Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата

Според тях паниката около глобалното затопляне е поредният заговор
Обновена: 26 ное 2021 19:11 | 26 ное 2021 19:00, Нели Христова
256
Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата
Снимка: Pixabay

Част от онлайн движението на антиваксърите, разпространяващо дезинформация относно ваксините, измести фокуса си. Новата цел - изменението на климата.

Матю е убеден, че зад две от най-големите новини на нашето време се крият злонамерени сили и че не му се казва истината.

"Цялата тази кампания на страх и пропаганда е опит да се изгради някакъв нов дневен ред", казва той. "Няма значение дали е изменение на климата, вирус или нещо друго."

Родом от Обединеното кралство, Матю живее в Нова Зеландия през последните 20 години. Страната е една от няколкото, които имат за цел напълно да премахнат COVID-19 чрез изключително строги мерки.

Притеснен от подхода на правителството на Нова Зеландия, той се обръща към социалните медии за новини и подкрепа. Онлайн групите, към които се присъединява – срещу ваксините и маските – го излагат на напълно необосновани конспирации за зловещи глобални заговори, които стоят зад пандемията от COVID-19.

Потапянето му в този конспиративен свят е оцветило мирогледа му и е повлияло на отношенията му. Той говори с екипа на BBC чрез видеообаждане, докато е скрит в края на градината си, защото се страхува, че партньорът му - който не споделя някои от неговите възгледи - може да го чуе.

Напоследък групи като тези, от които Матю е част, споделят подвеждащи твърдения не само за COVID, но и за изменението на климата. Той вижда "COVID и климатичната пропаганда" като част от един и същ сюжет.

Мрежата "Бяла роза"

Това е част от по-голям модел. Групите за борба с локдауна и ваксините в Telegram, които някога се фокусираха само върху пандемията, сега инжектират дебата за изменението на климата със същите конспиративни разкази, които използват, за да обяснят пандемията.

Публикациите далеч надхвърлят политическата критика и дебат - те са пълни с невярна информация, фалшиви истории и псевдонаука.

Според изследователи от Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, който изследва глобалните тенденции в дезинформацията, някои групи споделят подвеждащи публикации, че проблемът с изменението на климата се преиграва или дори е "измама", която има за цел да контролират хората.

"Все по-често терминологията около мерките срещу COVID-19 се използва за разпалване на страх и мобилизиране срещу климатичните действия", казва Джени Кинг от ISD. По думите й, тук не става дума за климата като политически въпрос. "Фактът е, че това са наистина чисти вектори за получаване на теми като власт, лична свобода, агентство, гражданин срещу държава, загуба на традиционния начин на живот – за да се предадат всички тези идеи на много по-широка аудитория.

Една група, която е възприела подобни идеи, е "Бялата роза" - мрежа с локално управлявани подгрупи по целия свят, от Обединеното кралство до САЩ, Германия и Нова Зеландия. Матю се натъква именно на нея.

"Тя не се управлява от един или двама души", обяснява той. "Това е нещо като децентрализирана обществена организация."

Матю споделя, че членовете й получават стикери, които разлепят из града, в който живеят. Тези стикери носят лозунги с антиваксърски послания, такива срещу маските и конспиративно съдържание, включително лозунги като "Съпротивлявайте се на новото нормално", "Истинските мъже не носят маски" и фалшиви изявления като "Няма пандемия". Матю за първи път се присъедини към местния канал на White Rose, след като вижда такъв стикер - и сега той поставя същите лозунги на стълбове около дома си близо до Оукланд.

Той говори за "Голямото нулиране" – неоснователна теория на конспирацията, че глобален елит използва пандемията, за да установи сенчест Нов световен ред и "суперправителство", което ще контролира живота на гражданите по целия свят. Въпреки че смята, че някои от теориите, публикувани онлайн, са твърде конспиративни, Матю наистина вярва, че има "сливане на собствени интереси, правителства, големи корпорации", управляващи шоуто.

