Жълтък - полезен или вреден за тялото?

Даваме отговор на този въпрос след Великден
21 апр 2023 19:20, Иванка Гъркова
4
Жълтък - полезен или вреден за тялото?
IStockphoto

Жълтъкът е онази част от яйцето, която мнозина предпочитат. Както всяка година по това време, така и тази, темата за това колко е полезен, е сред водещите. Тъй като след Великден остават множество сварени яйца, може да ги оползотворим и така да добавим необходимото количество протеин. Разбира се, това ще стане, ако не прекаляваме с изядения брой яйца.

Яйцата – печени, варени или пържени, са изключително полезни за цялостното здраве на човек. Както белтъците, така и всеки един жълтък има различен ефект върху тялото. Те спомагат за намаляването на мазнините, нивото на възпаление и са ефикасни за възстановяване на организма след боледуване.
 
Въпреки че е чудесно да ядете цели яйца, все пак трябва да внимавате. Някои хора, спазващи определена диета, махат жълтъците, като ядат само белтъците. Но днес ще разгледаме какво се крие в жълтата сърцевина на едно яйце.

Жълтък – основни ползи за тялото

Грижи се за здравето на очите
 
„Яйченият жълтък съдържа фитохимикала лутеин, който придава на жълтъка този прекрасен жълт оттенък“. Това обяснява Тоби Амидор, експерт по хранене и автор на бестселъра „Готварската книга за семейния имунитет“. Той разкрива, че лутеинът е особено важен за здравето на очите ни.
 
Въпросното вещество, открито в яйцата, се свързва с предотвратяването на дегенерация на макулата. Това е една от причините за загуба на зрението, която може да възникне с напредване на възрастта. Ето защо, консумацията на яйца под различна форма, най-вече на жълтъка, се препоръчва при хора с подобни проблеми.
 
Пълни са с протеини за изграждане на мускули
 
„Жълтъкът съдържа почти половината протеин в цялото яйце“, казва Амидор. Най-общо казано, едно цяло яйце има в себе си близо 13% протеин. Тоест, ако на ден хапвате по едно, ще си набавите около 7 грама протеин. Като 3 от него идват от жълтата част на яйцето.

Увредена коса – подхранете я с жълтък и зехтин

5 грешки при хапване на яйца за отслабване

Диета с яйца за по-бързо отслабване

 
„Протеинът в жълтъка помага за различни функции, включително изграждането на мускули, така че не хвърляйте тези златни жълтъци“, обяснява още специалистът по хранене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.