Какво ще се случи с чернобилската водка след инвазията на Русия?

Руснаците са завледели полята с реколта
27 мар 2022 17:58, Нели Христова
29
Какво ще се случи с чернобилската водка след инвазията на Русия?
Снимка: БГНЕС

Всичко започна с "Чернобилска луна". Учените, които изучаваха култури, отглеждани в зоната на изключване на Чернобил, решиха да използват част от остатъците от зърното за производство на алкохол.

Този експеримент се превърна в социално предприятие, което произвежда и продава спиртна напитка, наречена, достатъчно подходящо - Atomik.

Целта беше да се покаже, че леко радиоактивните плодове, отглеждани в овощни градини в или близо до замърсената зона за изключване, която заобикаля атомната електроцентрала в Чернобил, могат да бъдат дестилирани в спирт, който не е по-радиоактивен от всеки друг. Печалбите бяха насочени към общности, които живеят в бедни райони в близост до зоната.

Сега, когато руските войски окупираха земята, където се отглеждат и събират тези плодове, тази необичайна компания предприема предизвикателен маркетингов ход, като пуска още две "премиум напитки" и дарява печалби, за да помогне на бежанците в Украйна.

Земята около атомната електроцентрала, изоставена след аварията през 1986 г., сега е окупирана от руски сили
Въпреки че бъдещето на предприятие, което създава алкохол, може да изглежда незначително на фона на продължаващата криза в Украйна, това е пример за това как десетилетия напредък е прекъснат от война.

След 30 години изучаване на зоната на изключване, учените, създали проекта Atomik, позволиха на хората, живеещи в замърсената, земя да продават собствената си продукция. Това беше малък, но важен етап от възстановяването на участък от Украйна, който беше до голяма степен изоставен след ядрената катастрофа през 1986 г.

"Сега целият регион, в който събираме плодовете си за производство, е окупиран от руски сили", обяснява пред BBC Кирило Кориченски, изследовател по околната среда и член на екипа на Atomik.

Руските сили завзеха контрола над вече несъществуващата атомна електроцентрала в Чернобил през първите няколко дни от инвазията.

Военните машини, издигащи радиоактивен прах в обикновено внимателно контролираната зона, предизвикаха скок в нивата на радиация.

"Информацията, която получаваме от региона, е много лоша", казва Кирило. "Руските сили влизат в селата и поставят танковете си сред градините на хората".

В сърцето на зоната за изключване украинските власти обвиниха руските сили в ограбването и унищожаването на нова изследователска лаборатория, предназначена да обработва и анализира радиоактивни проби и да наблюдава зоната.

Проф. Джим Смит е един от основателите на Atomik и учен в университета в Портсмут. Той е прекарал голяма част от кариерата си в изучаване на зоната на изключване и казва, че десетилетия напредък сега е унищожен.

"Общностите, които страдат от 35 години, сега страдат още повече", казва той пред BBC News. "Преди се тревожехме за риска от радиоактивен стронций в градовете, които сега са бомбардирани."

Бъдещето на проекта Atomik - и това на хората, които живеят и отглеждат плодове в своите овощни градини в близост до зоната за изключване - е несигурно.

Ако войната е приключила до идването на следващия сезон на реколтата, Кирило, който остава в дома си в Киев със съпругата и децата си, казва, че се надява да продължи с биднеса си. Той се надява да се върне към своя "предвоенен живот" и да продължи проекта там, където е спрял.

"Мисля, че хората там ще имат нужда от пари и помощ, защото аварията в Чернобил за тази територия вече няма да е най-лошото нещо, което се случи там."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Ако я направя под 55 градуса никой на село не ще да я купи!Казват,че било паток.И гледам да подържам селският стандарт-58-60-62 градуса.Иначе трябва нагодина да я препичам!
24
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Рентгеновите и гама лъчи не предизвикват вторична радиация.В гимназията се учеше физика и беше интересно.А вие защо не учехте бре хора????
23
0
 
0
 
! Отговори
до 23-Тео преди 2 години
При дестилацията в дестилата-водката няма радиоактивни елементи.Ето това е тънкият номер.Просто и гениално.Руснаците - не знам какво да кажа.Воиниците им се разхождаха покрай саркофага на реактора все едно,че са в някой московски парк.Колко ли от тях са още живи-обзалагам се половината или по малко.Явно там в армията постъпват тези които изкарват най ниските оценки в училище.Затова и виждаме такива зверства над мирното население в Украйна.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирам каква им е била идеята.Спирта се състои от въглеродни,кислородни и водородни атоми.При дестилацията само те остават.И понеже не са радиоактивни това е един от малкото продукти които евентуално са безопасни.Сега обаче съм съгласен,че нивата на радиация са се повишили и ефектите ще са неясни.Руснаците постъпиха подло,както и през 1986-та!
21
3
 
5
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Нещо не ми е ясно - дарявали са печалбите от спиртната си напитка на хората, на които по принцип принадлежи реколтата, но дошли лошите руснаци, изпили водката и изорали земята, и сега няма реколта няма и водка! Ейййй, много лоши тез руснаци бе, ей! А факта, че реално тази фирма очевидно е окупирала земята на хората и не им плаща рента, а се разплаща с печалбите, които сама тя си определя, не се споменава, нали?А печалбите са имагинерна единица - въпроса е какво карат шефчетата - майбах или сеат!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има по-малко мутанти на тоя свят
19
1
 
1
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
ще е отлежала като българската ракия в рентгена!
18
3
 
3
 
! Отговори
Споко ,бе... преди 2 години
Русофилити ше я изкъркат со се радиоактивния цезий...ха,ха,хааааааааааа....нема лабаво!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се изпий кво толкоз
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Джони Смит още в клиниката за алкохолици ли е?35 г е поркал като английска група на Слънчака.Ама без пари.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водката става единствено за дезинфектант
14
5
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Никаква водка не ми е харесвала.Каквато и да марка.Става за миене на крака и е женско питие. Признавам домашна ракия над 43% ,мастика и абсент.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука за американска водка, произведена в 404! Пия само руска водка!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее и просперира БСП и да измести Киро, че хората нещо не го харсват!
11
4
 
5
 
! Отговори
наздарове преди 2 години
Ех Смит,Смит,кух си като всеки тексаски кравар!Какво ще се пие ли-то е ясно!Кото погледнеш литровката отпред Московская отзад Сталичная!Това е фашингтонски животновъде.Може с агурчики ако има,ако не с вадой!Наздарове!
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УКРАИНЦИ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ИЗПОЛЗВАТ ВИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ВАШИТЕ РУСКИ БРАТЯ НЯМА ДА ВИ НАРАНЯТ, А ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ И СПРЕ ПРОЛИВАНЕТО НА СЛАВЯНСКА КРЪВ!
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛКОХОЛА Е ОРЪЖИЕ, КОЕТО СЕ ИЗПОЛВА СРЕЩУ ХОРАТА, АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА ПИЕТЕ САМО ПО ПРАЗНИЦИТЕ И ДА ИЗБЯГВАТЕ ЧЕСТАТА МУ УПОТРЕБА!
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УКРАИНЦИ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ИЗПОЛЗВАТ ВИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО, ПРЕДАВЙАТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ВАШИТЕ РУСКИ БРАТЯ НЯМА ДА ВИ НАРАНЯТ, А ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ И СПРЕ ПРОЛИВАНЕТО НА СЛАВЯНСКА КРЪВ!
7
6
 
0
 
! Отговори
Водката преди 2 години
Малко коварно питие си пада, държите и на другия ден.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2... Само домашна гроздова 54 двойна преварка.