Кадри от Космоса: Маезава показа какъв е живота при нулева гравитация

Пътуването му коства 66 млн. британски лири
21 дек 2021 22:30, Нели Христова
24
Кадри от Космоса: Маезава показа какъв е живота при нулева гравитация
Снимка: БГНЕС

Японският моден магнат Юсаку Маезава се завърна на Земята, след като прекара 12 дни като платен гост на Международната космическа станция. В космоса той записа видеоклипове, показващи как се прави чай и се използва тоалетната при нулева гравитация.

Руска капсула "Союз", превозваща Юсаку Маезава и Йозо Хирано, неговият асистент по производството, кацна вчера сутринта в степите на Казахстан. Те бяха придружени от Александър Мисуркин - руски космонавт.

Преди да напусне МКС, 46-годишният Маезава публикува видео в YouTube, показващо ръчно смукателно устройство, което астронавтите използват за уриниране на орбиталната платформа. "Пикането е много лесно", каза той.

Той също така демонстрира и как спи на борда на МКС като се оплака, че е трябвало да измисли нов метод за дрямка, тъй като вътре в спалния чувал било прекалено горещо. Мисуркин показа и гледката от "стаята" си - малък прозорец, през който се виждат соларните панели на космическата станция на фона на Земята.

Милиардерът забавляваше последователите си в социалните мрежи, като се опитваше да хване японски закуски, докато те се носят из космическата станция и обсъждаше недостига си на чисто бельо. 36-годишният Хирано участва в здравен експеримент с базиран в САЩ университет, за да проучи как хората с различен произход реагират на космическите пътувания.

Облачното време попречи на хеликоптерите да прелитат над района, за да търсят капсулата, принуждавайки спасителните екипи да стигнат до мястото за кацане с превозни средства за всякакво терени. Твърди се, че и тримата мъже са в добро здраве след пътуването. Видео клип показва, че те са усмихнати, докато излизат от капсулата.

Бивш барабанист в пънк банда и колекционер на редки произведения на изкуството, Маезава се превърна в известно име в Япония благодарение на привързаността си към частните самолети и луксозните автомобили, както и паричните подаръци за своите последователи в Twitter. Той направи богатството си - оценено от Forbes на £1,4 милиарда - чрез компании за електронна търговия.

Той защити цената на пътуването от 66 милиона британски лири в интервю от МКС
, като каза, че "тези, които го критикуват, може би са тези, които никога не са били в космоса". Той каза, че 12 дни е най-подходящото време да прекара в орбита, защото му дава възможност да се адаптира към неразположенията при движение и след това да се наслади на остатъка от пътуването.

Полетът на Маезава представлява завръщане към космическия туризъм за Русия след повече от десетилетие.

Роскосмос, руската космическа агенция, отведе осем туристи на МКС от 2001 г. насам, но последното пътуване беше през 2009 г., когато Ги Лалиберте, съосновател на Cirque du Soleil, си осигури титлата на първия клоун, летял в космоса. Русия спря програмата си за космически туризъм, след като НАСА спря да използва собствените си совалки и купи всички стартови места на "Союз", за да изпрати своите астронавти на МКС. Доходоносният монопол приключи миналата година, когато компанията SpaceX на Илон Мъск превози първите си астронавти до космическата станция.

Сега Роскосмос предлага на богатите туристи възможността да извършват космически разходки от 2023 г. Той също така поръча две ракети "Союз" за частни пътувания до МКС.

Полетът на Маезава се разглеждаше като подготовка за планираното му пътуване около Луната със SpaceX през 2023 г. Русия също е изправена пред конкуренция в космическия туризъм от Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън, които завършиха първите си пътувания тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само гледката от прозореца си заслужава парите, това е нещо безценно. Иначе си е похарчил добре парите, па и руснаците да са живи и здрави, да им се връщат инвестициите малко по малко че то за едната слава не си е работа да се трепеш
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм чул или вождал Ганювец да е в космоса или да е астронавт но виж тези хора са много умна изработваща всякаква техника напреднала със всичко народ
19
9
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
голям театър правят тези уж космонавти... никъде не летят, но иначе добри артисти...
18
0
 
2
 
! Отговори
Joro преди 2 години
На този пич само часовничето му струва грубо половин милион долара, не се вижда добре моделът, но е Richard Mille.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Що? Твоят работодател Черепов вече няма ли милиарди?
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата също има милиарди за космонавт.... само където трябва да си купи два билета, защото гз му седи на две седалки.
15
1
 
17
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Русия била изправена пред конкуренция в космическия туризъм от Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън. Нюансът е, че Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън предлагат суборбитален туризъм, който съвсем не е пълноценен полет в космоса и не е конкуренция на космическия туризъм, предлаган от Роскосмос.
14
1
 
0
 
! Отговори
тези преди 2 години
на един сводник ли сапилонйиикиъе и кол ценъьра за телефонни измамилексиката им е толкова
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живко стани космонавт.
12
1
 
4
 
! Отговори
“Восток-1” преди 2 години
Поехали!
11
6
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Търся хора, които да ми уредят живота ! Извинете можете ли да ми помогните ?Не искам да живея в самота, не искам да съм сам ! Трябва да ми бъди уреден живота и да имам приятелка, а за в бъдеще и деца .
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче баня нямааа.Как ли намирисват като седят по 6 месеца в космоса на тя станция сигурно люти на очите?Абе далече сме още от такива екскурзии.Твърде скъпо и *** ми се струва......
9
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата също има милиарди за космонавт.... Ше се върти като буре у вакуума без гравитация :)))
8
1
 
6
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Папам, акам, дремя и те така - български гражданин в одрин, но не и истински българин!
7
6
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Кадри от Космоса ...ха-ха НАСА дава по 37 милиона долара на ден за да фейкват кадри от космоса.
6
2
 
4
 
! Отговори
Маезава преди 2 години
Пикаенето е лесно, но с акането в космоса така се омазваш, че още не могат да го измият.
5
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Гугле пускат реклами за да гледаш.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живота е сурав...
3
14
 
15
 
! Отговори
Космонавт преди 2 години
Няма нужда да ходите чак в Космоса , за да узнаете какво е нулева гравитация. Елате в България и погледнете Кико Коня и Кокорчо заедно със Зеления чорап - това е нулева гравитация !
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
М. показа какъв е животЪТЪТЪТЪТ при нулева гтавитация...