде му стига компетенцията и да слуша хората посветили живота си на това. За хората, които не разбират нито от пчели, нито от вирусология, спрете се да се правите на разбирачи, защото не сте.
47
2
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Умни същества. Природата винаги е по-добра от човека,а особено от еврозападналагай европа,където има сумати полове,прави краставици и ще духат перките за ток.
46
3
 
4
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 2 години
Ти виждал ли си пчели в кошер как ''дистанцирано'' живеят една от друга!? И как всички са с маски и със зелени сертификати за ваксинация!
45
3
 
3
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 2 години
Значи според вас, нарковаксърите, пчелите се пазят взаимно като си слагат маски и се ваксинират!? Кажи му ''нарковаксър'' и не го обиждай повече!
44
4
 
5
 
! Отговори
от село преди 2 години
На моите пчелички им уших добри палтета за зимата, сложих им индивидуално по една ваксина срещу грипа; давам им постоянно добавки срещу covid. През лятото им пускам класическа музика, по този начин те се чувстват добре, а медеца става музикален и класически! През зимата им паля печка с екологични дърва от Балкана. За Коледа на всички им правя подаръци. Това лято взех 5 нуклеуса взех на морето; събирах жесток медец - тип морски пясък; меда е скъп, но има голямо търсене от хората с проблеми с ...
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15 години се занимавам с пеларство. Пчелите имат изумително поведение, но статията е пълна глупост.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И носят маски
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пчелите не знаят как се вдига капак на кошер. Със сигурност. Но знаят как да се пазят взаимно, за разлика от нашите антиваксаджии.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жилят, ако се опиташ да ги убиеш.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали знаят как се вдига капак на кошер?
38
7
 
11
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Аз пък мислех, че се ваксинират. Как не са измряли досега без ваксини.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царицата обявявали им локдаун ?
36
7
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Пак да питам защо набодените психари са на свобода след като продължават да разпростряняват заразата!?
35
2
 
24
 
! Отговори
хня преди 2 години
Точно "когато са болни", а не когато са здрави или неваксинирани.
34
9
 
12
 
! Отговори
Пчелар преди 2 години
Като пчелар с доста голям пчелин за страната - над 585 пчелни семейства, да Ви кажа директно: изпитвам голям страх от ваксини, най-вече тези уж срещу covid; не разбирам как толкова бързо те бяха създадени, как за толкова кратко време те бяха изпитани и установено, че уж не дават нежелани реакции? Цяло лято съм на пчелина, и се дистанцирам от хора които ми внушават, че трябва да си сложа ваксина. Пчеларството е стар фамилен занаят, който съм го наследил от моя пра-пра-прадядо ми Симеон Каменополс
33
6
 
5
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Интелигентни пчели,учете се от тях..
32
1
 
8
 
! Отговори
до 32 от славянин преди 2 години
И защо хората се ваксинират след като продължават да носят и разпространяват заразата!? И защо като се набодат не се дистанцират по същата причина!? Около мен има достатъчно кихащи и кашлящи набодени колеги, защо те не се дистанцират, за да не разнасят заразата!? Май вие набодените сте доста тежко ударени между ушите!
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, хоарата наистина се дистанцират и ваксинират, а ти наистина си болен. В главата.
30
1
 
15
 
! Отговори
славянин преди 2 години
И хората ползват социално дистанциране когато са ИСТИНСКИ БОЛНИ - лежат в леглата си и не искат никой да ги безпокои, просто си следват вродения инстинкт за самосъхранение! Въпросът ми е защо внушават на хората че трябва да се дистанцират социално когато те НЕ СА ИСТИНСКИ БОЛНИ!?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за коалите или лястовиците??? Моля да разширите изследванията за социалната дистанция! Включително в паралелни светове /съгласно Струнната теория/. Моля ви!!!