Мобилният телефон става на 50 години

Първият апарат е тежал цял килограм
3 апр 2023 19:43, Стела Стоянова
16
Мобилният телефон става на 50 години
Снимка БГНЕС

На 3 април се навършват 50 години от провеждането на първия разговор от мобилен клетъчен телефон. Това се случва през далечната 1973 г. благодарение на  инженер Мартин Купър, работещ за американската компания Motorola.

"Джоел, обаждам ти се от мобилен телефон. От истински." Така е започнал първият разговор по мобилен телефон. Отговорът, който Купър получил, бил мълчание.

Апаратът, който той използва, тежи почти килограм. Зареждането му отнема 10 часа, за да се проведе 30-минутен разговор. Но Motorola DynaTac 8000X е първият в света мобилен телефон.

Половин век по-късно неговото изобретение вече се използва от над 68% от населението. 

Нищо не предвещавало, че обаждането от мобилен телефон ще доведе до всички функционалности, които имат те днес. Изобретателят му си спомня в интервю за EFE, че не си е представял, че в бъдеще тези устройства ще включват цифрови камери или интернет.

Изобретението се превърна в една от "големите революции на човечеството поради промяната, която внесе в живота ни, дори повече от стационарния телефон", обяснява Фернандо Суарес, председател на Испанската асоциация на компютърните инженери.

Ако за конвенционалния телефон са били необходими почти 65 години, за да достигне 100 милиона потребители, то за мобилния телефон не са били необходими дори 50, за да надхвърли 5,4 млрд., казва Суарес

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: мобилен телефон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
:)))) преди 1 година
Добре че го има. На друго не разчитаме:)))
13
1
 
4
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До стефчо Аз се върнах. Ако знаеш колко странно почват да ги изглеждат всички зомбита наэколо...
12
0
 
5
 
! Отговори
Гошев преди 1 година
Пазя някъде в гаража един стар мобилен телефон Бош. 50 години сигурно няма, ама е от времето на мобиком - към 30см дължина.
11
2
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 година
До Покажи една снимка как Гагарин говори по него или Терешкова говори с Хрушчов
10
2
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Човешкото общуване и целия свят се пресели в интернет,вече няма с кой да си кажеш една приказка или дрункаш глупости с комшиите пред блока и да се смеете.Тези смартфони ни разказаха играта и станахме антисоциални зомбита. Време е да се върнем към телефоните с копчета и да заплюем "прогреса" дето ни го тика на два ката....
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първият мобилен телефон е създаден от съветски инженер и е имал шайба. Производството му е било много скъпо и са изоставили проекта. Но факта си е факг-идеята е на руснак и е страшно древна. Още никой не си е помислял даже.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Do 4. И аз имах Бенефон Драгон! Мобифон!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А помните ли френския Саджем от 1999?? Имаше един много ценен бъг. Почваше да дрънка, звъни ако на пътя има полицейски радар..Влизаше му в честотата.
6
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До бай работник...съгласен!....Където и да погледна,виждам млади и стари забили поглед в тия джаджи ..Просто социума го набутаха в "ИМАГИНЕРНОТО пространство"..ИСТИНСКОТО общуване м/у хората остана далеч в миналото...И това не е случайно!..Не се заблуждавайте!..Вие НЕ ползвате "съвременния прогрес",вие ставате негови РО БИ !
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее Нокията с фенерче! Върнах се на такъв телефон и се преродих! Когато ми трябва обаждам се, светя си с фенерчето, зареждам батерията на 2 седмици и не на последно място - не се занимавам с глупости!
4
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
моята Моторолка "Токабаут" стана на 30...Любима ми беше и до последно си я "котках"но уви,скапа се..
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първия ми мобилен телефон бе през 1994.. Марка Бенефон, аналогов и тежеше поне половин кило.
2
4
 
16
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Смартфоните унищожават обществото много повече от война!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес нямаме мобилни телефони, а джобни компютри с опция, да са телефони.