Учени доказаха: Празниците и отпуските удължават живота

Ето защо не бива да се оправдавате, че излизате в почивка
17
Учени доказаха: Празниците и отпуските удължават живота
Снимка: Pixabay

Това, разбира се, го знаем отдавна, но сега е и научно доказано: празниците са полезни за вас. Толкова полезни, че дори може да удължи живота ви. Адмирации за резултата от това проучване, защото сега никога не трябва да се оправдавате пред приятелите, семейството или колегите си, че отново излизате във ваканция, информира БГНЕС.

Празниците са полезни за нас, категорични са резултатите от 40-годишно проучване на университета в Хелзинки. Те показват, че хората, които ползват по-малко от три седмици отпуск годишно, рискуват с 37% повече да умрат на по-млада възраст, отколкото хората, които ценят повече ваканцията, съобщава порталът Lonely Planet.

Проучването е започнало през 1970 г. сред 1 200 бизнесмени, които са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания поради затлъстяване, високо кръвно налягане или висок холестерол. Установено е, че има ясна разлика между бизнесмените, които почиват и тези, които не отделят достатъчно време за отпуски. Оказва се, че мъжете, които не вземат достатъчно почивни дни, по-често работят в свободното си време и спят по-малко.

Резултатите от изследването са представени на конференция на Европейското кардиологично дружество в Мюнхен. Водещият изследовател проф. Тимо Страндберг дори съветва лекарите да предписват почивка на пациенти в риск, а не да ги агитират за големи промени в начина им на живот.

В действителност здравословният начин на живот не може да компенсира твърде малкото почивни дни. Ваканцията е страхотен начин за премахване на стреса и освобождаване от отговорност, че нито една суперхрана не може да се конкурира с това. Освен това, коригирането на нездравословния начин на живот може само да причини повече стрес, което от своя страна има обратен ефект.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: отпускапочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да съм Робинзон за две седмици.
16
1
 
0
 
! Отговори
Даниел Иванов преди 2 години
Добре тогава. Отсега нататък ще се отдам само на почивки и празнуване и ще стана безсмъртен. Ще имам възможност да си видя n - те поред правнуци, също така ще видя краят на епидемията, краят на съществуването на всякакви политически съюзи, краят на нациите и т.н
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наи евтино излиза да бягаш 5 км на ден и да не прекаляваш с храната и винаги усмихнат и в добро настроение независимо от всичко негативно казвам ви че това е наи добрата и евтина рецепта за подмладяване
14
2
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
но най-вече @бането и рикията ... вервайте
13
1
 
0
 
! Отговори
Taню преди 2 години
И аз откак взех да не се преработвам, та си се подмладих :)Преди тва дедлайни, стрес, недоволни нагоре и надолу по стълбицата. Нема смисъл, правя едни 2-300е на ден за час-два, верно, много е специфично и минимална грешка, и ще я четете след минути, но се оправям. Наборите на нищо не приличат - едни шкембета, едни тупета... За едната заплата, висене в задръствания и шаващи полвинки... Както казваше Том Круз - коктейли и мечти... ;)
12
4
 
1
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Това си е самата истина, затова и не работя. Аз за под 5 хиляди нето заплата не работя.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе вервам им 40 години проучване ..
10
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Само ако вземаш 1000 евро заплата иначе бачкаш и през отпуската :)))
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40 години- Много знаеш, бе! Много ги разбираш! Вече го има научно доказана, обаче и може да се позлва, като аргумент, за това да се въведе 25 дни почивка в България, или 30 за двойки с деца.
8
4
 
7
 
! Отговори
Държавен чиновник преди 2 години
Много е добре на държавна работа; по цял ден си из интернет, ходиш в командировка, колата винаги е пълна с хубави неща; дават ни доста провизии да се почерпим за здравето на проверяващите. Отпуската ни е голяма, почивни дни бол покрай празниците; на море ходим поне два пъти в годината; дрехи втора употреба не купувам, да не съм беден адвокат, а? При мен само слиповете са по 74.95 лв бройката! Нищо евтино не си слагам на тялото. Пия кафе само по МОЛовете и то скъпо; много обичам да ме черпят ..!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да сме безделници, но не сме без празници.
6
4
 
13
 
! Отговори
40 години преди 2 години
проучване за нещо,което е известно и на децата! Явно имат доста пари за харчене! В момента у нас болшинството хора не могат да си позволят пълноценна почивка заради липса на средства. Друг проблем са безобразните ограничения, които водят до загуба на работа и отново до безпаричие. И от там до притеснения за бъдещето. На трето място стреса, който се лее от телевизорите и идиотските мерки на правителството доразболява хората. Ще ни трябва доста дълга почивка, за да се съвземем.
5
1
 
19
 
! Отговори
Оле преди 2 години
Добро утро! От години се придържам към това правило
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брей, да мислиш и действаш самостоятелно удължавало живота. смятай ако правеше така цял живот, а не беше роб на повикване (имащ работа)
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зелените сертификати увеличават стреса и водят до редица заболявания.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това важи за работещите защото само такива могат да излезнат в отпуск.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Периодично някой открива топлата вода.