Неговите възгледи оказват истинско влияние върху живота на Матю – отличавайки го от тези, които са му най-близки.

Напоследък, казва той, се чувствал неудобно, защото деветгодишната му дъщеря правела презентация за изменението на климата в училище. В същото време той съжалява, че е попаднал в конспиративна заешка дупка.

"Събуждах се всеки ден през последните три или четири месеца, чувствайки тревожност за света и онова, което се случва", казва той. "Честно казано, искаше ми се това да не бях попадал тук."

"Тя е напълно извън релси"

Кристин гледа на това от другата страна на монетата. Тя е медицинска сестра в Белфаст, която лекува пациенти с COVID-19.

По време на пандемията една от приятелките й започва да вярва в екстремни конспирации относно COVID-19 и ваксините. Тя дори започва да мисли, че Кристин е част от огромен заговор. Точно като Матю, тя се е присъединила към канала на "Бяла роза" за своя местен район. BBC се свързва с нея чрез Telegram.

"Това е лудост. Страшно е", казва Кристин точно преди да отиде в болницата за нощна смяна.

Изведнъж приятелката й започва да вярва и на фалшиви твърдения за изменението на климата - многократно публикувайки по темата в Instagram. Става толкова трудно, че Кристин трябва да прекрати комуникацията си с нея. "Тя сега вярва, че изменението на климата не е реално - и че всичко е схема за обезлюдяване на Земята и унищожаване на човечеството."

Новата линия на конспирацията

С напредването на пандемията, ваксините влизат в сила и много страни, особено богатите, се приближават до нормалността. А този поврат от COVID към изменението на климата е нещо, което изследователите наблюдават в редица онлайн пространства.

Един от начините, по които ISD засича тази промяна, е около термина "климатичен локдаун". Използва се за обозначаване на напълно неоснователната идея, че в бъдеще може да имаме блокиране в стил COVID, за да противодействаме на изменението на климата.

Терминът е популярен сред ютубърите, които търгуват с конспиративни теории - но учените по климата казват, че блокирането не би било сериозна стратегия за смекчаване на изменението на климата. Локдаунът заради COVID, например, само незначително намали емисиите на парникови газове.

Въпреки това, страданието, причинено от COVID и блокирането, както и лъжите, които се появиха около тях, положиха основата за разпространение на още повече конспирации. Нагласа е обхванала група хора, които обвиняват  за всички лоши новини сенчести заговори на влиятелни хора - вместо да приемат реалността за бъдещето на планетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият свят излезе извън контрол последните години. Това е студен душ за всички да се осъзнаят. То не бяха биткойни, коли в космоса , измислени войни,куп глупости, бах тая еволюция. Много маймуни на клонът накрая се чупи.
20
2
 
