Куркума - полезна ли е за кожата?

Можете да си правите домашни маски с нея
2
Куркума - полезна ли е за кожата?
IStockphoto

Вероятно познавате жизнената жълта подправка куркума, използвана за освежаване на вашите златни млечни латета и слагана в индийски ястия като къри или дал. Тя обаче не притежава само страхотен вкус, но и носи големи ползи за кожата.

От древните аюрведични традиции до съвременната грижа за кожата, куркумата е получила значително признание за своите мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и подобряващи кожата свойства. Прилагането ѝ локално или включването ѝ в продукти за красота може да помогне за изсветляване на тъмните петна, да намали появата на фини линии, да лекува акне и дори да изсветли тена на кожата.

Основна активна съставка – куркумин
 
Куркумата, която се извлича от корена на Curcuma zedoaria – форма на джинджифил, е родом от Югоизточна Азия. Нейната активна съставка, куркумин, е това, което ѝ придава този жълто-оранжев оттенък.
 
Куркумата се използва повече от 4000 години за лечение на кожни заболявания, но нейните лечебни свойства не са само народно вярване. Съдържащият се в нея куркумин всъщност е много добре проучен и има редица научни доказателства, подкрепящи неговите терапевтични свойства при лечение на кожни заболявания като акне, псориазис, екзема и хиперпигментация. Тези резултати показват, че той проявява противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни и антинеопластични ползи.
 
Куркумата естествено ускорява процеса на премахване на мъртвите кожни клетки, за да разкрие здрава и мека кожа, която дълбоко хидратира и ревитализира тена. Подправката съдържа противовъзпалителни ензими, които могат да се борят с производството на клетки и да намалят неприятните или сухи кожни петна. Проучване от 2016 година показва, че куркумата значително подобрява състоянието на няколко често срещани кожни заболявания независимо дали е погълната, или се прилага локално. Освен това е известно, че куркуминът е ефективен срещу атопичен дерматит.
 
По отношение на нейните антиоксидантни способности, куркумата е пълна с тях. Тя намалява оксидативния стрес, възстановява ежедневното износване на кожата от околната среда, предпазва от увреждане, причинено от хронично излагане на UVB лъчение, и насърчава заздравяването на рани.

Ползи от куркумата за кожата
 
Естествен изсветлител
 
Може би едно от най-добрите свойства на куркумата е способността ѝ да озарява кожата. Нейните естествени ексфолиращи свойства могат нежно да премахнат мъртвите кожни клетки, което спомага за по-равномерен тен на кожата и по-гладка текстура.

Противовъзпалителните свойства на куркумата също подобряват бариерата на кожата срещу влага, което води до по-плътен и по-хидратиран тен.

Направи си сам: Маска за лице от куркума и мед

Куркума – нестандартно средство срещу акне

Според дерматолози, подправката притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването и успокояване на дразненето, което може да доведе до цялостен по-ярък тен. Действието на куркумина върху маркерите на оксидативен стрес съживява кожата чрез увеличаване на производството на хиалуронова киселина и повишава нивото на влажност в кожата. Той също така засилва циркулацията в кожата, осигурявайки здравословен блясък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Куркумицина е суперски и е много полезен за кожата:⁠-⁠D
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кво? Куркумата оцветява бе, как ще е "изсветлител"?!? За тъмни кожи може и да е, ама за нашите, ако някой се върже на това най-много да придобие странен жълто-кехлибарен тен...

Спонсорирани публикации