Какви грешки допускате при пърженето?

Пържите на недостатъчно висока температура
15 май 2023 20:44, Михаела Лазарова
7
Какви грешки допускате при пърженето?
Снимка: Istock

Пърженето е един от основните начини за приготвяне на храната. То е лесно, бързо, а ястията стават превъзходно вкусни. Но не и ако допускате някои грешки при пърженето, които пречат да се насладите на ястията в пълния им блясък.

За да се радвате на вкусни и хрупкави ястия всеки път, вижте кои са грешките при пържене, които не трябва да допускате.

Пържите прекалено много продукти наведнъж

Без значение да ли пържите месо, кайма или зеленчуци, количеството е от голямо значение. Препълването на съда за пържене пречи на храната да хване хрупкава коричка и да се сготви максимално добре. Когато пържите, постарайте се всяко отделно парче месо или зеленчук да има свободен досег с мазнината и съда.

Това означава, че е най-добре храната да е на един ред, а не съдът да е препълнен. Обръщайте от време на време, разбърквайте, а когато сте готови с партидата, извадете от съда и добавете останалото количество.

Пържите на прекалено висока температура

Твърде високата температура на мазнината кара храната да прегаря отвън, а отвътре да остане сурова и глетава. Това е особено неприятно при пържене на месо. Ако го изгори отвън прекалено бързо, а отвътре остане сурово, това ще развали крайния резултат на ястието ви.

Добре е да се поддържа постоянна температура на мазнината между 150 и максимум 200 градуса за оптимални резултати. За целта би било чудесно, ако си вземете термометър. С негова помощ ще се ориентирате най-добре до каква температура е достигнала мазнината в съда.

Пържите на недостатъчно висока температура

Твърде ниската температура е също толкова непрепоръчителна, колкото прекалено високата. Когато пържите на ниска температура, това изисква продължително време на готвене. Това крие риск храната да изгуби голяма част от хранителните и вкусовите си качества, да се разпада и да изгуби текстурата си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ? /N2/ Когато в сгорещеното олио попадне макар и само една капчица вода, тогава пръска. Ако пържиш зеленчуци, подсуши ги преди да ги нарежеш и сложиш в тигана.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да не пръска, съдовете в които пържите трябва са сухи и чисти. Ако все пак има някакви водни остатъци, сложете малко сол в манината. И запомнете! Никога, ама никога, не сипвайте вода в силно нагорещена мазнина! Може да се осакатите!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе я си купете фритюрник.
4
3
 
11
 
! Отговори
Препръжко преди 11 месеца
Да, първата грешка е, че въобще ще пържете
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-вкусната и най-вредната храна е пържената. Дори в пържената риба не остава полезни съставки. Яжте предимно необработена храна. Сурови ядки, плодове и зеленчуци.
2
3
 
3
 
! Отговори
? преди 11 месеца
А как да не ми пръска? Олиото много пръска.
1
2
 
15
 
! Отговори
.?. преди 11 месеца
Пърженето като цяло е грешка!