11
 
! Отговори
Кузнецкий бассейн преди 2 години
Киловатчас електроенергия може да се получи чрез изгаряне на въглища, или на газ. Взимаме калкулатор и смятаме кое колко е, отчитаме глобите за отделяне на CO2 емисии. Калкулатора съобщава, че въглищата са по изгодни. На вратичките на шкафчетата в съблекалните на миньорите от Кузбасс вече са закачени портети на Урсула с комисарите от Еврокомисията и членовете на германската енергийна агенция - 10% повишаване на производството на въглища за последната година. Почти цялата продукция отива на запад, и сюрприз, сюрприз - на двойна цена.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от вернте конспирации беше падането на социализма. Преди 40 години е било абсурден мит, но стана ли? Стана.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След призива на COP26 за намаляване на CO2 емисиите, Китай обяви построяването на най-малко 150 ядрени реактора за следващите 15 г. - повече отколкото в целия свят за последните 35 г., и ще задмине САЩ по ядрена електроенергия. Ядрената енергия не отделя CO2 емисии, Китай става въгеродно неутрален. Това е масова енергийна трансформация за която западните демократи с техните ограничени бюджети, политическа воля и обществено мнение за вятърни мелници могат само да мечтаят. И в Китай ще продължават да карат коли.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ибават се то е ясно,джендърите едно че искат да ни направат лева резба,друго с тия ваксини,трето горивата,цените,но ние сме тегави!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ознава безпрецентна борба за уран и ураниев оксид. А в Германия Аналена Бербок, зелените които спечелиха голям процент на изборите и са втори в коалицията ще затварят заводите защото вятърните мелници и соларните панели не могат да осигурят дори и 12% от необходимата енергия. Аналена Бербок, втора в коалицията, заяви, че ако не минат на зелена енергия, малките германчета няма да доживеят до 40 години заради климатичните промени.
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозинството конспиративни теории се сбъднаха, но не се сбъднаха брътвежите на Ал Гор от преди 20 години, че до 2010 крайбрежните градове ще са под вода. Ухайте под вода продажници подли.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кола вече се чака 2-3 години, а може и до 5 да се проточи чакането. Фолксваген уволни 35 хиляди работници. Продикцията на автомобилните концерни е паднала с до 50%. Пежо и Ситроен затварят заводи. С вятърни мелници и соларни панели не се прави индустрия, скоро и други заводи ще започнат да затварят.
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак антиваксърите са им виновни за всичко! Теориите за изменението на климата бяха много преди Бил Гейтс да пусне вируса и "ваксините", така че тогава антиваксъри, в смисъла на антиковидваксъри, не е имало!!!
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъъъъче няма да се махнат мерките при 70% ваксинирани също беше конспирация, че ваксините не пазят също беше конспираия, въвеждането зеления сертификат също беше конспирация.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последната година с високите цени на газта Русия изплати инвестициите по Северен поток 2 и сега може да го закрие. Дори се обмисля да бъде консервиран и обявен за Паметник на гениалната зелена европейска енергийна политика.
10
5
 
39
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Нещо което се цензурира агресивно в гугъл, ютуб и фейсбук е гарантирана истина. От момента в който почнаха да цензурират коментари и видеа, съмняващи се в "климатичните промени" , знам със сигурност че това е поредната голяма "адженда" с която ще ни мачкат и доят.
9
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те над 90% от конспирациите излезе, че са верни, само 10% не са понеже са разпространени от глобалистите за да злепоставят 90%.
8
4
 
11
 
! Отговори
Клаймът Чейнчоф преди 2 години
Това което вчера беше достъпно, утре няма да бъде достъпно. Трябва да търпим, зелените енергии са скъпи, трябва да спасим планетата. Хората трябва да си стоят в къщи и да потребляват по-малко, а от каквото имат нужда ще го поръчват да се доставя в къщи, сега това е тредни, това е куул да поръчваш в къщи и да си седиш в къщи.
7
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърде много станаха набезите върху елементарната човешка свобода, така че "конспирациите" идват от самосебе си. Всички политици загрижени за бъдещето, докато ни затриват в настоящето.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия се отказа от въглища, природен газ и ядрена енергия. Социалдемократи, зелени и либерали са постигнали споразумение за отказ от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе да ви серам и на новините, само ковид та ковид, цело лято немаше ковид,
4
9
 
9
 
! Отговори
5 г. за руска лада преди 2 години
Сега за западна кола се чака 2-3 години, ако изобщо могат да я произведат. В Германия социалдемократи, зелени и либерали постигнаха споразумение за отказ от въгледобива и газта още през 2030 вместо през 2038 година. Те и без това там младите ги учат да карат тротинетки и колела, колата е лошо. Русия и Китай няма да могат да покрият търсенето на автомобили в Европа, освен ако в ЕС не минат на колелета и тротинетки. За руска лада или китайска кола ще се чака поне 5 години, и то само по-богатите ще могат да си позволят.
3
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешно ползвате термина 'антиваксъри'. Хората не искат тази ваксина, усетиха че не става въпрос за здраве, а милиарди приходи
2
5
 
10
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Мойта таргет група е рунтави пушачи с двайсет и пет годишни голфари със бг номера. Много са ми важни за световния ред.