Домати - каква е ползата от консумацията им?

Ето защо да ги похапвате повече това лято
14 юли 2023 19:08, Дарена Найденова
6
Домати - каква е ползата от консумацията им?
IStockphoto

Докато известната поговорка гласи, че една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, има и един зеленчук, който може съвсем спокойно да замени плода.

Изследванията са установили, че доматът може да се похвали с изобилие от ползи за здравето. Според учени, един средно голям червен домат съдържа повече от един грам фибри и само 22 калории. Към това се добавя калий, витамин А и антиоксиданта ликопен. Доматите също се отличават с това, че са с най-високо съдържание на вода, като ги нарежда като по-хидратиращи, дори и от динята.
 
Доматите могат лесно да бъдат намерени пресни, консервирани или в продукти като пюре или сос, което ги прави достъпни за включване в седмичните менюта и в повечето бюджети. Доматената паста всъщност има по-концентрирани хранителни вещества от суровата или консервираната, но използването на пресни домати за приготвянето на различни ястия може да осигури същите ползи. Ако все пак изберете преработени доматени продукти, потърсете такива без добавена захар, сол и масло, когато е възможно.
 
Ето няколко причини да хапвате повече домати през лятото:
 
1. Удвояват защитата от слънцето
 
Доматите са богати на каротеноида ликопен – мастноразтворим пигмент, който осигурява червения цвят. Установено е, че той предпазва от оксидативен стрес, включително ултравиолетово увреждане от слънцето. Тоест, ако ядете достатъчно домати, това може да послужи като вътрешен слънцезащитен крем, като се предотврати слънчево изгаряне и потенциално, рак на кожата. Въпреки това, изследванията все още продължават и доматите не трябва да заместват редовното изобилно нанасяне на слънцезащитни продукти.
 
2. Намаляват риска от някои видове рак
 
Ликопенът в доматите може да предпазва от още неща, освен от рак на кожата. Хората, които консумират зеленчука, са склонни да имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, простата и белия дроб, според скорошни изследвания. Учените смятат, че тези свойства се дължат на ликопена, който инхибира растежа на ракови клетки и модулира имунната функция.
 
Ликопенът, заедно с други антиоксиданти в доматите, работи синергично за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са съединения, които са свързани с болести и стареене, така че по този начин доматите могат да играят решаваща роля в превенцията на болестите.
 
Ключът към максимизиране на защитните ползи от ликопена е да ядете домати заедно със здравословни мазнини, тъй като каротеноидите изискват мазнини, за да бъдат правилно усвоени от тялото. Опитайте домати с авокадо или зехтин, например в салца или салата, за да извлечете пълната полза.
 
3. Пазят здравето на очите
 
Заедно с ликопена, доматите съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин, за които е установено, че спомагат за запазване на здравето на очите и предотвратяват свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Витамин А, съдържащ се в зеленчука, е друг ключов хранителен елемент за здравето на очите и може също да намали риска от дегенерация на макулата, както и да помогне за предотвратяване на кокоша слепота.
 

Как да приготвите: Доматена крем супа

Как да приготвим: Пикантни кюфтенца с доматен сос

5 причини да включите доматите в диетата си

4. Помагат за хидратацията
 
Доматите съдържат около 94% вода, което ги прави изключително хидратиращи. Те също така съдържат високо количество калий – електролит, който поддържа правилната хидратация, като помага за поддържане на обема на вътреклетъчната течност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 9 месеца
доматите бяха домати преди 40 години, когато имахме уникалния български сорт...а това което имаме сега, няма нито вкус, нито мирише на домати...някаква пластмаса...
3
3
 
0
 
! Отговори
Чак пък толкова преди 9 месеца
Цярове по рекламите на ТВ-тата - Миро. Сега и доматите. Оно време с тях и краставиците си подпирахме талигите, когато работехме на полето в тия "ужасни жеги." Сега пък домати-фетиш и се крием като лалугери от слънцето. Затова на Христова възраст си упикаваме пътъците. Капризи до небесата.Ама сме съвременни умници, като едвам си обновяваме браузъра.
2
4
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Всичко тайна да остава:)))
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Домати със суджук :)))

Спонсорирани публикации