Amazon, Google, Walmart шпионират служителите си, за да няма профсъюзи

Наблюдението има "ужасяващ" ефект върху хората
Обновена: 14 дек 2021 15:40 | 14 дек 2021 14:40, Нели Христова
19
Amazon, Google, Walmart шпионират служителите си, за да няма профсъюзи
Снимка: БГНЕС

Amazon, Google, Walmart и други корпоративни гиганти шпионират служителите си, за да им попречат да се обединят в профсъюзи, съобщават Newsweek и Capital & Main, позовавайки се на изтекли вътрешни документи. Amazon и Walmart са най-известните примери за това как работодателите използват технологии за наблюдение срещу служителите, допълва Newsweek.

Whole Foods на Amazon използва карти с топлинни сензори, които проследяват местата в магазините, считани за високорискови по отношение на профсъюзната дейност. Walmart използва методи за следене на дейността на служителите и разговорите им за активизъм, а Google разполага със система, която предупреждава мениджърите за вътрешни срещи, на които присъстват 100 или повече служители, съобщава Newsweek, позовавайки се на излизащия два пъти седмично бюлетин за човешки ресурси HR Brew.

HelloFresh - един от най-големите доставчици на пакети за хранене в САЩ - следи публикациите на служителите в социалните медии за синдикална дейност, като използва маркетингов инструмент, наречен Falcon, пише изданието, без да посочва източниците си.

Според Рикардо Идалго, международен организатор в Teamsters, който е помогнал за създаването на профсъюзи на оператори на машини и санитарни работници, компаниите често прибягват до подмолни тактики, като внедряват информатор в групата служители, които се опитват да се обединят в профсъюз. Това се прави, за да се проследят дискусиите и да се настроят служителите един срещу друг.

Експертите обръщат внимание на трудовите закони - повечето от които са написани през първата половина на ХХ век - като подчертават, че въпреки че законодателството е останало същото, технологиите са се променили и продължават да се усъвършенстват, което улеснява работодателите да следят работниците. В някои случаи не е необходимо компаниите да изобретяват устройства, за да шпионират служителите, а могат да закупят налични в търговската мрежа продукти.

Когато става въпрос за предотвратяване на създаването на синдикати, компаниите са готови да уволняват лица, дори когато вероятността работната сила да стане синдикална е малка. Проучване на Анна Стенсбъри, доцент в MIT Sloan School of Management и старши научен сътрудник в Peterson Institute for International Economics, разкрива, че едно типично предприятие може да предприеме инициатива незаконно да уволни служител, заподозрян в организиране на синдикална дейност, ако това намалява вероятността за синдикално обединение с между 0,15% и 2%.

През последните години наблюдението на служителите се е увеличило драстично. Според проучване, проведено от компанията за пазарни проучвания Gartner, 60% от големите компании използват инструменти за наблюдение, което е два пъти повече отпреди пандемията от коронавирус.

Даниел Ханли, старши правен анализатор в Института за отворени пазари, заяви, че компании като Amazon ще продължат да изобретяват нови начини за следене на работниците, като отбеляза, че наблюдението има "ужасяващ" ефект върху хората.

Експертите подчертават, че може да бъде много трудно да се докаже, че даден служител е бил поставен под наблюдение. Ръководството може да настоява, че наблюдението е необходимо, за да се гарантира безопасността на служителите или да се предотврати тормоз и извънредни ситуации.

Новината вероятно ще окаже натиск върху компаниите, чийто имидж беше опетнен през последните години поради множество обвинения, отправени от законодатели и профсъюзи по редица въпроси - от лошо отношение към работниците и неспособност да осигурят адекватна защита от коронавирус до нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - Народът и сега е свободен. Само не ми излизай с оная крива коми идеология, че се крало от народа, като взимаха фабрики. Преди фабриките пак си имаше същите селяни, носещи дрипи и обувки от слама. До средата на 90-те още яздеха магарнца.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15 - Няма отговор ... ясно.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - Ами никой не те кара, да работиш в магазина, бе? И виж - ако компанията ти даде телефон, поне в Европа, тя е длъжна да ти каже, дали този телефон се следи или не. Ако искаш - позлвай го. Ако не - оставяй го на бюрото, след работно време!!!!
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До . - С какво те пороби капитализма, ще ми кажеш ли?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До . - Никога не е имало такава свобода, както сега. Е, мжое би преди 50000 години ... ама никой не ти я сикат тая свобода.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в корпоративната технокрация на бъдещето. Налични са всички средства да ви следят постоянно - смартфони, интернет, софтуери знайни и незнайни. Дори до магазина ходите с QR код като послушни феодални роби на новия световен ред. Вижда се, че вече правителствата нямат думата. Истинската власт е в големите корпорации, които купуват и продават държави, идеологии и човешки животи. Светът понастоящем принадлежи почти изцяло на 5-6 компании, произвеждащи едни експериментални течности.
10
3
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Смърт за капитализма, свобода за народа!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кап - Ами купи си от другото бе! Или си направи собствена компания и продавай ТИ! Преди време бях съсобственик на една ифирма, деот правихме сладки. Чух от друг човек, деот не значеш за капаталовложението ми, че "развалиха ги тея сладки! Не слага вече шоколад и мляк!" - Първо - в сладките никога не е имало шоколад, а фъстъчено масло с какао, второ - количството на мляко не е било променяно от деня, в който продъктът започна масово производство. Ама ... върви обяснявай на простаци ...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи наглетци! Взимат по 250 000 долара залати ... ама проблем било. Давам им безплатно схеми за десетки хиляди долари, а има хроа, дето се пенсионираха на по 30 и нещо, заради наптрупани акции ... аман уе! Да си търсят другате работа. Не са само Meta, Goole и Амазон, нали?
7
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Комунистите били гадни подслушватели , а . Ех братя капиталисти ....,,Парица е царица ..," човекът е само начин и средство за забогатяване
6
2
 
2
 
! Отговори
До 1 фашаги преди 2 години
Ти и са фашаги/нацисти/комунисти мутирали и на стероиди от световните лидери.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМи като не желаят - да не работят там и толкова!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голям индуктринация в тея компании. Хващта те от рано и зпаочват с "придобвики" и прочие, всеки ден, дажи на почивка, искат да им ахресваш публикациите, през ден лекции за това, колко е велика компанията ... И реално дават доста на служителите си. Ама стане ли въпрос за "правя" - нема. Те дават права. Най-добрите права. Искаш проф. съюз? Ок - няма безплатен iPhone. Няма бепзлатен гейминг компютър за 5000 лева, няма безплатна храна Няма пакт акции. - Ако щеш, нали!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кап - Грешка. Говориш за "корпоритизъм" и меркантилизъм, където има конторл на паричните средства и свободният пазар активно бива туширан.
2
4
 
17
 
! Отговори
Кап преди 2 години
Капитализъм, сър. Не ревете - основната цел на капиталиста е по-високата печалба на всяка цена - по-нискокачествени суровини, по-ниски заплати, по-висока надценка на продукта, смесване/разреждане на суровините, визуални трикове (големи опаковки с много въздух и малко продукт), промяна на разфасовките при същата цена и запазване на големината на опаковката и т.н.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашаги

Спонсорирани публикации